Pasta is altijd een goed product om in huis te hebben. Het bevat veel vezels en is lang houdbaar. Toch is het in dit geval beter om de volkorenvariant te verkiezen boven de normale variant. Beide producten kosten exact hetzelfde dus wil je altijd de keuze maken voor het gezondere volkoren product. In sommige gevallen wordt er helaas wel misbruikt gemaakt van de term ‘volkoren’.
Net als bij een appel, zitten de meeste voedingsstoffen van een graankorrel in de buitenkant. Omdat dit er bij volkorenbloem niet uitgezeefd wordt komt het in het product terecht. Zo draagt volkoren bij aan een goede stoelgang en bevat het veel vezels, vitamine B en mineralen zoals ijzer, wat weer goed is de zuurstof opname in je bloed.
Daarnaast loop je bij negentig gram volkorenproducten 25 procent minder kans op bepaalde hartziekten, 10 procent minder kans op darmkanker en bij zestig gram per dag 25 procent minder kans op diabetes type 2.
Het verschil in tussen volkoren en niet-volkoren zit hem in de manier waarop het product bereid wordt. Bij het maken van het meel wordt de buitenkant van de graankorrel, die bestaat uit de zemel en de kiem, uit het meel gezeefd. Bij een volkoren product wordt dit niet gedaan en belanden de zemelen en de kiemdeeltjes dus in het meel. Het heet nu geen meel meer, maar bloem. Volkoren is dus geen graansoort, maar een manier van bereiden. Zo kun je dus een volkoren speltbrood en een volkoren tarwebrood hebben.
Helaas wordt er in de voedsel industrie ook misbruik gemaakt van de term ‘volkoren’. Bij broodproducten gelden er strenge regels en mag een brood alleen volkoren heten als het voor honderd procent uit volkorenbloem bestaat. Bij andere producten zijn de regels wat minder streng. Zo kan een koekje waar volkoren op staat dus maar vijf procent volkorenbloem bevatten en heel veel suikers. Het is dus aan te raden om goed de ingrediënten lijst te controleren om ervoor te zorgen dat het product echt veel volkoren bevat, anders heb je er namelijk niks aan.
Producten waarbij je bijna zeker weet dat ze veel volkoren bevatten zijn producten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, havermout en volkorenpasta. Bij de keuze voor de standaard manieren om je koolhydraten binnen te krijgen, zoals brood en pasta, is het dus altijd verstandig om de volkoren variant te kiezen, zeker als de prijs heel dicht bij elkaar ligt. Bij andere producten moet je dus even goed de achterkant bekijken.
Klik hier om naar de hoofdpagina te gaan