
Houdbare noten, maar ook verse noten, zijn een hele goede toevoeging aan een voedingspatroon. Nootjes zoals borrelnoten zijn weer ongezondere snacks.
Als je noten eet is het altijd het beste om ongezouten noten te eten. Zout vindt men vaak lekker omdat dit een smaak is die ons lichaam koppelt aan snelle suikers. Biologisch gezien genieten we daar meer van. Toch is het niet goed om veel zout te eten. Het kan resulteren in een verhoogde bloeddruk wat weer resulteert in hart- en vaatziekten, nierproblemen en botontkalking. Dat laatste ontstaat doordat het natrium in het zout zich bindt aan het calcium in je bloed wat je dan samen uitplast. Calcium heb je nodig voor de opbouw en onderhoud van je botten en gebit. Als je naast het zout dat je binnenkrijgt dus zorgt dat je voldoende calcium binnenkrijgt is er geen probleem, maar nog beter is minder zout eten.
Waar mogelijk is het dus het beste om zout in je eten te voorkomen door bijvoorbeeld ongezouten noten te eten als snack.
Verder heb je nog drie soorten noten. Je hebt ongebrande noten, gebrande noten en geroosterde noten. Ongebrande noten zijn niet bewerkt en zijn gewoon ‘puur natuur’. Walnoten en paranoten zijn altijd ongebrand.
Gebrande noten zijn gefrituurd in olie, ze zijn wat minder gezond en bevatten minder vitamines en mineralen dan de ongebrande varianten. Voor de hoeveelheid verzadigde vetten kan dit geen kwaad. Noten zitten van zichzelf vaak al vol met onverzadigde vetten en nemen daarom bijna geen verzadigde vetten op tijdens het frituren.
Geroosterde noten zijn geroosterd in droge lucht. In dit proces komt geen olie voor.
Noten zijn een enorm goede bron van voedingsstoffen. Ze worden door vegetariërs en veganisten vaak ook gebruikt om het vlees dat ze niet eten te vervangen. Ze zitten bomvol eiwitten, ijzer, vezels en onverzadigde vetten. Ze zijn een goede toevoeging aan een gezond voedingspatroon en verlagen zelfs je LDL-cholesterol.
Cholesterol is in ons lichaam nodig voor de opbouw van lichaamscellen, hormonen en gal. In ons lichaam hebben we twee soorten cholesterol zitten.
Het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol, beide worden ze door ons lichaam zelf gemaakt. Cholesterol wordt gemaakt in onze lever en door ons lichaam vervoert door zogeheten Lage Dichtheid Lipoproteïnen (LDL). LDL is een pakketje dat zich koppelt aan cholesterol en LDL-cholesterol vormt. Het LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd en wordt vervoerd naar plekken in ons lichaam waar dat nodig is. In ons lichaam hebben we ook Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Deze nemen overtollig cholesterol op uit ons bloed en dit vormt een HDL-cholesterol, het ‘goede’ cholesterol.
Het HDL-cholesterol wordt weer terug getransporteerd naar onze lever waar het afgebroken wordt en uitgescheden wordt via de urine of gal. Als de LDL-cholesterol in ons lichaam te hoog is kan dit zorgen voor verstoppingen in onze slagaderen wat kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Naast de algemene cholesterolgehalten in ons lichaam is de verhouding tussen het LDL-cholesterol en het HDL-cholesterol ook belangrijk.
Noten zorgen dus voor een verlaging van het LDL-cholesterol, terwijl chips juist zorgt voor een hogere LDL-cholesterol.


Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan