Open markt voor Oekraïne

Open markt voor Oekraïne

De hele middag op de markt snuffelen, eten en met de kinderen knutselen. Hiermee kon je je steentje bijdragen voor de slachtoffers in Oekraïne. Zaterdag 26 maart was er een open markt voor Oekraïne bij het Sint Jorisplein in Amersfoort. De gehele opbrengt gaat naar Giro 555.

Het idee van de open markt voor Oekraïne komt van de winkeliersverenging van het Sint Jorisplein. Wat deze markt ook wat specialer maakte was dat jij als bezoeker ook tweedehands spullen kon inbrengen voor verkoop. Het is niet de eerste keer dat het Sint Jorisplein zulke activiteiten organiseert. ‘’We vinden het belangrijk om speciale evenementen te organiseren, zo behouden we een goede band met ons publiek.’’ Meldt het Sint Jorisplein op haar eigen site.

Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne: wat kan ik doen?

Veel Nederlanders willen een bijdrage leveren om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Bijvoorbeeld door spullen te geven of geld te doneren. Ook zijn er verschillende initiatieven om mensen tijdelijk in huis te nemen of onderdak te bieden. De opbrengst van de markt gaat naar Giro 555, Specifiek naar  de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben. Zo meldt de site van de rijksoverheid. Naast geld overmaken, kun je nog meer doen om de Oekraïense bevolking te steunen. Zo roept vredesorganisatie PAX op om te demonstreren in Nederland. “We horen van de Oekraïners dat zij willen dat hun verhaal zo veel mogelijk verteld wordt”, zegt woordvoerder Marlous van ‘t Pad Bosch. “Ga daarom demonstreren, spreek je eigen regering aan om sterker op te treden, om hardere sancties te uiten tegen Rusland.”

Zelf naar Oekraïne gaan

Recent kwam in het nieuwsbericht over een verdwaald persoon uit Spakenburg die daar wou vechten aan het front. Als het gaat om reizen naar Oekraïne meldt de site van het rijksoverheid dit: ”Reis niet naar Oekraïne Het is gevaarlijk om naar Oekraïne te reizen. Dat geldt ook voor grensgebieden in buurlanden. Het maakt niet uit wat uw situatie is of welke goede bedoelingen u heeft.’’

Verslaggever Rachel Willering ging vooraf aan de markt langs bij de bedenker Jana Gielen, voor een interview.

Over de auteur

Youssef El Khattabi

Youssef el Khattabi is journalist afkomstig uit Amersfoort. Youssef heeft een brede interesse en passie, van popcultuur tot jazz tot de Spaanse filmindustrie. Youssef kan niet stil zitten en is altijd in de weer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *