Sportschool Cheap Fit Fitness is klaar met de lockdown: “Wij kunnen veilig open”

Sportschool Cheap Fit Fitness is klaar met de lockdown: “Wij kunnen veilig open”

Personal trainers Patrick, Thom en Pascal

Nederland zit voor de derde keer in lockdown. Dat betekent dat ook de sportscholen weer hun deuren op slot moeten doen. Voor vele sportschoolhouders is de maat nu echt vol. Met een online petitie hoopt de fitnessbranche de aandacht van het kabinet te trekken. Tot nu toe nog zonder succes. Bij sportschool Cheap Fit Fitness doen ze er alles aan om er voor te zorgen dat hun klanten veilig kunnen sporten. 

Het is een koude, regenachtige vrijdagmiddag in Nunspeet, een klein dorp op de Veluwe. De parkeerplaats van sportschool Cheap Fit Fitness is vrijwel leeg en er brandt geen licht in de sportschool. Vanuit de garage achter de sportschool hoor ik muziek en gepraat. In de garage liggen sportmatjes, dumbbels en andere sportattributen uitgestald op de grond. Sporters zijn er niet. Achter de garage zijn de medewerkers van Cheap Fit druk met elkaar in gesprek. Ik word hartelijk ontvangen en krijg een kopje koffie aangeboden. Ze willen mij duidelijk graag te woord staan. 

Het buiten sporten trekt duidelijk een stuk minder mensen. “Dit is al de zoveelste keer dat we in een lockdown zitten. Voorheen hadden we een tent met sportapparatuur buiten staan. Daar kwamen meer mensen op af. Maar het was dit keer financieel niet haalbaar om weer een grote tent te huren”, legt personal trainer Thom Fidder (23) uit. Personal training mag gelukkig wel doorgaan, maar ook buiten. “Zo proberen we de hele dag bezig te blijven.”

De medewerkers van Cheap Fit merken dat de motivatie bij hun klanten ver te zoeken is. “Veel mensen willen niet buiten sporten, omdat ze dat niet leuk vinden.” aldus personal trainer Patrick Veldman. “Ook vinden mensen het lastig om alternatieve manieren te bedenken om aan hun dagelijkse beweging te komen. Wij als personal trainers hebben veel verstand van sporten. Voor ons is het minder lastig om om te schakelen. Alhoewel ik persoonlijk wel een stuk minder voldoening haal uit het sporten nu alles buiten moet.”

Naast dat sporten gezond is voor je lichaam, heeft sporten ook een positief effect op de mentale gezondheid. Zo kan sporten depressieve gevoelens en angstklachten verminderen. “Ik geef ook weerbaarheidstraining aan mensen met bijvoorbeeld een paniekstoornis. Het niet kunnen sporten verergert hun psychische klachten aanzienlijk. Zeker voor deze mensen is sporten essentieel”, vertelt Raymond Pereira, eigenaar van de boksschool Tatsushin Dojo die zich op de benedenverdieping van de sportschool bevindt. 

Als je het aan de medewerkers van Cheap Fit vraagt moeten de sportscholen als essentieel worden beschouwd. “Sporten is ontzettend belangrijk om vitaal te blijven. Wij hebben er alles aan gedaan zodat er coronaproof kan worden gesport. Zo staan onze apparaten verder uit elkaar, maken we alles regelmatig schoon en hebben we goede ventilering. Wij kunnen veilig open”, aldus Thom. “Het kabinet baseert haar besluiten alleen maar op de coronacijfers. Er wordt totaal niet gekeken naar de behoeften van de mensen”, vindt Raymond. Op financieel gebied brengt de lockdown ook een harde klap met zich mee. “Tatsushin Dojo is pas net geopend, daardoor hakt de coronacrisis er nog meer in. “Ik leef al ruim een jaar van de voedselbank”, vertelt Raymond.

Dat de sportscholen dicht zitten, maakt duidelijk veel los bij de medewerkers van Cheap Fit Fitness. In de persconferentie van veertien januari worden versoepelingen verwacht.

Onze verslaggever Dyan ging op zoek naar manieren om gemotiveerd te blijven om te sporten tijdens de lockdown. Ze besloot met zichzelf de uitdaging aan te gaan om elke dag tien kilometer te wandelen.

https://soundcloud.com/dyan-docter/dyan-docter-sporten-in-de-lockdown-mixdown/s-SLTqfZeanRO?si=bc47ca154ceb4cd6a1910cf8cf47fe01&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Dyan Docter

Dyan Docter (2004) is student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ze heeft voor deze studie gekozen omdat ze houdt van schrijven en erg maatschappelijk betrokken is. In de toekomst zou ze graag artikelen schrijven voor kranten en tijdschriften. Met haar kritische houding en brede belangstelling hoopt ze een verschil te maken binnen de Nederlandse media.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *