De gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, en waar de ene partij is gestegen, is de andere partij gezakt. Partij JezusLeeft! hoopte op minimaal 1 zetel, maar die is er niet gekomen. “Ik denk dat het hebben van een iemand op de lijst om uit te kiezen werd gezien als grote gok”.
Dit jaar kon er op drie verschillende dagen gestemd worden, om zo de drukte rondom de stembureaus te mijden. Stemmen kon van maandag 14 maart tot woensdag 16 maart. Uiteindelijk werd er een opkomst van 50,3% van de stemgerechtigden geteld. “Dat is een te lage opkomst”, vond onder andere Mark Rutte. Hij had graag gezien dat meer mensen zich betrokken voelde bij de gemeente en hun stem zouden uitbrengen. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was in Amersfoort iets hoger dan in de rest van het land. Waar het gemiddelde van Nederland dit jaar op 50,3% lag, was de opkomst in Amersfoort dit jaar 56,4%. Een percentage dat dus 6,1% hoger ligt dan dat van het gemiddelde. Vier jaar geleden was de opkomst overigens 59,8%, dus ten opzichte van toen is de opkomst met 3,4% gedaald.
Als we kijken naar specifiek Amersfoort zien we D66 en Groenlinks als grootste partijen uit de verkiezingen komen. Zij kregen 14,1% en 12,8% van de stemmen. Lijst Noëlle Sanders en Partij vd Dieren zagen de meeste groei in hun stemmen. Lijst Noëlle Sanders had een groei van 3,9% en bij de Partij vd Dieren was dit zelfs 5,9%. De grootste teleurstelling in Amersfoort was dit jaar voor de VVD en de SP, die een zetel verloren. Bij de VVD verloren ze zelfs twee zetels.
Partij Jezus Leeft was niet blij met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing. Zij kregen 0,3% van de stemmen en hadden daarmee het laagste percentage van alle partijen en geen zetel behaald. Teleurgesteld sprak de lijsttrekker Alja Hoeksema met mijn collega Marc Mijnlieff over de situatie, en wat ze zelf had verwacht. “Ik vond het toch wel teleurstellend, ik had gehoopt op minstens een zetel”, vertelt ze. JezusLeeft! had ook maar 1 verkiesbaar persoon dit jaar, en ze hebben het idee dat ze daarmee een gok hebben genomen. “Mensen zien het mogelijk als gok of minder betrouwbaar als er maar een iemand op de lijst staat, vertellen ze aan ons. Toch denkt ze niet dat hun partijpunten te extreem of afwijkend waren om een zetel te kunnen halen. Ze vonden dat ze een aardige overlap hadden met een aantal andere partijen als het gaat om hun partijpunten. Er was bijvoorbeeld ingezet op geen handhaving rondom de coronamaatregelen. Andere partijen zaten op hetzelfde idee. “Ik vind onszelf en onze punten best normaal” werd dan ook nog gezegd. Graag gaat Alja Hoeksema (de lijsttrekker van Jezus Leeft) de komende tijd wat meer persoonlijke gesprekken voeren met mensen, om te kijken waarop hun zouden stemmen, en wat voor deze mensen de zin van het leven is. Op die manier kan ze mogelijk wat dingen aanpassen en zich beter inleven in de mensen waarmee ze spreekt. Zo zou ze mogelijk voor een volgende keer meer stemmen kunnen werfen. Of Alja over 4 jaar weer verkiesbaar is bij de gemeenteraadsverkiezingen weet ze nog niet, “Of dat weer bij de gemeenteraadsverkiezingen is weet ik niet.”
Ze zijn bij JezusLeeft! niet van plan om het roer compleet om te gooien nu er geen zetel behaald is. Ze geloven er nog altijd in dat dat wat in de bijbel staat cruciaal is, en daar houden ze zich zoveel mogelijk aan vast. Afsluitend aan het gesprek wordt verteld dat ze zich wel vaker heeft ingezet voor iets en dat het niet lukte, maar dat ze doorgaat omdat ze erop vertrouwt dat alles wat gebeurd in haar leven met een reden is.