Heeft de pandemie voor grote gevolgen gezorgd i.v.m sporten in Nederland?

Heeft de pandemie voor grote gevolgen gezorgd i.v.m sporten in Nederland?

In maart 2020 ging de wereld op slot. Veel dingen werden anders; scholen gingen dicht, je mocht geen mensen thuis op bezoek hebben en volwassene moesten thuis werken. Het viel op dat mensen massaal gingen bewegen, om hun dag een beetje te vullen, Het naar buiten gaan werd namelijk een dagelijks uitje, mensen zaten namelijk de hele dag binnen door de lockdown, en dit was hun kans om even hun stappen te maken in de dag. Nu zijn wij benieuwd of die stijging ook te bewijzen is met cijfers. Is er een significante daling of stijging bewezen, en wat zijn de gevolgen voor sport door de coronacrisis?

Significant daling of stijging?

Er is gekeken naar het landelijk onderzoek naar welbevinden en leefstijl tijdens corona van het RIVM. Uit de resultaten blijkt dat de coronacrisis juist een groot negatief effect heeft op het sport- en beweeggedrag van volwassen Nederlanders. Daar waar voor de coronacrisis nog 46% van de bevolking van 25 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen voldeed was dat in april 2020 teruggelopen naar 29%. In de zomer steeg dit naar 44%, en toen weer door de tweede coronagolf en lockdown gedaald. Eind december was het aandeel volwassenen dat voldoende bewoog 36%.

Alternatieven voor de sportschool

Door de coronacrisis zijn er niet alleen mensen minder gaan bewegen. Een heel klein deel van de bevolking is juist meer gaan bewegen. Dit gebeurde relatief veel bij vrouwen, hoger opgeleiden en de groep tot 45 jaar. De kans op minder bewegen was relatief groot voor gezinnen met jonge kinderen, en dan met name voor moeders. Ze moesten thuis blijven en de kinderen vermaken, en ze hadden minder tijd voor zichzelf. Bij jongeren was het percentage een beetje hetzelfde gebleven. In plaats van groepssporten zoals hockey en voetbal, verzamelde ze groepjes om hard te lopen of te wandelen. Zo werden creatieve ideeën bedacht om alsnog hun dagelijkse of wekelijkse beweging binnen te krijgen.

Vanuit thuis fitter worden

Een voorbeeld van zo’n creatief idee waren workouts vanuit thuis volgen, en dan voornamelijk op Youtube. Chloe Ting kreeg massaal veel aandacht voor haar ‘at-home 2 week workouts’.

Het YouTube-kanaal van Ting is sinds begin maart 2020, wat het begin markeerde van de pandemie, met maar liefst 4,73 miljoen abonnees gegroeid en wordt nog steeds gemiddeld acht miljoen keer per dag bekeken. Het grootste deel van haar publiek, 40 procent, zijn vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Ook personal trainers maakte en maken gebruik van het feit dat mensen thuis zaten en weinig opties hebben; ze bieden lessen aan via Teams of Zoom.

Ook de uit Finland afkomstige Monika biedt Pilates lessen aan via Zoom. “Niet al mijn vaste klanten waren fan van het idee van online lessen, maar veel ook wel.” Ik was benieuwd of er een verandering qua motivatie te merken was, Monika zegt daarover: “Ik denk dat mijn clienten altijd al gemotiveerd waren, maar dat COVID hun een extra zetje gaf om te sporten. Een beetje het geen excuses meer idee. Wel denk ik dat in het algemeen mensen meer gemotiveerd zijn geworden na de komst van het virus.” Mensen zijn ook meer bewust geworden van gezondheid, aldus Monika. De maatregelen veranderen ook vaak, en sportscholen wisselen ook veel af van open naar niet open. “Toen de maatregelen weer soepeler werden in de zomer, ging niet iedereen terug naar de sportschool maar bleven ze het online volgen. Ze vonden het heel fijn om de optie te hebben van digitale sportlessen volgen.”

De pandemie heeft zeker voor gevolgen gezorgd i.v.m sporten in Nederland. Mensen sporten aanzienlijk meer of minder, online sporten en lessen volgen is een trend en er zijn alternatieven bedacht voor traditionele manieren. De pandemie heeft niet alleen maar voor negativiteit gezorgd.

Over de auteur

Hanna Smith

De uit Amsterdam afkomstige Hanna Smith (2003) is tweedejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *