Afdelingen:

2 stuks
262 gram
Prijs per KG €15.23
3.99

Gehaktballen kun je vaak beter zelf maken. Het is altijd goedkoper om een kilo gehakt te kopen en dit in porties in te vriezen of er meteen gehaktballen van te maken en ze dan in te vriezen. Het is namelijk in tegenstelling tot een chipolata makkelijk om zelf te maken.
Het staat er hier niet bij, maar deze gehaktballen zijn gemaakt van varkensvlees. Bij vlees is het vaak zo dat er bij rund- en kippenvlees een vermelding bijstaat net als bij de runder-kipchipolata. Varkensvlees is niet per se ongezonder dan rundvlees, wat vaak wel wordt gedacht. Er zit in varkensvlees wel veel vet, dit is wel minder goed voor je.
Gehaktballen vallen onder het bewerkte vlees en is ongezonder dan onbewerkt vlees. Het eten van veel bewerkt vlees eten wordt in verband gebracht met een beroerte, diabetes type 2 en kanker. Daarnaast is het eten van te veel rood, rauw of verbrand vlees ook nadelig voor de gezondheid.
Als het binnen je budget ligt, kun je dus kijken naar onbewerkt vlees. Dit kan bijvoorbeeld kipfilet zijn, maar ook mager rundergehakt. Dat maakt het kopen van gehaktballen overbodig, omdat je die dan makkelijker thuis kan maken.
Ondanks dat het niet altijd even goed is voor het milieu zitten er in vlees enorm veel goede voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons lichaam. Het bevat veel vitamines zoals B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Dit zijn allemaal stoffen die wij van nature niet zelfs produceren en dus tot ons moeten nemen. Een te kort aan zink en vitamine B12 kan zorgen voor een verlaagd immuunsysteem en voor een vermoeid gevoel. Als je geen vlees eet is het dus belangrijk dat je deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt.
Daarnaast bevat vlees, zoals je wellicht wel weet, veel eiwitten. Deze zorgen natuurlijk voor de opbouw van spieren, maar ze zorgen er ook voor dat er nieuwe cellen gemaakt kunnen worden. Zwangere vrouwen en kinderen hebben meer eiwitten nodig omdat voor de bouw van veel nieuw weefsel. Ook is het nodig bij het aanmaken van borstvoeding.
Er zijn altijd wel plantaardige alternatieven, maar niet die net zo veel voedingsstoffen geven als vlees en je moet goed je best onderzoek doen om vlees volledig uit je dieet te halen. Kijk op websites van bijvoorbeeld het voedingscentrum voor meer informatie over hoe je dit het beste kunt doen.

Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan