Kunnen wij in de toekomst onze boodschappen betalen met bitcoin?

Decoratief
Maurice Mureau die aan het werk is bij zijn crypto bedrijf HODL

De prijs van één bitcoin is in een jaar tijd met bijna driehonderd procent gestegen. Maurice Mureau is met zijn crypto investeringsbedrijf Hodl gespecialiseerd in de Bitcoin markt en ziet de toekomst positief in, maar kan volgens Maurice Mureau de Bitcoin een bruikbaar betaalmiddel worden voor de Nederlander?

Het bedrijf HODL werd in 2017 opgericht door Maurice Mureau als bedrijf dat via workshops en seminars investeerders liet kennismaken met crypto currency’s. Uiteindelijk is het bedrijf doorgegroeid in het helpen met investeren in crypto currency’s zoals bitcoin, dus aankopen, verkopen en opslaan. Door de jaren heen heeft Maurice veel ervaring opgedaan met het investeren in de bitcoin en andere crypto currency’s. Maurice ziet de opkomst van de bitcoin als een financiële revolutie die een grote invloed gaat hebben op het huidige geld systeem, dus de euro en de dollar.

Toch is niet iedereen zo positief over de toekomst van de Bitcoin. Wim Boonstra is een van deze mensen. Hij is financieel adviseur bij de Rabobank en ziet de bitcoin vooral als een onzekere investering. In een interview met het Parool vraagt hij zich dan ook af of crypto currency’s in het algemeen wel waarde hebben, want als het vertrouwen van de gebruikers wegvalt is het niets meer waard aldus Boonstra.

Hoe kijkt u tegen de visie van Wim Boonstra aan?

“Geld is gebaseerd op vertrouwen, dus geld kan alleen bestaan als de mensen er vertrouwen in hebben. Als Iedereen het vertrouwen verliest dan hebben de Bitcoin en andere crypto currency’s in één klap geen bestaansrecht meer, dit geldt ook voor de dollar en de euro. Tot 1936 lag onder het Nederlandse geld een goudstandaard, hierdoor had geld een bepaalde vaste waarde. Nadat deze goudstandaard verdween had ons geld geen vaste waarde meer en is sindsdien overgeleverd aan het vertrouwen van de mens”.

Ook al is het vertrouwen in de euro en de dollar hoog worden deze munten door inflatie toch steeds minder waard. De euro is sinds de invoering in 2002 dan ook meer dan zevenentwintig procent minder waard geworden aldus de Inflatiecalculator.  Langzamerhand verliest iedereen dus zijn spaargeld, want met elke euro kan je steeds minder kopen.

Waarom zou ditzelfde niet gebeuren bij de Bitcoin?

“Wat je nu ziet is dat er heel veel geld gecreëerd wordt door de overheden. Hierdoor komt inflatie. Het aankopen van aandelen, vastgoed of goud is in euro’s of dollars veel duurder geworden in de afgelopen jaren, terwijl dat eigenlijk meevalt. bitcoin is in vergelijking tot de euro een manier om de waarde van je geld wel te behouden, want bij bitcoin kan er geen inflatie ontstaan doordat het niet meer dan eenentwintig miljoen bitcoins kunnen zijn. Bij euro’s en dollars kan het geld onbeperkt worden bijgedrukt”.

Maken de mega grote prijsstijgingen en dalingen van twintig procent de bitcoin als betaalmiddel wel mogelijk?

“Deze grote prijsstijgingen en dalingen komen doordat Bitcoin op dit moment nog super klein is op het wereldtoneel. de algehele waarde van duizend miljard dollar klinkt als veel, maar de beurswaarde van Microsoft is al twee keer zo groot. Bitcoin wordt steeds groter als er meer vertrouwen in komt en dit gebeurd ook blijkt wel uit de honderd miljoen crypto portemonnees die er nu al zijn. Het is op dit moment dus nog niet ideaal als betaalmiddel door de grote veranderingen in waarde, dat besef ik mij zeker. Hoe groter de markt wordt hoe minder groot die prijsveranderingen zullen zijn. Als die prijs  is gestabiliseerd kan je het wel goed gebruiken als een investering, net zo als er nu wordt geïnvesteerd in vastgoed. Uiteindelijk kan het dan zelfs een betaalmiddel worden”.

