InTuinen kunstroute door het Amersfoortse Bergkwartier

InTuinen kunstroute door het Amersfoortse Bergkwartier

Kunstwerk van Melina Bohne

Sinds zaterdag 18 december 2021 is de kunstroute langs meerdere Amersfoortse voortuinen in Bergkwartier van start gegaan. Deze kunstroute is tijdens de vorige lockdown bedacht, omdat wandelen door eigen stad of dorp een favoriete bezigheid werd. Negen beeldkunstenaars die werken en wonen in omgeving Amersfoort, Utrecht en Gooi zijn gevraagd om een kunstwerk te maken. Voor kunstenaars was het lastig om hun kunst tentoon te stellen omdat ook galeries en musea gesloten waren. De kunstwerken staan in het thema “beschutting, bescherming, beslotenheid”. Dit verwijst evenwel naar de tuin en naar de lockdown. De kunstroute is tot 16 januari 2022 dagelijks bij daglicht te zien en de gehele route is in 1,5 à 2 uur te bewandelen.

 InTuinen

Curator Sascia Vos bedacht en organiseerde InTuinen, Sascia heeft meerdere kunstprojecten op haar naam staan als curator en projectleider. Daarnaast is ze ook als natuurgids, hovenier en boswachter werkzaam. Sascia Vos won met haar plan voor de kunstroute langs de voortuinen de prijs, de Open Call 2020 van de Gemeente Amersfoort.

Dankzij de financiële ondersteuning van gemeente Amersfoort kon de kunstroute InTuinen georganiseerd worden. Ook was ecologische tuinontwerpster Estelle Josse nauw betrokken bij het project en heeft Renske Hornman geholpen bij het opbouwen van de kunstinstallaties.

De wandelroute

Het is een koude woensdag middag terwijl wij de route starten in de Regentesselaan tegenover Amersfoort centraal. Na een stukje lopen zien wij een van de kunstwerken in de voortuin van huisnummer 1 staan. Het kunstwerk is van kunstenaars Frank Koolen, Koolen werkt al zo’n twintig jaar met uiteenlopende media en materialen om zijn ideeën vorm te kunnen geven. “Mijn werk is een doorlopende zoektocht naar de ideale combinatie tussen de vreugde van de herkenning en het geluk van de ontdekking. Een moment waar het persoonlijke, het alledaagse en het magische samenvallen en er een kort moment van onverwachte logica ontstaat”, aldus Koolen, kunstenaar.

Voor in de tuin zien wij een bordje staan met informatie over het kunstwerk en de kunstenaar. Op dit bordje staat een QR-code die wij scannen, deze QR-code brengt ons naar een pagina op SoundCloud. Hier kan je een audiobestand van Koolen beluisteren die betrekking heeft tot dit kunstwerk. Tijdens het beluisteren van dit audiobestand horen wij Koolen het stuk introduceren met de tekst “39 valse signalen”, aldus Koolen, kunstenaar. Op de achtergrond speel circusachtige muziek af, een echt verhaal vertelt Frank niet. Het zijn meer korte zinnen of losse worden die hij herhaalt. Na het beluisteren van het audiobestand zetten wij de route voort.

Ook vallen ons de huizen die in de wijk Bergkwartier staan erg op. Deze wijk wordt door velen als villawijk aangemerkt door de grote jaren 30 woningen. De woningen hebben brede dak overstrekken, een entree met luifel, hoge plafonds, glas-in-lood ramen, gedetailleerd gevelmetselwerk, paneeldeuren en omlopende dakgootconstructies

We zetten de route voort en wandelen langs de verschillende kunstwerken. De kunstwerken verschillen elk veel van elkaar, wel valt het op dat meerdere kunstwerken door dezelfde kunstenaars zijn gemaakt. Er zijn namelijk zeven kunstwerken gemaakt door Frank Koolen, elk van zijn zeven kunstwerken lijken op elkaar maar verschillen van elkaar op bepaalde aspecten. Zo verschillen de kunstwerken van elkaar door dat hij gebruik heeft gemaakt van verschillende kleurpaletten en verschillende hoogtes.

We lopen langs de laatste paar kunstwerken van de route en vervolgens onze weg naar het station van Amersfoort.

Verslaggever Savannah Dekker deed live verslag van de Intuinen kunstroute

https://soundcloud.com/savannah-dekker-138787988/savannah-dekker-intuinen-wandelroute-mixdown/s-U0caic7GbaI?si=a60f80b43a8f4b4eb6646660bc5f193d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Savannah Dekker

De Hillegomse Savannah Dekker (1999) is journalist en studeert sinds 2021 aan de Hogeschool van Utrecht. Hier vervult zij de taken audio, tekst en fotografie voor KeiNieuws. Ze heeft ambitie om een bekende journalist te worden om zo de waakhond van de Nederlandse samenleving te zijn. Ze is erg kritisch en zit altijd boven op de feiten. Buiten journalistiek om speelt Savannah rugby bij The Bassets in Sassenheim, dit helpt haar om haar hoofd leeg te maken na een drukke dag op de redactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.