De grootste kerstboom van Nederland brandt weer!

De grootste kerstboom van Nederland brandt weer!

IJSSELSTEIN- Voor de 23e keer sinds 1992 is de Gerbrandytoren verlicht met de versiering van een kerstboom. Veel mensen stonden buiten te trillen van de lage temperatuur en toen de lichten aansprongen was er een daverend applaus door de bewoners van IJsselstein. Het winterseizoen in IJsselstein is weer begonnen.

 

De afgelopen twee jaar is een moeilijke tijd geweest voor stichting De grootste kerstboom volgens de woordvoerder van De grootste kerstboom Herbert van Zijl. ‘Wij als stichting hebben al twee jaar geen groot feest kunnen geven wat ontzettend jammer is natuurlijk’ zegt Herbert. De festiviteiten nemen normaal gesproken plaats op het Podium in IJsselstein, maar door de nieuwe corona-maatregelen is dit niet uitgevoerd voor de 23e ontsteking. De stichting had wel een vervangende livestream opgezet om mee te kijken naar de backstage organisatie van de ontsteking.  De stream is te bekijken op www.degrootstekerstboom.nl .

Feel Good

‘De Kerstboom is een Feel Good event voor de bewoners van IJsselstein, een traditie die we al sinds 1992 proberen vol te houden. Het is moeilijk om de boom omhoog te houden omdat het veel geld kost om dit elk jaar te doen’ zegt Herbert. De stichting zoekt altijd naar donateurs om de boom overeind te houden, want er zijn al meerder instanties geweest waarbij er niet genoeg geld aanwezig was om de boom te ontsteken. Dit jaar was dat niet het probleem.

Duurzaamheid

‘De boom is verlicht door de meest moderne LED van Ledvance en is zeer duurzaam’ volgens De grootste Kerstboom. De nieuwe lichten die zijn ingezet na de blikseminslag in 2017 zouden 30% duurzamer zijn dan die van 2015 die toen net nieuw waren. Dus tot hedendaags in 2021 is de verlichting nog altijd duurzaam, en de stichting is van plan altijd op duurzaamheid te letten als een van de grootste prioriteiten.

Nieuwbouw rondom de boom

De gemeente IJsselstein is van plan een nieuwbouw proces te starten rondom de Gerbrandytoren. ‘Dit proces gaat nog een aantal jaar duren voordat het daadwerkelijk van start kan gaan’ aldus Herbert. De woningen zouden in de weg komen van de kabels die de Gerbrandytoren rechthouden, dit maakt het moeilijk om onderhoud uit te voeren voor de verlichting van de kerstboom. Veel bewoners van IJsselstein zijn het er ook niet mee eens dat er een nieuwbouwgebied komt naast de boom, dit wordt vermeld in het Artikel van de AD over de nieuwbouw. Stichting de kerstboom heeft nog geen maatregelen getroffen indien dit plan wordt doorgevoerd. De gemeente wilt rekening houden met de belangen van de stichting en de bewoners en is daarom nog niet concreet geweest over de details van het plan met het publiek. Er is dus nog geen reden tot paniek.

De kerstboom staat nog aan tot 6 januari 2022 (Drie koningen).

[embed]https://soundcloud.com/tim-bechtholt/interview-grootste-kerstboom-mixdown/s-W0oASGuZukT?si=b226bedf8d694750b6b177e32324c138&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Tim Bechtholt

Mijn naam is Tim Bechtholt (2003) en ik ben een geboren en getogen IJsselsteiner. Nu studeer ik Journalistiek aan de hoge school Utrecht. Ik heb als droom om een stempel achter te laten op de media-wereld, dit brengt als resultaat dat ik me inzet voor de studie en de krant IN het nieuws. Dit is een krant voor de regio Nieuwegein en IJsselstein, als echte IJsselsteiner heb ik daar veel kennis en levenservaring opgedaan die mij zal helpen in de jaren die volgen. Hierdoor zal ik mijn passie als Journalist achtervolgen, omdat ik al jarenlang de problemen en oplossingen van mensen wil laten horen. Ook heb ik aspiratie tot het geven van een stem aan minderheden en de waarheid naar boven te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *