Steeds meer mensen zetten zich in voor biodiversiteit. Zo ook Robert Steenbergen en Eva Eradus. Op tuinvereniging Ons Buiten in Leiden zetten zij zich in voor alle verschillende soorten planten en dieren (biodiversiteit) op het complex. Dit doen zij vanuit het project Biodiversiteit in Beeld.
Robert kwam op jonge leeftijd al in aanraking met biodiversiteit. In 1998 begon hij met zijn baan bij de Vereniging Kust en Zee, waar hij in aanraking kwam met verschillen in de natuur, rond het water. “Mijn ouders hebben al jaren een volkstuin, het is mij als kind met de paplepel ingegoten en ik ben daardoor altijd met natuur bezig gewest.”
Bij Eva kwam de kennismaking met biodiversiteit pas toen zij zich aansloot bij biodiversiteit in beeld, maar de groene vingers kwamen al wel op vroege leeftijd. “Ik ben ermee opgegroeid, ik kwam hier als kind op de tuin en het werken aan de planten ging vanzelf. In 2020 sloot ik mij aan bij de groep, vanaf dat moment ben ik er pas over gaan leren.”
Beide zijn zij naast hun baan, als directeur algemene zaken en organisator van natuuractiviteiten, vrijwilliger bij Ons Buiten, één van de grootste tuinverenigingen van Nederland. Via het project Biodiversiteit in Beeld brengen zij samen met andere leden en vrijwilligers, alle verschillende planten en dieren op het complex in kaart. Daarnaast leggen Robert en Eva uit aan de leden van Ons Buiten waarom het verschil in de natuur op het complex zo belangrijk is.
Robert en Eva zien steeds meer bewustwording en verandering onder de tuineigenaren op Ons Buiten, sinds de start van Biodiversiteit in Beeld, in 2019. “Op het terrein hebben wij bijvoorbeeld een gezamenlijke ecozone geplaatst. Deze ecozone staat helemaal vol met verschillende inheemse planten, waar insecten, vlinders en bijen op afkomen om te eten en te leven.”
Daarnaast worden er in de tuin cursussen gegeven over hoe mensen op de vereniging de biodiversiteit zelf kunnen verbeteren. In de podcast leggen Eva en Robert jou uit, hoe jij de dieren en planten in jouw achtertuin of op jouw balkon kan helpen. Via deze link is de podcast te beluisteren.