Debat om windmolens polder Rijnenburg en Reijerscop

Debat om windmolens polder Rijnenburg en Reijerscop

NIEUWEGEIN – Door Cynthia Wijnen en Jo-Anne Loosman.  Windmolens zullen er voor zorgen dat er minder klimaatverandering optreedt. In de polder in Meern is al zes jaar een debat over windmolens. De windmolens zouden volgens de mensen uit de buurt teveel overlast bezorgen. De windmolens worden geplaatst door Rijnenergie. Zij willen naast windmolens ook zonnevelden aanleggen. Joost Brinkman van Rijnenergie wil ook windmolens gecombineerd met zonnevelden plaatsen met als doel om klimaatverandering tegen te gaan.

Rijne Energie

“Ik zit zelf bij het bestuur van Rijne Energie. Rijne Energie is een energie-coöperatie met bijna 600 leden. Dit zijn eigenlijk allemaal Utrechters die duurzame energie willen. Wij staan nu voor een polder. Dit is polder Rijnenburg. Hier willen wij energie opwekken voor een kwart van de Utrechtse huishoudens. Dit willen wij doen een groot duurzaam energielandschap te plaatsen. Dit willen wij doen doormiddel van windmolens te plaatsen en zonnevelden te leggen.”

Wind- en zonneënergie

“De reden dat wij hebben gekozen om windmolens en zonnevelden te plaatsen is het volgende. In de winter is de zon er vrijwel niet. Hierdoor zou je denken dat de zonnepanelen overbodig zijn. Maar in de zomer schijnt er veel zon maar is er weinig wind. Dan komen juist de zonnepalen goed te pas. Mensen met zonnepanelen weten zelf ook dat in de periode van oktober tot maart en weinig zon is. In de zomer wekken ze namelijk veel energie op. Met de windmolens is het juist andersom. De truc met windmolens is dat zij in de winter veel energie op wekken. Bovendien heb je, op winderige dagen waar mijn haar alle kant op gaat zoals vandaag, juist heel veel aan

windmolens. Als je daarnaast ook de windmolens en zonnepalen combineert op een aansluiting, combineer je ook de kosten. Hierdoor wordt het uiteindelijk ook goedkoper voor de eind-klant.”

Klachten

“De klachten van de bewoners moeten wij heel serieus nemen. Het zijn namelijk ook heel serieuze klachten. Er zijn namelijk een aantal dingen waar mensen bang voor zijn. Als eerste heb je de slagschaduw van de windmolens. Slagschaduw is dus de schaduw van de wieken van de windmolens als de zon erop staat. Daarnaast is er ook geluidsoverlast. De windmolens maken natuurlijk best wel wat geluid als ze aan staan.”

Oplossingen

“Mensen zijn dus bang voor de slagschaduw, maar wij hebben daar een oplossing op gevonden. Wij hebben, als de slagschaduw voorkomt, ervoor gezorgd dat dat wordt uitgeschakeld. Dan is er dus maar 1 seconde per dag maximaal een half uur per jaar aan slagschaduw overlast. Voor het geluidsoverlast zijn wij nu bezig met een onderzoek genaamd ‘milieueffectrapportage’. Wat daaruit blijkt is dat je de windmolens eigenlijk niet gaat horen aan de andere kant van de snelweg. Dit omdat, zoals de snelweg zoals je hoort, enorm veel lawaai van zichzelf maakt.”

Debat

“Ons plan wat wij op de polder willen doen is door de debatten juist mooier geworden. Als je kijkt naar klimaatverandering en wat er allemaal aan de hand is, is er ook steeds meer steun voor dit soort initiatieven. Als Utrechter zelf kunnen wij hierbij ook echt een verschil maken. Wel is er eigenlijk teveel debat, en er gebeurt te weinig. Hierdoor zijn wij enorm blij dat wij gewoon hard zijn doorgegaan met onze plannen. Het is niet zo dat wij dit koste van het kost door willen drukken, maar we willen wel gewoon heel veel duurzame energie opwekken. Dit is namelijk wat wij nu nodig hebben met z’n alle. Het is ook zo dat er, denk ik, veel mensen bang worden gemaakt voor iets waar ze helemaal niet bang voor hoeven te zijn. Waar mensen echt bang voor moeten zijn is klimaatverandering.”

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=eu3X1Tvvdas[/embed]

Over de auteur

Jo-Anne Loosman

Mijn naam is Jo-Anne Loosman. Ik ben 18 jaar oud en student journalistiek. Mijn interesses zijn erg breed en ik schrijf dan ook artikelen over veel uiteenlopende onderwerpen. Later hoop ik mooie documentaires te maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *