Verschillende reacties op afschaffing anderhalve meter samenleving in bibliotheek De Tweede Verdieping

Verschillende reacties op afschaffing anderhalve meter samenleving in bibliotheek De Tweede Verdieping

Vrijwilliger samen met cursist in bibliotheek De Tweede Verdieping

Door Else Talsma. NIEUWEGEIN – In de persconferentie van dinsdag veertien september melden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dat op zaterdag vijfentwintig september een einde komt aan de anderhalve meter samenleving. Bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein organiseert verschillende activiteiten. Denk hierbij aan cursussen en workshops die bijdragen aan het oplossen van lokaal sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Volgens Gina van den Berg, werkend bij bibliotheek De tweede verdieping is het organiseren van desbetreffende activiteiten na afschaffing van de anderhalve meter samenleving ingewikkelder dan verwacht.

Bibliotheek De tweede verdieping draagt op taal, digitaal en informatief gebied bij aan lokaal sociaal- maatschappelijke vraagstukken zoals het ondersteuning bieden aan statushouders met betrekking tot deze onderwerpen. Hiervoor organiseert de bibliotheek activiteiten zoals de “Taalbrigade”. Dit is een taalworkshop die op elke vrijdag voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken en lezen gegeven wordt. Waar er voorheen meer dan 60 mensen op de cursus afkwamen, raakt de taalbrigade door corona “taalzoekers” kwijt. Marianne Eras (67), vrijwilligster taalbrigade zegt dat als de anderhalve samenleving verdwijnt de drempel om naar de taalbrigade toe te gaan lager wordt. De uit Marokko afkomstige cursiste Mina (63) blijft sceptisch over de afschaffing van de anderhalve meter samenleving “ik blijf de komende periode nog steeds anderhalve meter aanhouden, er zijn nog te veel mensen ziek”. Het bijbrengen van een taal op anderhalve meter afstand brengt uitdagingen met zich mee. Volgens Hans Slot (69) zijn vooral de praktische zaken onhandig. Denk hierbij aan het ver van elkaar afzitten en het op de kop moeten lezen. Het geven van de cursus zou soepeler verlopen zonder de anderhalve meter samenleving.

Volgens van den Berg kunnen er zich op vijfentwintig September twee scenario’s voordoen  “of mensen keren terug naar de bibliotheek of mensen blijven terughoudend omdat ze beschermt willen blijven door de anderhalve meter. Hierin blijft onze plicht als bibliotheek altijd om een veilige omgeving te creëren voor al onze bezoekers”.

Aanvullend audiobericht door Dewy Huitema: 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.