Laptops klaar… en de huizenjacht is geopend!
[aesop_video src=”self” hosted=”https://www.youtube.com/watch?v=0-qTJbGqIRI” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”off” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]
Er worden vele verhalen geschreven over hoe moeilijk de starter het heeft op de huizenmarkt. Toch is het niet alleen de starter, maar ook de doorstromer die het heel moeilijk heeft. Deze problemen doen zich vooral voor in de Randstad. Erwin en Brigitte willen doorstromen naar een grotere woning, maar gaat dit wel zo gemakkelijk?
[aesop_parallax img=”https://svjmedia.nl/jeroenlangeveld/wp-content/uploads/sites/597/2021/06/IMG_7118.png” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”4″ captionposition=”bottom-left” lightbox=”off” floater=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
Dit zijn Brigitte [43] en Erwin [49]. De twee wonen al 24 jaar samen waarvan 18 jaar in hun huidige woning aan de Heelmeesterstraat te Schiedam. Doordat zij de moeder van Brigitte bij hun in huis willen nemen is er meer ruimte nodig en op een zonnige zaterdagavond in juni 2020 besluiten ze dan ook om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Diezelfde avond maken zij een Funda account aan en scrollen door te koop staande huizen heen en plannen zelfs al een bezichtiging in. Ze proosten op een succesvolle huizenjacht.
Een van de eerste bezichtigingen staat ingepland aan een huis aan de Boormanstraat. De ruimte is voor hen perfect en het ligt in de buurt waar zij een huis zoeken. Bij binnenkomst schrikken de twee zich alleen rot. De planfonds zijn superlaag, de aangezette aanbouw is volledig verzakt, De vloer moet vervangen worden door gevaar op instorting en er zitten onherstelbare scheuren in de achtergevel. Erwin en Brigitte vinden dat zo’n verbouwing te veel geld kost en dat het nooit perfect zal worden. Ze weten zeker dat er snel meer van dit soort woningen langs komen. Dit huis wordt afgeschreven. Erwin en Brigitte vervolgen hun zoektocht.
“So Brigitte die is gaaf wijst Erwin naar een huis aan de Kasteelstraat”. Hij pakt zijn bril erbij om de foto’s beter te bekijken. Vol bewondering en met een lach op beide gezichten kijken ze naar de plattegrond en filmpjes. “Dit kan m wel eens zijn schat” mompelt Brigitte. Ze weten het meteen; Erwin pakte de telefoon en Brigitte zoekt het nummer van de makelaar. Tien minuten daarna staat de bezichtiging ingepland. Hierna begint het fantaseren al. “Wat willen we met het huis doen en die tuin is zo gaaf!”
Een paar uur later staart Brigitte naar haar telefoon en zucht. “Wegens grote belangstelling kunt u voor dit huis geen bezichtiging meer inplannen” staat er bij de Funda advertentie van de Kasteelstraat. Dit heeft ze nog nooit gezien, maar ze gaat ervan uit dat het een sluwe makelaarstruc is om potentiële kopers hoger te laten bieden. Toch zit Brigitte er daarmee naast. Het gemiddeld aantal bezichtigingen in januari is gestegen van vijf naar negen tussen 2020 en 2021 volgens Makelaarsland. Makelaars zetten in verband met drukte de bezichtigingen dus dicht concluderen Erwin en Brigitte.
Het is onderhand 2021 geworden en na het verlies van de kasteelstraat is er voor Erwin en Brigitte geen passend huis meer langs gekomen. Achteraf vinden zij zichzelf naïef geweest om te denken dat zij het huis konden bemachtigen voor de vraagprijs in deze gekke huizenmarkt. Hun gevoel wordt bevestigd vanuit cijfers van het CBS. Waaruit blijkt dat in 2020 al 50% van de woningen voor meer dan de vraagprijs werd verkocht.
Erwin en Brigitte komen er steeds meer achter dat de woningmarkt heel erg oververhit is. Uit cijfers van makelaars vereniging NVM blijkt dit ook. Het aantal woningen dat op de markt komt is sterk gedaald en de huizenprijs is alleen maar gestegen. Iedereen die een huis wilt kopen loopt dus tegen dezelfde problemen aan als Erwin en Brigitte.
Via onderstaande links kunt u de interactieve grafiek bekijken:
Aantal te koop staande huizen in het eerste kwartaal van de afgelopen jaren
De moeilijke zoektocht naar een groter huis heeft zelfs Brigitte haar slaap ritme in de war gegooid, maar waarom eigenlijk?
[aesop_audio src=”https://svjmedia.nl/jeroenlangeveld/wp-content/uploads/sites/597/2021/06/Brigitte-huizen-in-de-nacht_mixdown.mp3″ loop=”off” viewstart=”on” viewend=”on” hidden=”off”]
Op een van deze nachten in maart veranderd de moeilijke situatie. Brigitte ziet hun droomhuis aan de Botenstraat op Funda komen. Dit is het huis waar Erwin en Brigitte al tientallen keren zijn langs gelopen en waar zij alleen van durfde te dromen dat het te koop zou komen. Na de bezichtiging vinden zij het huis nog mooier dan het er op de foto’s al uitzag. Ze brengen op donderdagochtend een bod uit van 8% boven de vraagprijs. Ze weten al dat het bieden van de vraagprijs niet genoeg is door het verlies van de bieding op de Kasteelstraat en denken hiermee geen risico te nemen.
