
Kwark en yoghurt zijn naast melk misschien wel de meest genuttigde zuivel producten in ons land. Veel mensen eten een schaaltje van één van de twee in de ochtend. Maar wat is het verschil tussen de twee eigenlijk?
Heel simpel gezegd is yoghurt dikke zure melk en is kwark soepele kaas.
Om kwark te maken worden er ook melkzuurbacteriën toegevoegd aan de melk, maar daarnaast voegt men ook stremsel toe. Dit wordt ook toegevoegd bij het maken van kaas en zorgt voor de structuur. Het stremmen betekent dus eigenlijk het dikker maken van de melk.
Vroeger verschilde kwark en yoghurt meer van elkaar. Toen werd kwark gemaakt met behulp van het toevoegen van stremsel en kaasbacteriën. Tegenwoordig worden er yoghurtbacteriën gebruikt, wat ook de reden is dat kwark en yoghurt tegenwoordig zo erg op elkaar lijken.
Iets complexer is yoghurt melk waarin de suikers van de melk zijn omgezet in melkzuren, vandaar dat yoghurt wat zuurder is. Dit omzetten van suikers in melkzuren wordt gedaan door twee verschillende melkzuurbacteriën, Lactobacillus bulgaricus en de Streptococcus thermophilus. Een product mag alleen yoghurt heten als beide bacteriën zijn gebruikt in het proces.
Het omzetten van de suikers in zuren wordt ook wel fermenteren genoemd. Dat betekent dus dat yoghurt van melk hetzelfde is als zuurkool van kool.
Ook is het een niet per se gezonder dan het ander. Kwark mag pas kwark heten als zonder vocht en zonder vet 60 procent eiwit bevat. Dit percentage bij yoghurt ligt lager, namelijk op 39 procent. Yoghurt bevat dus minder eiwitten, maar ook minder vet dan kwark.
Mocht je dus willen afvallen en willen letten op je vet inname, dan kun je het beste gaan voor yoghurt. Als je juist veel eiwitten binnen wil krijgen omdat je veel sport, kun je beter de keuze maken voor kwark.
Afbeelding van Esther Merbt via Pixabay

1 kilogram
1.59

500 gram
1.39
Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan