Ook dit jaar weer gaypride in Amersfoort

Ook dit jaar weer gaypride in Amersfoort

Het heeft even mogen duren, maar dat maakt het er niet minder om; Amersfoort komt dit jaar weer met een gaypride. Al jarenlang houdt de stad de traditie van gayprides in stand door met een uitbundig en populair event te komen. De vorige editie van de gaypride vond plaats in 2020 en lag daarna een jaar uit de running door het coronavirus. Dit is voor stichting gaypride Amersfoort des te meer reden om dit jaar een knallend, vrolijk en vooral memorabel event neer te zetten. De stichting laat weten dat er dit jaar veel verschillende activiteiten zullen plaatsvinden bij de pride, waaronder een roze disco in het mom van roze zaterdag. De datum voor de gaypride 2022 is nog niet bekend, maar het aftellen kan in elk geval beginnen. 

Verschillende activiteiten 

In de UITagenda Amersfoort kwam onlangs naar buiten dat gaypride Amersfoort 2022 een feit is. Precieze details over de data en tijdstippen zijn nog niet bekend, maar stichting gaypride vertelt dat het dit jaar echt een groots event zal worden en verwacht een grote opkomst. ‘’Wat mensen misschien niet weten, is dat Amersfoort al jaren meedoet aan de gaypride. Vaak denkt men aan de enorme gayprides, zoals in Amsterdam, maar toch trekken we ieder jaar weer groots publiek. We verwachten dan ook dat er dit jaar nog meer mensen zullen komen door een goed gevulde agenda en doelgerichte marketingstrategieën.’’ vertelt Ilona, woordvoerder van de stichting. Het doel van deze editie van de pride is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van hoe mooi een gaypride is en om inclusie de grootste rol te laten spelen. ‘’Er zullen dragqueens aanwezig zijn bij de pride en mensen kunnen zelf meelopen met de pridewalk. Voor degenen die zich minder comfortabel voelen om hieraan mee te doen zijn er optochten waar je naar kunt kijken of gaycafés die ons sponsoren, waar je even een drankje kunt doen.’’ laat Ilona weten. ‘’Inclusiviteit is echt hoofdzaak en de pride moet aantrekkelijk zijn voor de gehele LHBTIQ+ community.’’ 

Ruimte om jezelf te zijn 

Naast het feit dat de gaypride een groot feest is waar veel mensen de gezelligheid opzoeken, heeft de pride ook een maatschappelijke bijdrage aan de samenleving. Stichting gaypride laat weten dat het event een grote waarde heeft bij jongeren die niet uit durven komen voor hun seksualiteit, door bijvoorbeeld hun geloof of omgeving. De gaypride laat zien hoe leuk het is om bij de LHBTIQ-community te horen en dat het oké is om te uit te komen voor wie je bent. Ook Bashe Kooistra, een homoseksuele jongen van 19 jaar oud, laat weten dat gayprides een grote invloed hebben gehad op zijn gevoel van vrij zijn. ‘’Gayprides zijn enorm belangrijk voor mij en ik zou willen dat er meer gayprides in Nederland komen. Voor mij is de pride een moment waarop ik volledig vrij kan zijn.’’ Bashe is al naar meerdere gayprides geweest, waaronder die in Amersfoort. ‘’Ik vind het heel goed dat ook kleinere steden, zoals Amersfoort, meedoen aan de pride en het was toentertijd ook heel leuk. De opkomst is natuurlijk wat kleiner dan in bijvoorbeeld Amsterdam maar dit geeft ook wel een knusse sfeer.’’ vertelt Bashe glunderend. Hij gaat dit jaar weer naar de pride in Amersfoort en kijkt er erg naar uit. 

Over de auteur

Carlijn Muller

Mijn naam is Carlijn Muller, 19 jaar oud en ik ben sinds dit jaar journalist vanuit de SVJ waar ik bezig ben met het publiceren voor Keinieuws. Ik ben een nieuwsgierig, enthousiast en spontaan persoon en ik wil alle nieuwtjes altijd tot op de bodem uitzoeken. Het geeft me veel energie om mensen aan te spreken en te interviewen maar uiteindelijk ligt mijn hart toch bij het schrijven van stukken. Ik kan mijn nieuwsgierigheid en kennis kwijt in wat ik schrijf en heb zin om me nog verder te ontwikkelen tijdens mijn tijd op de SVJ en uiteraard daarna.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.