IJsselsteinse fruitbomen collectie aangetast door besmettelijke bomenziekte

IJsselsteinse fruitbomen collectie aangetast door besmettelijke bomenziekte

IJSSELSTEIN – Aan de Parklaan en Boomgaard worden 15 perenbomen gekapt omdat ze lijden aan de ziekte bacterievuur. Dit is een maatregel van de gemeente IJsselstein om ervoor te zorgen dat deze besmettelijke ziekte geen andere bomen zal aantasten. Bij bomen die nog niet zijn besmet voldoet enkel het snoeien van besmette takken om de verspreiding te voorkomen. De bacterie is niet gevaarlijk voor mensen.

In IJsselstein is de grootste collectie van fruitbomen op openbaar terrein te vinden van heel Europa. Hier stonden in 2006 al ongeveer 2000 fruitbomen. Dit zijn niet alleen appel- en perenbomen maar ook pruimen- hazelnoot- en walnootbomen.

De vrijwilligers van Stichting Eetbaar IJsselstein zijn verantwoordelijk voor de inventarisatie van deze fruitbomen collectie terwijl Klimaatneutraal IJsselstein in samenwerking met de gemeente verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Met het onderhouden proberen ze natuurlijk voedsel dichter bij het huis van de bewoners in IJsselstein te brengen en zo ook de omgeving mooier te maken. Clarie van de Langeberg, lid van het bestuur van Stichting Eetbaar IJsselstein, gaf aan dat de behandeling van de bomen hard nodig was: ‘Wij hoorden het via de gemeente, maar gelukkig is de besmetting op tijd gevonden. Slechts enkele bomen worden gekapt en voor de rest van de bomen die gevaar lopen is snoeien genoeg om de verspreiding van het bacterievuur te voorkomen.’

Of de collectie ook echt gevaar loopt, is dus niet waarschijnlijk. Bacterievuur staat erom bekend vooral perenbomen aan te tasten. De oude naam van deze besmetting luidt dan ook ‘perenvuur’. De bomenziekte is vooral gevaarlijk bij een temperatuur rond de 25 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid. Nu de winter er aankomt zal de bacterie dus moeten zien te overleven in voor hem ongunstige omstandigheden. Om er echter zeker van te zijn dat de bacterie niet verder verspreid wordt, vraagt de gemeente om geen peren te plukken van bomen die gemarkeerd zijn met een rode stip.

Over de auteur

Ties Thijssen

Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Heemstede vervolgt Ties Thijssen zijn carrière bij de studie journalistiek in Utrecht na het behalen van zijn VWO-diploma. Na twijfel over zijn toekomst kwam hij erachter dat voor een groot publiek zijn mening uitspreken een van zijn sterke punten is. Hij werd op vroege leeftijd al geloofd voor zijn buitengewone presenteer en communicatie skills. Hierdoor kreeg hij overweldigende feedback dat dit wel eens zijn toekomst zou kunnen worden, die hij ook ter harte nam. Tijdens een jaar studeren in Amerika, waarin hij bevriend raakte met de zoon van bekend sportjournalist Tom Caron, kreeg hij de mogelijkheid om het met hem over zijn toekomst te hebben. Na veel advies en goeie woorden van Tom voelde Ties de bevestiging steeds meer: sportjournalistiek zou zomaar zijn droom kunnen zijn. Eenmaal terug uit Amerika begon het proces waar hij nu nog steeds mee bezig is. Deze 22-jarige heeft een toekomst om uit te werken en zal zijn best doen om alles uit zijn carrière te halen.

3 Comments

 1. Carola

  Hey Thijs, als student wil je misschien ook een paar puntjes van kritiek meenemen? Je stukje komt prima over maar er vallen mij twee dingen op: Ten eerste wordt de fruitcollectie in IJsselstein niet onderhouden door Eetbaar IJsselstein maar door de gemeente. Eetbaar IJsselstein heeft wel meegeholpen met de inventarisatie van de soorten fruitbomen. Klimaatneutraal IJsselstein is initiatiefnemer voor het beter gaan onderhouden en het behoud van de collectie, in samenwerking met de gemeente.
  Het is voor mij natuurlijk niet na te gaan of de geïnterviewde je verkeerd heeft geïnformeerd of dat jij het verkeerd hebt geïnterpreteerd.
  Ten tweede: Je foto is wel uit de buurt maar er staan mega bomen op en niet de veel kleinere perenbomen waar het om gaat.
  Groet uit IJsselstein!

  Antwoord
  • Carola

   Aloha, ik bedoel natuurlijk Ties en niet Thijs. Oepsie.

   Antwoord
  • Ties Thijssen

   Hey Carola, uiteraard is kritiek altijd welkom!
   Wat betreft uw eerste opmerking is wellicht mijn research niet goed genoeg geweest en is dit misverstand niet in het interview naar voren gekomen. Bedankt voor de verbetering en ik ga uiteraard even een tweede keer goed naar mijn artikel kijken.
   Uw tweede opmerking is inderdaad scherp gezien! Hier ben ik mij uiteraard van bewust, echter is het zo dat mijn partner voor dit artikel (binnenkort zal hier ook nog een audioverslag bij komen van haar) deze foto heeft gemaakt en wij zijn verplicht zelfgemaakte foto’s te gebruiken. Dit kan dus niet aangepast worden op het moment. Excuses hievroor maar bedankt voor de tips!

   Groet, Ties

   Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *