D66 ontvangt de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort, VVD lijdt groot verlies

D66 ontvangt de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort, VVD lijdt groot verlies

D66 haalde de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen in de gemeente Amersfoort, zij eindigden net als GroenLinks met 6 zetels. De VVD moet twee zetels inleveren en lijdt hiermee het grootste verlies. Ook komen er drie nieuwe lokale partijen in de gemeenteraad. 

 D66

D66 is dit jaar met 9720 stemmen voor de derde keer op rij de grootste partij in Amersfoort. Lijsttrekker Tyas Bijlholt laat op Instagram weten dat hij blij is met de verkiezingsuitslagen: “Ja het is gelukt! Weer de grootste partij in Amersfoort en weer terug op 6 zetels voor @d66amersfoort !!! Heel blij mee en uniek om voor de derde keer op rij de grootste partij te zijn in Amersfoort. Zelf heb ik 2697 voorkeurstemmen gekregen. Dank allemaal! Een mooi team waarin 5 fractieleden de kiesdrempel hebben gehaald. Volgende week woensdag een duidingsdebat in Amersfoort en bespreken we hoe verder de komende tijd.”

Oorzaken verlies VVD

Van de landelijke partijen blijven de VVD en de CDA de grootste spelers binnen het gemeentelijk bestuur. Dit ondanks dat beide partijen landelijk groot verlies hebben geleden. De oorzaak van dit verlies is moeilijk te bepalen. In Amersfoort zijn er een aantal factoren die hoogstwaarschijnlijk bijgedragen hebben aan het grote verlies van de VVD. Zo was lijsttrekker Kees Kraanen niet actief bij de campagnevoering, omdat hij momenteel een curatief behandeltraject ondergaat voor darmkanker. Ondanks zijn slechte gezondheid bleef Kraanen nummer 1 op de lijst. Zijn publieke optredens werden alleen overgenomen door Maarten Flikkema (nummer 2 op de lijst).

Ook is er een grote kans dat mensen die eerder op de VVD stemden dit jaar op de nieuwe rechts-liberale partij Amersfoort voor Vrijheid (1 zetel) of op Amersfoort2014 (gegroeid met 1 zetel) hebben gestemd. 

Kraanen spreekt op Twitter zijn dankbaarheid uit voor iedereen die op de VVD heeft gestemd. “Alle kiezers bedankt voor het stemmen en morgen gezond weer op! Alle partijen met winst of verlies of wel of geen zetels! De kiezer heeft gesproken en altijd gelijk.”

Nieuwe partijen

Opvallend is dat de Partij voor de Dieren met twee zetels nieuw is in de gemeenteraad. Ook komen de nieuwe lokale partijen Lijst Noëlle Sanders en Blanco Lijst in de gemeenteraad met beiden 1 zetel.

De partijen JEZUS LEEFT en ZWARTE PIET IS ZWART hadden niet genoeg stemmen om een zetel te bemachtigen. 

Opkomst

In totaal werd er door 56,4% van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is 3,4% minder dan bij de verkiezingen in 2018. “Ik heb dinsdagmiddag op het stembureau gezeten als vrijwilliger. Toen was het ontzettend rustig. Van andere vrijwilligers heb ik gehoord dat er heel weinig mensen zijn wezen stemmen op maandag en dinsdag”, vertelt een vrijwilliger op het stembureau in Vathorst. Woensdagmiddag was het ook rustig: “Het is nu 15.00 en er zijn ongeveer 200 mensen geweest tot nu toe. Ik verwacht dat het na 17.00 nog wel druk wordt”.

Op de website van de Gemeente Amersfoort kunt u onder andere de zetelverdeling vinden.

Over de auteur

Dyan Docter

Dyan Docter (2004) is student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ze heeft voor deze studie gekozen omdat ze houdt van schrijven en erg maatschappelijk betrokken is. In de toekomst zou ze graag artikelen schrijven voor kranten en tijdschriften. Met haar kritische houding en brede belangstelling hoopt ze een verschil te maken binnen de Nederlandse media.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.