Het is vrijdag 26 maart en ze weten dat vandaag de reactie op het bod binnenkomt. Erwin besluit om een dag vanuit huis te werken en Brigitte heeft op de vrijdag altijd een vrije dag. De gehele dag probeert Erwin te werken en Brigitte de huishoudelijke taken te doen. Toch dwalen ze beide de hele dag door af naar de Botenstraat. Om 16:00 volgt het verlossende woord wanneer het mailtje van de makelaar binnenkomt. “Er zijn vele biedingen binnen gekomen op de Botenstraat. Helaas is uw bod niet gekozen door de huidige bewoner”. Ze geloven het bijna niet en storten in, dit was hun droomhuis. 8% was toch niet genoeg, hoewel dit toch gek is. Volgens het CBS worden de huizen in Schiedam maar met gemiddeld 4% overboden. Erwin noemt de overbieders “cowboys” die niet nadenken bij een bod en gewoon een smak geld op tafel gooien.
Erwin en Brigitte voelen zich machteloos en ze zijn moe van de zoektocht. Brigitte slaapt slecht en Erwin is het vertrouwen in het vinden van een huis kwijt. Een huis dat voldoet aan hun wensen komt er niet, dus besluiten zij zelf deze huizen op te zoeken. Met een aantal brieven op zak lopen zij Schiedam door. Bij elk geschikt huis gooien zij een brief door de brievenbus waar zij vragen of mensen hun huis willen verkopen met Erwin zijn telefoonnummer bijgevoegd. Ze zijn er niet trots op dat dit zo moet. “Het is niet anders” zegt Erwin dan ook met een zucht.
[aesop_parallax img=”https://svjmedia.nl/jeroenlangeveld/wp-content/uploads/sites/597/2021/06/IMG_9033.png” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”3″ captionposition=”bottom-left” lightbox=”off” floater=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
Het is een paar weken later en op de brieven is geen enkele reactie binnengekomen. Toch moeten ze op de korte termijn een huis vinden, want de ruimte is nodig om Brigitte haar moeder in huis te nemen. “Misschien moeten we het huis aan de Boormanstraat weer overwegen Brigitte, maar Erwin dat huis is gewoon kapot”. Na er lang over gepraat te hebben besluiten de twee dat het niet anders is en brengen een bod uit op het “kapotte” huis.
Op 12 mei drinkt Brigitte een kopje thee aan tafel en opent haar mail. Ze ziet een mailtje over het bod op de Boormanstraat. Het bod is afgewezen, want het bedrag is te laag. Huilen ervan kan zij niet meer. Alleen een diepe zucht van vermoeidheid en verdriet verlaat haar lichaam. Het moment dat zij Erwin wil bellen over het afgewezen bod komt er een mailtje binnen.
“Hoi Brigitte, De kopers van het huis aan de Botenstraat moesten afzien van de koop. Jullie hadden heel veel interesse in de woning. Zijn jullie nog steeds op zoek en geïnteresseerd in deze woning dan mogen jullie een bod uitbrengen” staat er in een mailtje van de makelaar. Brigitte is een minuut stil van verbazing. Hierna slaan haar gedachten op hol over alles wat zij moet doen om haar droomhuis te krijgen. Eerst belt ze Erwin. “Acht procent was niet genoeg, we moeten hoger” vindt Erwin. In samenspraak doen zij dit ook en bieden 13% over op de vraagprijs.
Het is een paar dagen later en ze zijn samen aan het koken. Ze spreken over elke mogelijke optie; “is het bod wel hoog genoeg, zijn onze voorwaarden niet te slecht en is er niet iemand die nog meer over heeft geboden”. De telefoon van Brigitte trilt over het keukenblad. “Het is de makelaar”. In het telefoongesprek horen zij dat er een aantal biedingen zijn binnengekomen en dat hun bod als beste was beschouwd door de verkoper. Brigitte hangt de telefoon op en voelt haar spieren eindelijk weer eens ontspannen. Ze wil het vieren met de fles champagne die één jaar geleden in de kast is gezet voor dit moment. Erwin en Brigitte lachen weer en voelen zich echt gelukkig. Iets wat ze zich naar eigen zeggen lang niet hebben gevoeld. Ze hebben een huis.
De zoektocht is voor Erwin en Brigitte ten einde gekomen. Ze vinden het zelf een heel bizar proces geweest en hopen dat het voor andere huizenkopers en hun eigen kinderen snel beter wordt, maar hebben hier wel een hard hoofd over in.
Verantwoording data:
De gebruikte data komt vanuit de eerste kwartaal cijfers van de Nederlandse vereniging makelaars en taxateurs (NVM). Dit is met afstand de grootste makelaars vereniging van Nederland met 4400 aangesloten makelaars en taxateurs. Hoeveel procent van alle makelaars dit zijn is niet exact duidelijk, want er is niet bekend hoeveel makelaars en taxateurs er in Nederland zijn. Deze cijfers zijn opgebouwd vanuit de cijfers van al de aangesloten makelaars van de NVM.
De NVM kan beschouwd worden als een betrouwbare bron, omdat het CBS en de rijksoverheid vaak cijfers gebruiken van de makelaarsvereniging. Het CBS en de rijksoverheid kunnen worden beschouwd als betrouwbare organisaties. Om die reden kan de NVM ook als betrouwbaar worden beschouwd.