Eerste stap voor een veiliger verkeer in Nieuwegein gezet door het knippen in wijkwegen

Eerste stap voor een veiliger verkeer in Nieuwegein gezet door het knippen in wijkwegen

Fietser Nieuwegein

Nieuwegein – door Else Talsma: De gemeenteraad stemde in de vergadering van veertien oktober voor het aannemen van agenda punt zes, namelijk ‘het vaststellen van het mobiliteitsprogramma 2030’. In dit mobiliteitsprogramma staat onder andere de fietser centraal: Een belangrijk punt in het programma is de voorkeurspositie van fietsers en voetgangers in binnenstedelijk gebied. 

Wat ook een essentieel punt in het mobiliteitsprogramma van Nieuwegein is, is het knippen in de wijkwegen. Door het knippen in de bedoelde wegen krijgen fietsers meer ruimte in het verkeer. De wijkwegen zijn volgens Clarion Wegerif voorzitter van de fietsersbond Nieuwegein ‘doorgaande routes waar zowel heel veel auto’s rijden, als heel veel bussen, als heel veel fietsers. Wat gevaarlijke situaties kan opleveren.’ 

De gemeente Nieuwegein start met het knippen in de Batauweg. Het knippen van desbetreffend weggedeelte gaat als volgt: Door middel van het knippen wordt het doorgaand autoverkeer afgesloten wat betekend dat er nog wel op de weg gereden kan worden. Alleen is het niet meer mogelijk om volledig van Noord naar Zuid te rijden. Dus om na de knip de bestemming in kwestie te bereiken is omrijden via de autoweg noodzakelijk. Dit betekent dat het minder druk zal worden op de wegen waardoor er minder hinder zal ontstaan ’Het knippen behartigd de verkeerveiligheid.’ Aldus Clarion Wegerif.  

Vragen van de gemeenteraad 

De VVD in Nieuwegein vertelde in de vergadering van veertien oktober’ iedereen moet de keuzevrijheid hebben om zich te verplaatsen op zijn of haar gewenste manier, te fiets, te voet, het ov of de auto of als invalide met bijvoorbeeld een rollator of een scootmobiel. Al deze vormen hebben recht op veiligheid een goede infrastructuur en een goede doorstroming’. 

Wel had de gemeenteraad een paar opmerkingen over het programma. Zo moest de wethouder in kwestie zorgen voor goede communicatie naar de omwonenden van desbetreffende wijk rondom de Batauweg. Ook werden er een aantal vragen gesteld naar de efficiëntie van het voortel. Aangezien er in een enkele wijkweg geknipt gaat worden en ‘er voor een goede oplossing waarschijnlijk meerdere knips nodig zijn’ aldus de SP-fractie van Nieuwegein.   

Zorgen van inwoners  

Voor Wegerif staan de Batauweg en de andere wijkwegen wat betreft de onveiligheid absoluut op nummer één. Daaropvolgend zien we de oversteekplaats op de Noordstedenweg. Ook uit klachten van inwoners van Nieuwegein over de verkeerveiligheid kan de fietsersbond opmerken dat de Batauweg maar ook de oversteekplaats van de Herenstraat naar de Noordstedenweg plekken zijn waar fietsers zich onveilig voelen.  

Door de maatregelen gaat daar in de Batauweg verandering in komen dat is bij de Noordstedenweg niet het geval aangezien er gewacht gaat worden tot de bouwwerkzaamheden op locatie achter de rug zijn. ‘Hierdoor zullen we nog vier jaar moeten wachten op definitieve maatregelen ’legt Wegerif uit.    

aanvullend audio bericht door Else Talsma 

 

 

Over de auteur

Else Talsma

Mijn naam is Else Talsma ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Friesland in 2020 heb ik mijn havodiploma gehaald op het Drachtsterlyceum. Persoonlijk voel ik me altijd aangetrokken tot verhalen en ben ik verschrikkelijk nieuwsgierig. Later zou ik me graag willen specialiseren in het maken van documentaires. Al op jonge leeftijd heb ik in veel theaterproducties, series en films gespeeld. Alhoewel ik daar altijd voor de camera stond heb ik me achteraf altijd meer aangetrokken gevoeld tot wat er achter de schermen afspeelde. En dan vooral tot het maken en bedenken van een concept en het daarvoor onderzoek doen naar verhalen van specifieke mensen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.