Researchdossier doorstroming op de woningmarkt.
Competentie 1 en 3
Naar aanleiding van dit dossier ga ik een achtergrondverhaal maken over de doorstroming van koopwoningen in de gemeente Utrecht.
In het dossier actieplan (t)huis voor ouderen wordt gesproken dat de gemeente wil dat er genoeg doorstromingsmogelijkheden komen voor deze doelgroep. Zo moet het in alle Utrechtse wijken mogelijk worden dat 65-plussers makkelijker door kunnen stromen naar een beter huis voor hun behoefte. Daarnaast zegt de gemeente in het dossier al in verschillende wijken pilots te draaien om de doorstroming voor ouderen te verbeteren. Er worden bijvoorbeeld nieuwe toegankelijke woningen gebouwd, maar er worden ook woningen getransformeerd.
https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/9d4a4e31-0420-4a9a-acd5-ba4a3616ce94?documentId=e0699510-2dc1-4668-add8-ed5e27e428fc
Ook deed Vereniging Eigen Huis afgelopen juni een onderzoek naar de doorstroming op de woningmarkt. Zij merkten op net als de gemeente dat vooral ouderen blijven zitten in hun veel te grote woningen nadat de kinderen het huis uit zijn gegaan. Toch is het geen onwelwillendheid. 88 procent van de 65-plussers denkt erover om te verhuizen. Hiervan onderneemt bijna de helft dan ook echt stappen om te verhuizen. Maar van deze groep is uiteindelijk maar 38 procent ook echt verhuisd.
Om dit verhaal in een groter perspectief te plaatsen vind ik het belangrijk om wat breder te kijken naar de woningmarkt in Utrecht en de daarbij behorende cijfers over het verschil in koop en huurwoningen, de woningbouw, en de woningvoorraad.
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/70072ned/table?ts=1676455595316
De NVM-marktcijfers van regio Utrecht laten de situatie op de woningmarkt in Utrecht zien. Hier is te zien dat dat de verkoopprijzen dalen, wat op zichzelf positief is, maar dat de krapte indicator juist omhoogschiet, en de verkooptijd van een woning ook stijgt.
https://www.nvm.nl/media/zczbibh1/marktoverzicht-regio-utrecht.pdf
Ook heeft Utrecht zelf een actie gestart om doorstroming te bevorderen en zo woningen vrij te maken. Deze challenge is op dit moment om en nabij een jaar geleden afgelopen, hoe staat het nu.
https://doorstroomchallenge.nl
uit dit artikel van stadszaken blijkt dat een groot gedeelte van de ouderen in Nederland in een te grote woning woont. Bij de 65-plussers gaat dit al om meer dan 50 procent.
https://stadszaken.nl/artikel/2796/woningvoorraad-kan-veel-beter-benut-worden-met-doorstroming