Alle data in deze visualisatie is vergaard via een onderzoek van PersVeilig dat in 2021 is uitgevoerd. Dit is het meest recente onderzoek uitgevoerd omtrent persveiligheid in Nederland. PersVeilig voert dit onderzoek elke 4 jaar uit en het nieuwe onderzoek staat dus gepland voor 2025. In totaal hebben 689 journalisten meegedaan aan het onderzoek. Hierin konden zij aangeven binnen welke vorm van journalistiek zij zichzelf vinden vallen. Hierin konden zij meerdere antwoorden invullen. Het is dus mogelijk dat een respondent zowel fotograaf als fotojournalist heeft ingevuld.
In het onderzoek zijn vragen gesteld omtrent verschillende vormen van agressie en bedreiging. In de visualisatie is alleen gekeken naar verbale agressie, bedreiging of intimidatie en fysieke agressie.
Onder verbale agressie valt: Schelden, schreeuwen, kwetsen of negatieve of discriminerende opmerkingen. Zowel online als offline.
Onder bedreiging of intimidatie valt: Bedreigen, stalken, chanteren, onder druk zetten, dreigbrief of dreigmail, bedreigen gezinsleden, uitingen via sociale media of het op andere wijze afgeven van een ‘signaal’.
Onder fysieke agressie valt: Duwen, slaan, schoppen, spugen, vastgrijpen, verwonden, fysiek hinderen, obstructie, gooien met/vernielen van voorwerpen.
In het onderzoek is ook gevraagd naar juridische bedreiging, dat is in de data in deze productie buiten beschouwing gelaten.
De verschillende vormen van journalistiek uit het onderzoek zijn onderverdeeld in verschillende categoriën. Ten eerste is er alleen gekeken naar de beroepen waar meer dan dertig respondenten aangaven zich in te scharen. De volgende functies vallen daardoor af: Verslaggever buitenland, wetenschapsjournalist, redactiechef, misdaadverslaggever, blogger/vlogger, financieel economisch journalist, culinair journalist, criticus, publicist, opiniemaker, commentator. De aantallen van deze functies zijn te klein, daarnaast heeft PersVeilig geen duidelijke verdere informatie omtrent bedreigingen en agressie jegens deze groepen vrijgegeven.
Vanuit de functies met meer dan 30 respondenten is er een indelen gemaakt in drie groepen. Deze groepen zijn: Journalisten met camera- en fotoapparatuur, verslaggever of interviewer met microfoon en schrijvende journalisten en redacteuren.
Onder de groep journalisten en camera- en fotoapparatuur vallen: Cameraman, camjo, fotograaf, fotojournalist.
Onder de groep verslaggevers en interviewers met microfoon vallen: Correspondent, nieuwsverslaggever, politiek journalist, rechtbankverslaggever, sportjournalist, stadsverslaggever.
Onder de groep schrijvende journalisten en redacteuren vallen: Bureauredacteur, columnist, onderzoeksjournalist, redacteur/verslaggever, schrijver.
De aantallen van hoofdredacteuren, eindredacteuren en presentatoren zijn buiten beschouwing gelaten. Dit zijn hoger geplaatste functies die minder te maken krijgen met individuele bedreigingen en meer met juridische bedreigingen, die niet in deze data zijn meegenomen.