
Chips is er in allerlei soorten en maten. Het aanbod aan chips is misschien wel groter dan het gehele aanbod aan groente en fruit in de supermarkt. Er zijn verschillende merken met allemaal hun eigen smaken.
Net als alle ongezondere producten moet je het nuttigen met maten. Niet te veel per dag en af een toe een bakje kan geen kwaad. Toch zijn er binnen de soorten chips ook nog soorten die beter zijn dan anderen.
De beste chips is naturel of groentechips. Groentechips is niet zo gezond als men wellicht zou verwachten. Er zit veel vet in omdat het een frituurt product is en er is veel zout aan toegevoegd. Daarnaast is het lastig te zeggen hoeveel vitaminen en mineralen er precies overblijven, maar zeker is dat veel gezonde stoffen verloren gaan door het frituren.
Naturel chips heeft samen met groentechips de minste toevoegingen. Als je naturel chips koopt, kun je het beste kiezen voor een zak die alleen maar aardappelen, zonnebloemolie en zout bevat. Dit zijn de minste ingrediënten die chips kan hebben.
Vanwege het bereidingsproces van chips bevat het veel verzadigde vetzuren. Hierdoor zorgt het eten van chips voor een verhoogde cholesterol.
Cholesterol is in ons lichaam nodig voor de opbouw van lichaamscellen, hormonen en gal, maar een te hoog cholesterol gehalte kan ook gevaarlijk zijn. In ons lichaam hebben we twee soorten cholesterol zitten.
Het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol, beide worden ze door ons lichaam zelf gemaakt. Cholesterol wordt gemaakt in onze lever en door ons lichaam vervoert door zogeheten Lage Dichtheid Lipoproteïnen (LDL). LDL is een pakketje dat zich koppelt aan cholesterol en LDL-cholesterol vormt. Het LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd en wordt vervoerd naar plekken in ons lichaam waar dat nodig is. In ons lichaam hebben we ook Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Deze nemen overtollig cholesterol op uit ons bloed en dit vormt een HDL-cholesterol, het ‘goede’ cholesterol.
Het HDL-cholesterol wordt weer terug getransporteerd naar onze lever waar het afgebroken wordt en uitgescheden wordt via de urine of gal. Als de LDL-cholesterol in ons lichaam te hoog is kan dit zorgen voor verstoppingen in onze slagaderen wat kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Naast de algemene cholesterolgehalten in ons lichaam is de verhouding tussen het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol ook belangrijk.
Chips zorgt dus voor een verhoogd LDL-cholesterolgehalte, terwijl noten dit juist verlagen.
Je kunt dus beter een bakje (ongezouten) noten pakken om te snacken.


Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan