Wijzigingen KNVB doen zondagclubs overstappen op zaterdagvoetbal

Wijzigingen KNVB doen zondagclubs overstappen op zaterdagvoetbal

De training van AFC Quick 1890 op het hoofdveld van de vereniging

Vorige maand heeft de KNVB een aantal voorstellen aangekondigd, om de constructie van de voetbalpiramide te verstevigen. De wijzigingen die vanaf volgend seizoen doorgevoerd moeten worden, hebben gevolgen voor veel amateurclubs. Zo ook voor de amateurclubs uit Amersfoort.

In en rond Amersfoort zijn er veel amateurclubs te vinden, denk bijvoorbeeld aan VVZA, VV Amsvorde, AFC Quick 1890 en Roda ’46 uit Leusden. De bekendste amateurclubs uit de omgeving van Amersfoort krijgen echter niet te maken met de wijzigingen van de KNVB. IJsselmeervogels en Spakenburg komen uit in de Tweede Divisie, dat samen met de Derde Divisie de enige competitie is die geen last ondervindt van de nieuwe regels. De reden dat de KNVB ervoor heeft gekozen om een nieuwe opzet te kiezen voor de amateurcompetities vanaf de hoofdklasse, is omdat de KNVB “de laatste jaren heeft gezien dat het competitiemodel langzaam scheef aan het groeien is.”

Noodzakelijk

“Dat heeft onder meer te maken met de verschuiving van teams vanaf de zondag naar de zaterdag. Door deze terugloop op zondag blijven er aan de onderkant van de piramide weinig teams over, met niveauverschillen en meer reisafstand tot gevolg”, zo meldt de KNVB op de website. Eén van de zondagclubs uit Amersfoort is VV Amsvorde, waar Rik Klement de trainer van is. Klement is blij dat de KNVB de ontwikkelingen in de diverse competities in de gaten houdt en nu met wijzigingen komt. “Ergens denk ik dat het noodzakelijk is om het voetbal in leven te houden. Anderzijds wordt het wel lastig om ons niveau vast te houden.”

Weekendvoetbal

Het is VV Amsvorde ook al opgevallen dat het aantal zondagclubs naar beneden gaat. Klement geeft aan dat de club ook overweegt om over te stappen op het zaterdagvoetbal: “Ik verwacht dat Amsvorde volgend seizoen voor het laatst op zondag speelt. De nieuwe regels betrekken zich tot vooralsnog het meest op de zaterdagclubs, maar de KNVB kijkt naar weekendvoetbal.” Weekendvoetbal houdt in dat de zaterdag- en zondagcompetities worden samengevoegd. In de Derde Divisie, Vierde Divisie (zoals de hoofdklasse volgend seizoen gaat heten) en de eerste klasse zal vanaf het seizoen 2023/2024 sprake zijn van een gemengde indeling. De KNVB merkt daarbij wel het volgende op: “de thuisploeg heeft het recht om te bepalen op welke dag wordt gespeeld, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op speeldag zaterdag hebben.”

Stand van zaken

VV Amsvorde zou dus graag gebruik willen maken van de mogelijkheid om horizontaal over te stappen naar het zaterdagvoetbal en wil dat volgens Klement dan “het liefst zo hoog mogelijk doen”. Amsvorde staat er echter niet lekker voor in de derde klasse. Het team staat op de laatste plaats in de competitie, waar het spannend is onderaan de ranglijst. Een team dat boven de verwachtingen uitstijgt in de competitie, is AFC Quick 1890. Het team van Kevin de Liefde is te vinden op de zesde plaats, met uitzicht op een plek in de top vier. De Liefde heeft met zijn elftal de laatste twee wedstrijden gelijk gespeeld, maar hadden volgens de trainer wel wat meer punten verdiend.

De Liefde, die bezig aan zijn laatste seizoen bij AFC Quick 1890, geeft aan dat ook AFC Quick 1890 een overstap naar het zaterdagvoetbal overweegt. Zondag 10 april speelt De Liefde tegen koploper Sporting ’70. Verslaggever Gert Barnhoorn sprak met Kevin de Liefde en vroeg hem of een wedstrijd tegen de lijstaanvoerder extra leeft in de groep:

Over de auteur

Gert Barnhoorn

Gert Barnhoorn is een journalist met de ambitie om door te breken in de sportjournalistiek. Gert geeft wedstrijdcommentaar bij RTV Katwijk Sport en schrijft daarnaast regelmatig verslagen voor leidenamateurvoetbal.nl en topamateurvoetbal.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.