Amersfoort nummer één op sociaaleconomische ranglijst

Amersfoort nummer één op sociaaleconomische ranglijst

Regio Amersfoort scoort 0.7% hoger dan het landelijk gemiddelde op sociaaleconomisch gebied, dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) die over werkgelegenheid en omzetten gaan. Het CBS bracht deze cijfers dinsdag 14 december 2021 naar buiten.

Sociaal-economisch is een breed begrip dat verwijst naar plaatsing van gezinnen, personen en huishouden. Zij hebben betrekking tot het vermogen om goederen te creëren of te consumeren die in onze samenleving worden gewaardeerd.

Atlas voor gemeentes 

Deze plek heeft de stad te danken aan de lage werkloosheid en het hoge aandeel van vrouwen en hoger opgeleiden in de werkende beroepsbevolking. Amersfoort scoort namelijk op de ranglijst van participatie van vrouwen, tweede plek. Ook is Amersfoort net als vorig jaar, vijfde in woon-aantrekkelijkheidsindex en nam de relatieve armoede af naar plek zeven. “Amersfoort scoort al jaren heel hoog in de Atlas van Gemeenten. Vorig jaar waren we nog de sportiefste stad en nu staan we sociaal-economisch bovenaan”, aldus, Lucas Bolsius, burgemeester Amersfoort.

De Atlas voor gemeentes komt jaarlijks met een boek uit waar Nederland in kaart wordt gebracht door middel van cijfers. De Atlas van gemeentes heeft een researchgroep genaamd de Atlas Research en zij richten zich op stedelijke, sociaal-economische en culturele vraagstukken.Elk jaar verschijnt de Atlas voor gemeenten waarin de 50 grootste gemeenten met elkaar worden vergeleken op meer dan 50 indicatoren. De Atlas bevat ook elk jaar de woonaantrekkelijkheidsindex en de sociaal-economische index.

Amersfoort in cijfers

In de maanden juli, augustus en september van 2021 lagen de werkgelegenheid en de omzetten over de hele lijn 3% hoger dan in dezelfde periode van 2019. Dat was in de periode voor de uitbraak van de internationale pandemie. De regio Amersfoort doet het nu zelfs beter dan het landelijk gemiddelde, dat blijft namelijk op een groei van 2,3% steken.

Economen hadden destijds al voorspeld dat de klap in Amersfoort en omgeving niet zo groot zal zijn als ergens anders in het land. De arbeidsmarktregio van Amersfoort en omgeving bestaat namelijk voor ongeveer de helft uit een baan van sectoren die nauwelijks tot niet zijn geraakt door de crisis. Dit zijn sectoren zoals: onderwijs, technische en ICT-beroepen. Amersfoort heeft dus een betere positie als we kijken naar werkloosheid, ze zijn namelijk van de vierde plek naar de derde plek gestegen. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die woensdag 17 november 2021 is uitgekomen.

Het is niet alleen Amersfoort die het goed doet, maar heel de provincie Utrecht doet het goed. De sociaal-economische index van Utrecht en Amstelveen wordt namelijk aangevoerd door Amersfoort. De gemeente Amersfoort steeg van vierde plek naar eerste plek op de sociaal-economische ranglijst.

Amersfoort in beeld

De drukte neemt toe in de winkelstraat van Amersfoort. De drukte bestaat voornamelijk uit vrouwen en enkele mannen die hun kerst inkopen doen. Veel van de mannen hebben hun handen vol met tassen die overvol zijn met cadeau’s terwijl de vrouwen meerdere rondjes lopen door de winkels opzoek naar de beste kerst acties.

Terwijl wij in de H&M staan, zien wij een man de winkel binnen lopen met zijn mondkapje op. Zijn bril beslaat gelijk bij binnenkomst en hij begint te mopperen over het mondkapje. Ook deze man heeft zijn handen vol met overvollen cadeautassen en loopt met zijn beslagen bril naar een zitplek in de H&M. Zijn partner loopt door en zet hun zoektocht naar kerstcadeau’s voort.

Al snel komt een medewerker van de H&M op ons afgelopen, we spreken met haar over de toegenomen drukte in de winkels van Amersfoort. “Ondanks de corona merk je wel dat er een kleine toename is gekomen van de drukte in de winkels afgelopen maanden. Alleen de nieuwe openingstijden die wij moeten hanteren heeft ervoor gezorgd dat de drukte weer wat minder is”, aldus Liselotte van den Berg, winkelmedewerker H&M.

Terwijl wij het gesprek met de winkelmedewerker van de H&M afronden loopt de man van de beslagen bril en zijn partner langs ons de winkel uit. Wij zien hem de winkel uitlopen met een nieuwe cadeautas toegevoegd aan zijn al overvollen collectie cadeautassen.

Wij lopen de winkel uit en zien een kleine toename in de drukte in de winkelstraat van Amersfoort. De drukte bestaat nog steeds voornamelijke uit vrouwen en enkele mannen, maar ook zijn er een aantal opa’s en oma’s toegevoegd aan deze drukte. Wij verlaten de levendige winkelstraat om onze route te starten naar het station van Amersfoort.

Landelijk

Als we landelijk gaan kijken zijn alleen de regio’s Haarlemmermeer en Groningen achtergebleven. De grootste reden van dit landelijk herstel zijn de landelijke steunmaatregelen, waarmee massale ontslagingen konden worden tegengaan, waaronder in de regio Amersfoort.

In het begin van de pandemie steeg de werkloosheid in regio Amersfoort ondanks dit alles enorm. In april van 2020 nam de werkeloosheid met 12% toe ten opzichte van maart 2021. In Juni 2020 steeg de werkeloosheid nog eens met 6%. Vooral jongeren, maar ook werknemers tussen de leeftijd 27 en 50 jaar verloren hun baan. Voornamelijk in de horeca, cultuursector, de schoonmaaksector en detail- en groothandel raakten veel mensen in de WW.

Het CBS houdt alleen wel in het achterhoofd dat alles afhankelijk is van hoe corona zich verder gaat ontwikkelen. Er is dus nog kans op een klap.

Over de auteur

Savannah Dekker

De Hillegomse Savannah Dekker (1999) is journalist en studeert sinds 2021 aan de Hogeschool van Utrecht. Hier vervult zij de taken audio, tekst en fotografie voor KeiNieuws. Ze heeft ambitie om een bekende journalist te worden om zo de waakhond van de Nederlandse samenleving te zijn. Ze is erg kritisch en zit altijd boven op de feiten. Buiten journalistiek om speelt Savannah rugby bij The Bassets in Sassenheim, dit helpt haar om haar hoofd leeg te maken na een drukke dag op de redactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.