Lockdown wandeling door de binnenstad van Amersfoort

Lockdown wandeling door de binnenstad van Amersfoort

startpunt wandeling

Op maandag 20 december 2021 ging de warme chocolademelk wandeling van start door het oude stadshart van Amersfoort. Op initiatief van Indebuurt Amersfoort is er een wandeling langs zes horecagelegenheden uitgestippeld. Bij elk van de zes horecagelegenheden kan je iets lekkers te eten of te drinken kopen, om zo tijdens de hele wandeling warm en verzadigt te blijven.

Warme chocolademelk wandeling

Wij starten de wandeling door de binnenstad bij restaurant KROAST Amersfoort. We halen hier een warme chocolademelk met slagroom. Het is namelijk 0 graden, dus een warm drankje kunnen we wel gebruiken. Na een kort gesprek met een van de medewerkers over de wandeling komen wij erachter dat nog niet veel mensen hierover geïnformeerd zijn. De medewerker zelf wist vrijwel niks te vertellen over de wandeling of de animo. Dit komt omdat de wandeling pas sinds drie dagen van start is gegaan.

Met onze warme chocolademelk met slagroom in de ene hand en onze telefoon voor de route in de andere hand beginnen we de wandeling. Het volgende restaurant dat op de route staat is café kAdE. Bij aankomst bestellen we een paprika en kerrie soep. We spreken me een medewerker van het café over de wandeltocht. Ze vertelt ons dat de wandeltocht op initiatief van Indebuurt georganiseerd is, en de restaurants en cafés die hieraan meedoen niks hoeven te regelen. “De wandeltocht heeft nog niet veel drukte met zich meegebracht, maar het weer kan hier een grote rol in spelen. Sinds de start van de wandeltocht is het namelijk erg koud en dit trekt niet aan voor een lekkere wandeling door de binnenstad”, aldus Charlotte, medewerker café kAdE.

Wij vervolgen de wandeling en lopen onder de Koppelpoort door. Wij komen hier al wat meer onder de mensen maar echt druk kunnen wij het niet noemen. Ook merken wij dat niemand om ons heen de wandeling bewandelt. Wij vragen ons af of dit komt door de verschrikkelijke kou of omdat nog zo weinig mensen van deze wandeling af weten. Hoe dan ook, zetten wij flinke de pas in de wandeling. Onze soepjes zijn namelijk al zo afgekoeld dat we onze handen niet meer warm kunnen houden. Wij lopen door naar de WestSingel en horen in de verte al kerstmuziek. Volgens de route is dit het teken dat we in de buurt zijn van onze volgende stop, dit is Gula Delicatessen.

Eenmaal bij Gula Delicatessen aangekomen zijn wij een houten kraampje met kerstverlichting, kerstversiersels, kerstmuziek en een medewerker in een kerstmanpak. We bestellen een thee bij de medewerker en vragen hoe hij de drukte ervaart met de nieuwe warme chocolademelk wandeling. “Om eerlijk te zijn, zijn wij pas sinds vandaag open. Dus veel drukte hebben we nog niet meegemaakt”, aldus Nick, medewerker Gula Delicatessen.

De wandeling vervolgt langs de krommestraat, al snel valt het ons op dat deze straat aangekleed is in de kerstsfeer. Veel winkels hebben hun pand verlicht en versierd met rendieren, kerstmannen, nep ijspegels, nep sneeuw, kerstbomen en nog veel meer. Samen met de kou, de verlichtingen en de kerstversiersels zou je al snel het kerstgevoel krijgen. Maar de drukte van de mensen die hun kerstinkopen doen mist enorm. De krommestraat voelt heel druk aan door alle versieringen maar is in werkelijkheid uitgestorven.

We komen uiteindelijk bij stop vier van de wandeling aan, Coffee Corazon. Voor de ingang staat ook een versierd en verlicht houten tentje. We bestellen hier een brownie en een thee, om zo een poging te doen om onze handen te ontdooien. We merken al snel dat het bij dit tentje al een stukje drukker is. Alleen niemand die bij het tentje staat is de wandeling aan het wandelen, ze staan hier allemaal voor een versnapering en warme handen. We spreken met de manager van Coffee Corazon. Hij vertelt ons dat in de eerste lockdown heel veel winkels initiatieven namen om open te kunnen, maar dat dit in lockdown twee al gehalveerd was en in lockdown drie bijna niemand nog open is. “Dit komt omdat het veel tijd, energie en geld kost om in deze lockdown open te mogen, met de maatregelen die nu weer gelden. Voor veel winkel en horecagelegenheden is dit financieel niet meer haalbaar”, aldus Koen, manager Coffee Carazon.

Het laatste stukje van de warme chocolademelk wandeling zetten wij voort. Stop zes is namelijk op dit moment nog gesloten. We wandelen het laatste stukje van de krommestraat uit en komen uiteindelijk bij stop vijf bij Pop-up BijHein. Dit is een pop-upwinkel die maar voor korte tijd in Amersfoort zit. Wij halen hier onze laatste versnapering en doen een laatste poging om onze handen te ontdooien met een thee.

Wij zijn aan het eind gekomen van de warme chocolademelk wandeling. Het was erg rustig en niemand op ons na was deze wandeling aan het wandelen. Of het nou komt door de kou of door de slechte bekendheid, is het een mooi initiatief van Indebuurt om regio Amersfoort een hart onder de riem te steken in lockdown nummer drie.

Indebuurt Amersfoort

Indebuurt is een nieuwssite waar lokaal nieuws van een regio wordt gepubliceerd. Indebuurt heeft op dit moment 39 regio’s waarover zij lokaal nieuws publiceren, waaronder Amersfoort. Indebuurt Amersfoort heeft als initiatief voor lockdown drie een wandeling langs zes horecagelegenheden uitgestippeld. Hiervoor is een medewerker van Indebuurt Amersfoort langs meerdere horecagelegenheden gegaan om te vragen of ze hieraan mee willen doen, uiteindelijk zijn er zes horecagelegenheden die hieraan mee doen.

Verslaggever Alexandra Sidhom deed live verslag van de warme chocolademelk wandeling.

https://soundcloud.com/user-173263363-888129125/chocotour-mixdown?si=35ade8d5537043c9a63de0b6cebefea3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Savannah Dekker

De Hillegomse Savannah Dekker (1999) is journalist en studeert sinds 2021 aan de Hogeschool van Utrecht. Hier vervult zij de taken audio, tekst en fotografie voor KeiNieuws. Ze heeft ambitie om een bekende journalist te worden om zo de waakhond van de Nederlandse samenleving te zijn. Ze is erg kritisch en zit altijd boven op de feiten. Buiten journalistiek om speelt Savannah rugby bij The Bassets in Sassenheim, dit helpt haar om haar hoofd leeg te maken na een drukke dag op de redactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.