De Kraam: eten dat mensen verbindt

De Kraam: eten dat mensen verbindt

NIEUWEGEIN – Ann is de initiatiefnemer van ‘de Kraam’, toen de pandemie de wereld in haar greep hield, bloeide er bij haar uit ‘pure verveling’ het idee op om een poffertjeskraam te beginnen. Nu is de voormalige schietkraam, inmiddels bekend als de Kraam, in Rijnhuizen, hèt ontmoetingspunt voor jong en oud.

 Poffertjes

“De Kraam komt origineel uit 2020, dit was natuurlijk voor velen een heel heftig jaar. Voor de pandemie zat ik in de evenementenbranche, een branche die enorm hard geraakt werd door de opkomst van de pandemie. Ik had toen ineens zeeën van tijd, er was eigenlijk geen beter moment om een droom na te jagen. Die droom die had ik wel, ik wilde al heel lang een poffertjeskraam openen in Utrecht. Uiteindelijk ben ik in Nieuwegein terecht gekomen, het viel me meteen op dat er hier maar een schraal aanbod aan horecazaken is. Een gat in de markt! Meteen ging de gedachte door mijn hoofd ‘Waarom halen we de poffertjes niet gewoon hier heen?”

Verbinding

“We leven in een tijd waar we steeds meer langs elkaar door leven. Het is belangrijk voor onze mentale gezondheid om voldoende tijd met anderen door te brengen en betekenisvolle connecties te vormen. Daarom willen wij zo graag mensen samenbrengen, het is eigenlijk een beetje de ultieme vorm van ‘self-care’. Iedereen moet eten, en bijna iedereen houdt van poffertjes, dus het is een perfect medium om mensen samen te laten komen. Vooral hier in Rijnhuizen waar er echt maar heel weinig plaatjes plaatsjes zijn om met z’n allen gezellig van een maaltijd te genieten, daar brengen wij dus verandering in!”

Tijdcapsule

“Onze poffertjeskraam is een oude kermiswagen uit België, het ding zelf is een beetje een relikwie uit een andere tijd. In maart 2020 kwam hij te koop te staan, ik wist meteen dat ik mijn poffertjeskraam gevonden had. De grootste verrassing kwam wel toen we hem voor de eerste keer open deden, het was gewoon een tijdcapsule. In het begin stond echt tot je knieën in een zee van He-man actiefiguren uit de jaren uit de jaren 80, en vooral hèèl erg veel smurfen, een beetje creepy maar echt een leuke vondst. Het uitmesten en renoveren was een hele klus, we hebben al het tapijt eruit getrokken, geschilderd en mooie lampjes erin gezet. Dankzij die renovatie kom je nu ineens terecht in een nostalgisch verleden, maar met een festival-achtige twist.”

Verplaatsing

“We staan nu op een enorm bouwterrein, midden in Rijnhuizen waar nog een duizendtal woningen worden gebouwd in de komende jaren. Gelukkig staat ons wagenpark met onze kraam en bakfietsen op wielen, en zijn we tegen die tijd al lang vertrokken naar een andere plek in Nieuwegein waar we voor verbinding kunnen zorgen. De plaats die we nu hebben is wel echt heel mooi en we mogen er nog samen met onze gasten van genieten tot het einde van augustus. We hebben nog geen nieuwe plek, dat is wel heel spannend, natuurlijk zijn we hard op zoek, dus als iemand iets weet, kom maar op!”

Aanvullende video door Sanne Visser: 

Over de auteur

Joshua Vink

Mijn naam is Joshua Vink. Opgegroeid in het grensgebied van Nederlands- en Belgisch Limburg, waar ik mijn tijd verdeelde tussen het opzoeken van alle mogelijke vormen van avontuur. Niet alleen in de buitenwereld maar ook in boeken. Mijn nieuwsgierigheid en liefde voor verzonnen verhalen dreven me dan ook om mijn creativiteit op papier te zetten. Dit bleef niet beperkt tot schrijven, maar ontwikkelde zich ook verder naar het filmen en editen van video’s. Na het besluit om me te verdiepen in de journalistiek ben ik begonnen met het opzetten van een eigen website, waar ik een ‘selfhelp-blog’ op manage als voorbereiding op mijn toekomstige doel om als freelancejournalist te werken. Dit doel bracht me naar de Hogeschool Utrecht waar ik mijn skills binnen het vakgebied probeer te ontwikkelen met als uiteindelijke visie het maken van documentaires die obscure onderwerpen in het publieke oog brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.