Nieuw opleidingsinstituut MAKE Center moet tekort aan mbo-personeel tegen gaan

Nieuw opleidingsinstituut MAKE Center moet tekort aan mbo-personeel tegen gaan

Foto genomen door: Ties Thijssen

NIEUWEGEIN – Op 30 september is, na een constructieperiode van een jaar, het MAKE Center aan de Harmonielaan in Nieuwegein geopend. Leerlingen van het ROC Midden-Nederland kunnen nu gebruik maken van de nieuwste technologie om zo de markt van de maakindustrie een stap voor te blijven. Op het moment staan er in deze regio meer dan 1400 vacatures open voor mensen met een mbo-opleiding. Met de nieuwste technologie waar de leerlingen nu dus gebruik van kunnen maken moet dit probleem worden verholpen.

Dit is te danken aan de samenwerking tussen ROC Midden-Nederland en de tachtig metaalbedrijven van de organisatie OBM Midden-Nederland. Samen hebben ze gekeken naar het tekort aan mbo-personeel in de regio. Ze zagen in dat het in het belang is van beide partijen als de studenten de allernieuwste technologie leren gebruiken. 

Hier is iets neergezet waar we trots op kunnen zijn. - Hans van Zelderen

Dat OBM Midden-Nederland al deze apparaten heeft aangeleverd, een investering van meer dan een miljoen euro, laat wel zien hoeveel vertrouwen zij hebben in dit project. Hans van Zelderen, projectmanager van MAKE Center, zei het volgende over deze unieke samenwerking: ‘OBM en ROC Midden-Nederland werkte al 14 jaar samen op het gebied van opleiden en begeleiden van studenten maar het werd hard tijd voor een volgende stap om beter in te kunnen spelen op de vraag naar mbo-personeel in het bedrijfsleven.’

Vergrijzing en personeelstekort zijn de grootste gevaren voor de maakindustrie maar volgens van Zelderen zijn hier nu oplossingen voor: ‘Het MAKE Center is een goeie manier om jonge mensen op te leiden en te laten ontwikkelen binnen de maakindustrie, ook juist om op de digitalisering, robotisering en vergrijzing in te kunnen spelen.’ Luidde zijn antwoord. ‘Hiervoor kregen de leerlingen les met 20 jaar oude machines maar nu staat het MAKE center vol met de allernieuwste technologie.’ Of er veel zal veranderen voor mbo-personeel de komende jaren reageerde hij op met goede hoop: ‘Er staat hier apparatuur dat op het moment niet veel te vinden is in het bedrijfsleven, nu kunnen we dus eindelijk op de feiten vooruit lopen. Dit is het voordeel van deze unieke samenwerking waar ook echt grote behoefte aan was. Hier is iets neergezet waar we trots op kunnen zijn.’

Over de auteur

Ties Thijssen

Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Heemstede vervolgt Ties Thijssen zijn carrière bij de studie journalistiek in Utrecht na het behalen van zijn VWO-diploma. Na twijfel over zijn toekomst kwam hij erachter dat voor een groot publiek zijn mening uitspreken een van zijn sterke punten is. Hij werd op vroege leeftijd al geloofd voor zijn buitengewone presenteer en communicatie skills. Hierdoor kreeg hij overweldigende feedback dat dit wel eens zijn toekomst zou kunnen worden, die hij ook ter harte nam. Tijdens een jaar studeren in Amerika, waarin hij bevriend raakte met de zoon van bekend sportjournalist Tom Caron, kreeg hij de mogelijkheid om het met hem over zijn toekomst te hebben. Na veel advies en goeie woorden van Tom voelde Ties de bevestiging steeds meer: sportjournalistiek zou zomaar zijn droom kunnen zijn. Eenmaal terug uit Amerika begon het proces waar hij nu nog steeds mee bezig is. Deze 22-jarige heeft een toekomst om uit te werken en zal zijn best doen om alles uit zijn carrière te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.