Het wel bekende conflict tussen normale en zero cola. De een met suiker en de ander zonder. Toch is allebei net zo ongezond en is cola zero misschien wel ongezonder.
Huh? Maar in cola zero zit toch geen suiker dus dat is toch beter? Niet helemaal. In normale cola zit suiker, als je het drinkt maakt je lichaam insuline aan om de suiker af te breken in het lichaam. Dan is de suiker verwerkt en heb je hooguit een suikerkick gehad. Er zit wel veel suiker in, namelijk 20 procent van de maximale dagelijkse hoeveelheid in 200 milliliter. Dat is ook de reden dat je het beter bij één glas kunt houden.
De verkoop truc van cola zero is dat het een product zonder calorieën en suikers is. Dat klopt, maar in normale cola zitten ook maar 50 calorieën per glas, dus het grote verschil zit hem in de suikers.
Cola zero bevat verschillende zoetstoffen, maar de meest gebruikte zijn Aspartaam (E951) en Acesulfaam-K (E950).
Aspartaam heeft in eerste instantie geen gezondheidsgevolgen. In je lichaam wordt het omgezet in asparaginezuur, fenylalanine en methanol . De eerste twee stoffen zitten in kleine hoeveelheden ook in eiwitrijke producten, maar methanol is gevaarlijk toch? Ja, methanol is gevaarlijk, maar door de afbraak van aspartaam komt er maar een heel klein beetje in je lichaam terecht. Het wordt pas gevaarlijk als je met een gewicht van 70 kilo meerdere liters cola zero op een dag drinkt. Het is ook niet zeker of de stof echt kankerverwekkend is. Het probleem zit hem in het feit dat ons lichaam op dezelfde manier op aspartaam reageert als op suiker. Ons lichaam maakt insuline aan, alleen kan de insuline de aspartaam niet afbreken. Dit resulteert in een dalende bloedsuiker waardoor we meer behoefte krijgen aan (zoet) eten. We krijgen dus alsnog meer calorieën binnen.
Een andere zoetstof die in zero dranken wordt gebruikt is Acesulfaam-K (E950). Deze zoetstof heeft geen effect op ons insuline gehalte. Het wordt in ons lichaam niet afgebroken en zorgt niet voor extra insuline aanmaak. Het wordt in zijn geheel uit het lichaam gewerkt via de urine.
Er zitten dus geen directe gevaren aan zoetstoffen, maar het kan soms wel zorgen voor een verlaagde bloedsuiker waardoor je nog meer zin krijgt in zoetigheid. Als je dus een lage bloedsuiker hebt kun je dus beter een glaasje normale cola drinken.
Cola is ontstaat in de jaren negentig van de 19e eeuw. Apotheker John Pemberton, wonend in Atalanta, wilde een nieuwe alcoholische drank op de markt brengen waarin hij extract uit de bladeren van de cocaplant toevoegde. Toen er een jaar na zijn uitvinding een verbod kwam op alcoholische dranken in Atalanta en omliggende regio’s besloot hij om de alcohol uit het drankje te halen en suikersiroop toe te voegen. Het werd vanaf dat moment verkocht in apotheken en Pemberton beweerde dat het zou helpen tegen verschillende kwaaltjes.
De cola die we nu kennen is wat anders en wordt natuurlijk niet meer verkocht in apotheken, maar de basis is hetzelfde gebleven.
Cola is niet gezond voor je, het voegt niks toe aan je dagelijkse voedingspatroon en er zitten geen voedingsstoffen in waar je lichaam iets aan heeft. Toch kan het geen kwaad om af en toe een glaasje cola te drinken. Nuttig het in maten, net als andere ongezonde producten.
Ons lichaam heeft variatie nodig in de vorm van voeding en we moeten voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen. Als dat het geval is, heb je een gezond voedingspatroon. Daarbinnen past ook wel eens een glaasje cola, als het maar bij een glaasje blijft en je niet meerdere flessen per week leegdrinkt.
Zoete (fris)dranken kun je eigenlijk altijd het beste vermijden. Ze zorgen ervoor dat je gewend raakt aan zoete producten en hier ook vaker naar snakt. Je kunt ze dus het beste links laten liggen, maar je hoeft ook niet het biechthok in als je wel een keer een glaasje drinkt. Toch blijft kraanwater altijd de beste optie.

Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan