Bijeenkomst kansrijke oplossingen dijkversterking Jaarsveld-Vreeswijk

Bijeenkomst kansrijke oplossingen dijkversterking Jaarsveld-Vreeswijk

Op de middag van woensdag 24 november vindt de bijeenkomst plaats over de plannen voor versterking van de Lekdijk tussen Jaarsveld en Vreeswijk. De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, bewoners en de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Lopik zullen bij deze bijeenkomst onderzoeken welke oplossingen het meest kansrijk zijn voor de dijkversterking.  

Bij binnenkomst van ’T Veerhuis in Nieuwegein worden mensen ontvangen en geleid naar de zaal die volstaat met stoelen waar de 1,5 meter maatregel op wordt toegepast. Vandaag gaat in deze zaal de bijeenkomst over de kansrijke oplossingen voor de versterking van de Lekdijk plaatsvinden. De bijeenkomst wordt ingeluid door Marloes Springer, omgevingsmanager van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Het publiek bestaat uit zo’n 25 mensen die terwijl ze aantekeningen maken op gele notitieblaadjes, luisteren naar de woordvoerders. Het zijn bewoners, leden van de gemeente en deskundigen. Door middel van foto’s en afbeeldingen, die worden uitgelegd door Matthijs Willemsen, zelfstandig landschapsarchitect en projectleider, worden op het grote digibord de ruimtelijke kwaliteiten van het gebied zichtbaar. Al snel komen er vragen van bewoners uit de zaal. ‘Is dat wat ik daarboven zie Vreeswijk? En waar zit de snelweg dan?’ Matthijs beantwoordt de vragen. ‘We proberen goed te luisteren naar de omgeving en te kijken naar het gebied, door dat met elkaar in balans te brengen, proberen we verbetering te brengen aan de ruimtelijk kwaliteit. Dat is dan ook een ambitie van het waterschap.’

Met vele handgebaren verteld Matthijs op wat voor manieren een dijk kan instorten, welke faalmechanismes er zijn en waar deze plaatsvinden. ‘Op allerlei plekken spelen verschillende combinaties van dit soort faalmechanisme, ook vaak in meer of mindere mate. Dit is de manier waarop we gekomen zijn op de drie kansrijke oplossingen.’

De drie kansrijke oplossingen zijn het krachtig behouden, het natuurlijk versterken en het robuust versterken van de dijken. Bewoners laten hun mening horen. Zo geeft een vrouw aan de tweede oplossing niet de meest logische te vinden. Een andere bewoner zegt ‘ik ben geen deskundige, maar ik vraag me af of die verticale maatregel wel gaat werken.’ Het woord wordt overgedragen aan een deskundige. ‘Kunt u anders even hiervoor komen staan?’ vraagt de bewoner. De deskundige treedt naar voren en legt de oplossing uit.

‘Alles in zijn geheel is nu nog een beetje vaag, en op een gegeven moment wordt het concreet, maar wanneer gaat dat ongeveer zijn?’ vraagt een bewoner. ‘Die besluitvorming zal eind volgend jaar ongeveer afgerond zijn, dus dat is best nog een tijd.’ Verteld Matthijs. Daarnaast wordt aangegeven dat het zeker aantal jaar duurt voordat de dijkversterking in de praktijk wordt uitgevoerd. Van de drie kansrijke oplossingen is het de bedoeling dat het op één eindigt.

Zo nu en dan ontstaat er wat onduidelijkheid onder de bewoners. De deskundige stelt voor om na de toespraken even samen te zitten om te kijken waar bewoners op vastlopen. ‘Ik heb nog één laatste vraag’ verteld de bewoner die nu al een aantal vragen heeft gesteld. Medeluisteraars slaan met hun handen op hun benen en zuchten. ‘We willen graag verder luisteren. Dit gesprek kunt u voeren na afloop van de toespraken’. Vertellen de andere bewoners.

Eltje Ebbens, die spreekt namens de provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat verteld over de samenwerking tussen de verschillende partners, de opgaven die spelen en hij zoomt in op een aantal uiterwaarden die centraal staan. Er worden vijf voorgelegd die op dit moment het belangrijkste zijn: Bossenwaard, Graafse Waard Oost, De Horde, Jaarsveld 1 en Jaarsveld 2.

Het woord wordt overgedragen aan Vera Driessen, beleidsadviseur binnen de gemeente Nieuwegein. Zij vertelt wat de verbeteringen kunnen zijn in de verbinding van Vreeswijk met het water. Zo is er gevraagd een studie te verrichten, onderzoek te doen en in beeld te brengen wat de kansen zijn. Dit is gericht op recreatie, klimaat en het erfgoed zelf.

Na het woord van de woordvoerders hebben bewoners de tijd om algemene vragen te stellen. Na afloop van de bijeenkomst kunnen bewoners terecht bij deskundigen voor het stellen van specifieke vragen, zo ook over hun eigen woonomgeving die betrekking kan hebben tot de plannen. De notities van de bewoners worden achtergelaten zodat de deskundigen die mee kunnen nemen in het project om hopelijk op plannen te komen die voor iedereen gewenst en effectief zijn.

Tekst door: Sanne Visser

Over de auteur

Michael Pattynama

Michael Pattynama is een student journalistiek van de hogeschool in Utrecht. Michael komt zelf uit Deventer waar hij ook is opgegroeid. Als kind was hij een vrij druk persoon die vrijwel met elk kind om kon gaan. Zelf heeft hij op de middelbare school verschillende niveaus bewandeld, waardoor hij met veel mensen van verschillende niveaus is omgegaan en nog steeds omgaat. Michael heeft zijn Havo afgemaakt en is met hoge mate van mensenkennis Ik heb voor de studie journalistiek gekozen, omdat ik later mijn steentje wil bijdragen in de media wereld. Welke kant Michael op wil gaan in de journalistiek weet hij zelf ook nog niet. Zijn interesses liggen bij sport, het nieuws en de misdaadjournalistiek

1 reactie

  1. Jort van Voorthuizen

    Een dijk van een artikel, wauw!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.