Zelftesten worden aangeleverd op basisschool de Schouw in Nieuwegein

Zelftesten worden aangeleverd op basisschool de Schouw in Nieuwegein

Nieuwegein – Het OMT heeft besloten dat door de stijging van besmettingen op de basisscholen, er strengere maatregelen genomen moeten worden op de basisscholen in heel Nederland. Vanaf maandag 6 december kunnen de basisscholen daarom zelftesten bestellen. Zo deed de Schouw in Nieuwegein dat ook.

De Schouw is een van de bekendste scholen in Nieuwegein. De school is dan ook enorm groot. Op woensdag 8 december trekken mensen hun winterjas aan en staat de leraren buiten in elkaar gekropen. Desondanks spelen de kinderen nog steeds even gezellig buiten met elkaar in de pauze. Nadat het schoolplein is afgelopen kom je bij de rode deuren van de ingang. Via hier loop je de school binnen. De school is eigenlijk een lange gang met lokalen/kamers aan elke zijde. Als eerste kom je binnen bij de bovenbouw en rechts de kamer van de directeur. Dit zijn de groepen 7 en 8. Als je verder loopt door de school, die nu rustig is door de pauze, kom je terecht bij de groepen 5 en 6. Dit herhaalt zich tot groep 1. Van elke groep zijn er twee lokalen zoals 3a en 3b. Ook staat er wegens kerst kerstbomen in de school en hangt er kerstverlichting. Tijdens de rondleiding door de school komen er twee grote dozen binnen. Het zijn de zelftesten voor de hele school. ‘Ieder kind krijgt twee zelftesten mee voor de hele week’ zegt de adjunct directeur Peter Westland.

Maatregelen op de Schouw

Ondanks dat de school heel groot is, is alles tegen corona goed geregeld. Ramen staan open voor ventilatie en zo ook de deuren van de lokalen. Leraren lopen met mondkapjes over de gangen, dit geldt ook voor de bovenbouw leerlingen die zich daaraan willen houden. ‘Kinderen hebben de vrije keuze of ze een mondkapje willen dragen of niet’ aldus adjunct directeur Peter Westland. De bovenbouw van de school, dat zijn de groepen vanaf groep 6, krijgen vanaf vandaag 2 zelftesten mee naar huis. Ze moeten zich daarmee dus twee keer in de week (ze mogen zelf kiezen welke dagen dat zijn) testen op corona.

Gevolgen van zelftesten op school

Als de leerlingen positief worden getest, moeten ze zich ook met een PCR test laten testen. Is deze ook positief, dan moeten ze thuis in vijf dagen quarantaine. Als er drie kinderen uit een klas tegelijkertijd positief testen op corona, wordt de hele klas voor vijf dagen quarantaine naar huis gestuurd.  Veel leerlingen gaven aan geen probleem te hebben met de zelftesten. ‘Het kriebelt een beetje’ zegt een leerling uit groep 8a. Ook de leraren geven hetzelfde antwoord. Als een kind zich om een of andere reden niet wilt laten testen, moeten ze de zelftesten weer terug inleveren op school.  ‘Wij kunnen het niemand verplichten’ zegt adjunct directeur Peter Westland. Het gevolg voor die mensen is wel; zodra zij een lichte klacht zoals hoesten hebben, moeten zij thuis blijven en in tien dagen quarantaine. Voor alle leerlingen geldt, zodra de klachten en de quarantaine over zijn, mogen zij weer naar school. In de tussen tijd moeten de leerlingen thuis de lessen online volgen via hun Chromebook van school.

Over de auteur

Cynthia Wijnen

Cynthia Wijnen is geboren in Almere, waar zij ook is opgegroeid met haar zussen en ouders. Ze heeft 5 jaar havo afgerond en is in 2021 begonnen met de studie Journalistiek in Utrecht. Vanaf jongs af aan wilde Cynthia al iets doen met de Media en televisie. Ze is sinds 2017 Formule 1 fan en hoopt in de sport journalistiek terecht te komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.