Of er meer euro’s en dollars komen wordt bepaald door de ECB  voor de euro en de Federal reserve voor de dollar. Achter de Bitcoin zit geen organisatie die bepaald of er meer bitcoins worden bijgemaakt, dit wordt gedaan door de gebruikers van bitcoin. Zij ontgrendelen deze bitcoins vanuit speciale machines wat ook wel minen wordt genoemd.

Achter de euro en dollar zit natuurlijk wel een megagrote organisatie; de overheid. Voor veel mensen kan dit toch zorgen voor een groter vertrouwensgevoel?

“Bitcoin kan door niemand gestuurd worden, niet door een overheid, organisatie of persoon. Aan de ene kant kan dit een minder gevoel van vertrouwen geven in  bitcoin, maar juist aan de andere kant niet. De Europese centrale bank kan bijvoorbeeld bepalen dat er meer euro’s bij komen waardoor er meer inflatie komt en spaargeld dus minder waard wordt.  Mensen beginnen dit steeds meer in te zien en geven het vertrouwen dus eigenlijk aan elkaar en de Bitcoin. Het kan allemaal verdwijnen, maar zelf geloof ik dat wij dat punt al lang voorbij zijn doordat er al meer dan 100 miljoen online crypto portomonees  zijn, dat zijn al zoveel mensen die in Bitcoin geloven. Dus ja, als het vertrouwen weg valt is het niets meer waard, maar als iedereen het vertrouwen in de overheden verliest is de euro of dollar ook niets meer waard. Voorbeelden hiervan zijn Venezuela, Turkije en Zimbabwe. Daar gaat het helemaal niet goed met het vertrouwen in de overheid en gaat het al helemaal niet goed met het geld”.

Beeld geven bij de uitspraak van Maurice
Door zesenzestigduizend procent inflatie was het geld in Zimbabwe in één jaar tijd niets meer waard.

De politiek kan veel invloed hebben op zeer grote prijsbewegingen van de bitcoin.  Zo hebben de nieuwe belastingplannen van Joe Biden op cryptocurrency’s gezorgd voor een daling  van vijfentwintig procent op de Bitcoin.

Weerhoudt de invloed van de politiek op de crypto mark niet dat de Bitcoin ooit zou kunnen uitgroeien tot een mondiaal geldsysteem?

“Ja en nee. De dip kwam niet volledig door Biden, toch neemt dit niet weg dat de politici wel veel invloed hebben op het handelen in crypto currency’s. Kijk ze kunnen het niet verbieden, maar ze kunnen het wel heel lastig maken om crypto currency’s om te zetten naar euro’s of dollars. Het is nu alleen zo groot aan het worden dat een overheid er eigenlijk niet meer omheen kan. Mensen willen het gebruiken, als overheden het niet willen faciliteren gaan mensen die bitcoins willen hebben toch omwegen zoeken om dit wel te kunnen doen”.

Dus om het nog even samen te vatten: heeft Bitcoin de kans om een mondiaal betaalsysteem te worden?

“Het is nu meer een investering die zorgt dat het geld dat jij hebt zijn waarde behoudt.  Het gaat echter nog wel even duren voordat Bitcoin daar is waar wij nu zijn met het geldsysteem de euro, maar toch kan ‘even’ ook weer heel snel gaan. Dit ligt aan hoe snel de acceptatie in de samenleving verloopt.  Bitcoin gaat uiteindelijk ons huidige geld systeem niet vervangen, maar het gaat naast elkaar bestaan”.