Nieuwegein dan toch niet op weg naar een duurzamere samenleving?

Nieuwegein dan toch niet op weg naar een duurzamere samenleving?

NIEUWEGEIN- Gas is in hoge vraag, doordat er weinig aanbod vanuit Azië is. Wat zijn hier de alternatieve oplossingen voor? Justin (student aan de Universiteit Utrecht voor Geowetenschappen) was betrokken bij een project samen met het overheidsbeleid bedrijf T&O en de Universiteit Utrecht. Dit project wilde in samenwerking met de gemeente Nieuwegein een plan starten om Geothermische energie te winnen als alternatieve energiebron. De burgers van Nieuwegein maakte een petitie bij de gemeente om het project te stoppen.

 

Wat is Geothermie eigenlijk? Geothermie is het winnen van warmte uit de grond, en dat te gebruiken voor energie. Geothermie wordt vaak vergeleken met aardgas winning in Groningen en dat is de reden dat de burgers fel tegen zijn, maar het is eigenlijk een duurzame manier van energie winnen die goed past bij de duurzame samenleving waar Nieuwegein naartoe wilt. De mensen betrokken binnen het project hadden de overtuiging dat de burgers dit een goed idee zouden vinden, en daarom hebben ze geen onderliggend onderzoek gedaan naar hoe de burgers zich bij het winnen van Geothermische energie zouden voelen.

Het project is afgewezen door de gemeente na aanleiding van de meerder klachten van de burgers in Nieuwegein. Het enige wat Justin over de beslissing van de burgers had te zeggen was: ‘Jammer want het was een grote kans voor beide partijen’. De burgers hadden voordeel gehaald uit goedkopere en duurzame energie, en de mensen van het project zouden uitbouwen naar verdere plaatsen waar de winning van Geothermische energie mogelijk zou zijn. ‘Het gebrek aan communicatie tussen de partijen was de ondergang van dit project’ aldus Justin.

Over de auteur

Tim Bechtholt

Mijn naam is Tim Bechtholt (2003) en ik ben een geboren en getogen IJsselsteiner. Nu studeer ik Journalistiek aan de hoge school Utrecht. Ik heb als droom om een stempel achter te laten op de media-wereld, dit brengt als resultaat dat ik me inzet voor de studie en de krant IN het nieuws. Dit is een krant voor de regio Nieuwegein en IJsselstein, als echte IJsselsteiner heb ik daar veel kennis en levenservaring opgedaan die mij zal helpen in de jaren die volgen. Hierdoor zal ik mijn passie als Journalist achtervolgen, omdat ik al jarenlang de problemen en oplossingen van mensen wil laten horen. Ook heb ik aspiratie tot het geven van een stem aan minderheden en de waarheid naar boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.