Ervaringen delen over Alzheimer: “sommige begrijpen hun eigen taal niet meer.”

Ervaringen delen over Alzheimer: “sommige begrijpen hun eigen taal niet meer.”

Foto: Lisa de Valk. Het Alzheimercafé

Het Alzheimer Café is een plek om lotgenoten te ontmoeten waarbij je tijdens de informele bijeenkomsten informatie over dementie krijgt en je ideeën en ervaringen kunt uitwisselen. In Nieuwegein is dit iedere vierde donderdag van de maand. Jelte Douwstra, psycholoog binnen Zorgspectrum in Nieuwegein geeft in het Alzheimer Café een presentatie voor de aanwezige mantelzorgers en dementerende mensen.

Tekst door: Lisa de Valk

NIEUWEGEIN – “Elke maand wordt er een ander thema behandeld. We hebben het vandaag gehad over het thema waarbij mensen zo ver in de dementie zijn dat ze niet meer thuis kunnen wonen. Het proces eigenlijk van het verhuizen naar een instelling waar ze dan komen te wonen. We hebben informatie gegeven over hoe dat proces eruitziet en hoe bijvoorbeeld zo’n instelling er vanbinnen uitziet en hoe dat werkt.”

Dementie is eigenlijk de parapluterm voor ruim 50 soorten vormen van hersenafstervingen en hersenziektes. De hersenen worden aangetast en de geestelijke gezondheid van iemand gaat geleidelijk achteruit. Alzheimer is de meest voorkomende ziekte. Volgens Jelte is Alzheimer heel kenmerkend doordat de inprenting van geheugen heel slecht wordt. Nieuwe dingen worden niet opgeslagen terwijl iemand dingen van 30 jaar geleden nog heel goed weet.

“Naarmate je wat verder in de dementie raakt, is op een gegeven moment het onderscheid tussen de ene dementie en de andere dementie wat minder groot waardoor je op een gegeven moment echt achteruitgang gaat zien op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld mensen die hun gedrag niet kunnen aansturen, niet meer kunnen praten, niet meer de taal begrijpen, zelf bepaalde handelingen niet meer kunnen uitvoeren, niet meer zelfstandig naar de wc kunnen en zelfs oriënteren in tijd of plaats wordt minder. Dus op een gegeven moment ga je mensen krijgen die zo’n beschadigd brein hebben dat ze continu toezicht nodig hebben en eigenlijk zorg behoeven.”

Tijdens het Alzheimer Café lopen er professionals rond uit het vakgebied die vragen beantwoorden in de pauzes of na de presentatie. Zij nemen deze informatie en ervaringen ook weer mee voor hun eigen patiënten. De gemiddelde opkomst is vaak rond de 20 mensen en zij zitten in kleine groepjes aan tafels.

“De reden dat het Alzheimer Café bestaat is omdat de Nederlandse bevolking vergrijst. We worden allemaal ouder, maar naarmate we ouder worden, hebben we meer kans om dementie te ontwikkelen. Met de grijze golf die er aan komt betekent het dat we steeds meer dementerende in Nederland krijgen. Het is goed om deze onderwerpen bespreekbaar te maken, omdat dementie ontzettend grote impact kan hebben op ons leven als patiënt maar ook op de omgeving die met de patiënt te maken heeft. Het is goed dat er avonden zijn als dit, waarbij er bepaalde onderwerpen worden besproken en waar mensen vragen kunnen stellen. Waarbij ze het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn en tips en handvaten hebben gekregen. Hiermee kunnen ze dan weer verder met hun eigen situatie. Er worden ook tips gegeven zoals bespreek dingen met de huisarts of probeer een casemanager te regelen. Een casemanager komt bijvoorbeeld thuis om echt lijntjes uit te zetten die nodig zijn voor de thuissituatie en dat kan heel erg helpen.”

Jelte legt uit dat het laagdrempelig is voor mensen om zo bij elkaar te komen en te praten. Ze hoeven nu dingen niet opnieuw uit te zoeken die andere al bedacht hebben. “Mensen leren heel veel en hopelijk kunnen ze dat gebruiken voordat er echt problemen gaan ontstaan”, aldus Jelte.

Aanvullend video-bericht door: Megan van Ewijk

Over de auteur

Lisa de Valk

Mijn naam is Lisa de Valk, 18 jaar en ik ben eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik zit op dit moment op kamers in Nieuwegein, maar kom oorspronkelijk uit Nieuwerkerk, een klein dorpje in Zeeland. Een grote stap heb ik moeten maken om uit mijn veilige thuishaven te vertrekken en zo de wijde wereld in te gaan. Ik vind het heel inspirerend dat er zo veel verschillende mensen zijn met ieder hun eigen verhaal en ik ben hier vaak erg nieuwsgierig naar. In de journalistiek mag ik deze verhalen omzetten tot producties, wat de studie voor mij zo leuk maakt. Het leven voor en achter de schermen spreekt bij beide aan, ik vind het leuk om dingen te regelen, en mijn eigen ambities liggen bij theater, sport en het sociale leven. Het idee om mensen te interviewen en deze verhalen op de weg terug naar huis achter mijn laptopje uit te werken, vind ik fantastisch. Een Zeeuws meisje op zoek naar avontuur :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.