De kledingbank in Nieuwegein wordt steeds drukker

De kledingbank in Nieuwegein wordt steeds drukker

NIEUWEGEIN – De kledingbank bestaat voor mensen met een laag tot geen inkomen. Het bestaat al erg lang, maar wordt nog steeds druk bezocht. Er is van alles te vinden, van mannenkleding tot kinderschoenen en zelfs handdoeken. Joke is al lang vrijwilligster bij de kledingbank. Zij ziet mensen komen en gaan en verteld ons over hoe het eraan toe gaat in de kledingbank

Wat is een kledingbank nou precies?

“Wij zijn een kledingbank in Nieuwegein. Er staan dus van die grote containers buiten op de parkeerplaats voor de ingang. Daarin kunnen mensen hun afgedankte kleding gooien. Wij hebben dat wel altijd het liefst in zakken. Zo heb je geen losse kleding. Die kleding halen wij uit de container en die leggen wij hier binnen. Wij sorteren het vervolgens met een aantal dames uit. De kleding die dan is uitgezocht komt dan op de kleding rekken te hangen. In de winkel in de andere kamer wordt de uitgifte gedaan. Het is heel ruim voor de mensen wat zij allemaal mogen meenemen, maar er zit wel een registratie aan, het is dus niet onbeperkt”

Hoe gaat een kledingbank in zijn werking?

“Wij zoeken de kleding die wordt gedoneerd dus uit. Hierbij kijken wij of de kleding schoon is, dat er niks aan kapot is en vooral dat er ook een maat inzit. Wij hebben namelijk geen mogelijkheid dat de mensen hier kunnen passen. Het enige wat zonder maat de winkel in gaat zijn jassen en vesten. Die kunnen zij namelijk wel in de winkel passen. Maar de rest kan dus echt niet worden gepast. Wij hebben namelijk echt alles. Het assortiment gaat van ondergoed tot bovenkleding en schoenen. Wij hebben daarnaast ook beddengoed. Wij kunnen natuurlijk niet hebben dat mensen in hun ondergoed in de winkel staan.”

Hoeveel kleding wordt er ongeveer opgehaald?

“Dat weet ik niet precies, maar op dit moment is het gigantisch. Als je alleen al ziet dat er op de dinsdag meer dan honderden kilo’s kleding weggaan, is dat enorm veel. Wij houden niet de stukken bij, maar de kilo’s die eruit gaan. In de maand is dat toch wel ongeveer 800 tot 900 kilo van kleding dat weggaat.”

Wie komen er in aanraking met de kledingbank?

“De mensen die met de kledingbank in aanraking komen hebben een stadspas nodig. Dit zijn de mensen die vaak ook bij de voedselbank of speelgoedbank komen. De mensen uit IJsselstein hebben een U-pas nodig. De mensen uit Nieuwegein een Nieuwegeinse pas. Verder komen hier vluchtelingen en de laatste maanden ook heel veel Oekraïense vluchtelingen. Die vluchtelingen vallen vaak wel buiten alle systemen dus wij hebben daarvoor een contactpersoon. Deze persoon spreek Nederlands en Engels. Deze persoon draagt de vluchtelingen aan aan ons. Er zijn namelijk genoeg mensen die hier binnen komen met een klein tasje met kleding en verder niks.”

Hoe komen mensen in aanraking met de kledingbank?

“Zelf hebben wij een site. Daarnaast hebben wij ook een Facebook pagina. In sommige wijken, zoals een wijk in IJsselstein waar veel vluchtelingen wonen, is het echt mond-op-mond reclame.”

Hoe voelt u zich erbij dat u kan meehelpen om mensen te helpen?

“Het voelt voor mij een beetje dubbel. Ik ben maar alleen, dus voor mij is het zowel dat ik kan helpen, maar ook dat ik wel sociaal contact heb met de rest van de dames. De regel is, dat er maar twee dames zijn die alle twee de ochtenden werken. Wij zijn namelijk dinsdagochtend en donderdagochtend open. Samen met de twee andere dames zijn wij de enige die elke ochtend werken en de rest van de dames zijn gesplitst over de dagen.”

Tekst: Cynthia Wijnen

Video: Sanne Visser

Over de auteur

Cynthia Wijnen

Cynthia Wijnen is geboren in Almere, waar zij ook is opgegroeid met haar zussen en ouders. Ze heeft 5 jaar havo afgerond en is in 2021 begonnen met de studie Journalistiek in Utrecht. Vanaf jongs af aan wilde Cynthia al iets doen met de Media en televisie. Ze is sinds 2017 Formule 1 fan en hoopt in de sport journalistiek terecht te komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.