Boerenmaandag terug in Nijkerk

Boerenmaandag terug in Nijkerk

 

Boerenmaandag terug in Nijkerk

 

 

Na twee jaar te hebben overgeslagen door corona is het Nijkerkse feest Boerenmaandag dit jaar wel van toepassing. Dit betekent dat het hele centrum vol staat met lekkernijen, muziek en activiteiten. Ook zie je traditionele verschijnselen zoals boeren die op hooi hameren. En niet alleen overdag kan je genieten van de gezelligheid, Boerenmaandag gaat tot twaalf uur ’s avonds door op het binnenplein midden in het centrum.

 

Boerenmaandag

Boerenmaandag is ontstaan door de afschaffing van de wekelijkse maandagveemarkt in 1980. Een groep vrijwilligers heeft toen bedacht om jaarlijks een grote veemarkt te organiseren. Op 27 april in 1980 werd door hen de eerste Boerenmaandag gehouden. Dit was toen nog bedoeld voor het handelen en verhandelen in vee. Nu is dat wel anders. In de jaren is de dag Boerenmaandag uitgegroeid tot een groot publiekelijk evenement voor boeren en burgers in Nijkerk. Tegenwoordig komen er ook veel burgers van buitenaf, zoals uit de stad Amersfoort.

Boerenmaandag weer terug

Door corona hebben liefhebbers van Boerenmaandag het evenement zo’n twee jaar niet kunnen bezoeken. Voor sommige een opluchting dat het dit jaar wel weer kon. Boerenmaandag is terug en hoe, het feest wordt groot uitgepakt met een enorme braderie, verschillende kraampjes worden opgezet door de straten van Nijkerk. “Braderie vind ik altijd heel leuk, gewoon om lekker rond te kijken”, vertelt een bezoeker. “Ik ben in Nijkerk geboren, ik voel mij altijd Nijkerks, daar is op zich geen Boerenmaandag voor nodig”, vertelt een voorbijlopende scholier met een lach.

Activiteiten voor jong en oud

Boerenmaandag draait om plezier, activiteiten en lekker eten. Zo heb je een mini kinderboerderij in het binnen centrum, waar ezels, paarden en lama’s te aaien zijn. Je ziet heel veel soorten eettentjes op straat zoals een poffertjeskraam een burgerkraam, een snackbar op wielen en een snoepparadijs. Ook staan er talloze kraampjes met kleding, voedsel, sieraden en andere versnaperingen. Deze kraampjes staan door het hele centrum, ze vullen maar liefst drie lange straten. Ook is er muziek aanwezig, een orkest wandelt door het centrum en gaat verschillende kroegen binnen. Op Boerenmaandag verschijnt iedereen, van jong tot oud. Zo zit iedereen gemengd in de zon op het terras of kijkt naar een historische activiteit.

Religie

Naast de bovenstaande activiteiten wordt er op Boerenmaandag ook aandacht gegeven aan religie. Verschillende religieuze volgelingen staan met kraampjes aan de straat. Je kunt een praatje met ze maken of lid worden van een van de kerken in Nijkerk.

Boerenmaandag in de nacht

Wie ’s avonds nog de hort op wil kan ook terecht op Boerenmaandag in Nijkerk. De gemeenschap viert tot een uur of twaalf in de avond een groot feest op het binnenplein midden in het centrum. Met daarbij een DJ. Een groot festijn waar vooral veel bier wordt geschonken.

Winkels

Omdat Boerenmaandag een feestdag in Nijkerk is zijn niet alle winkels geopend. Wanneer je een dagje wil winkelen in Nijkerk is dit dus geen goede gelegenheid. Wel kan je terecht bij de noodzakelijke winkels, zoals de Hema, de supermarkt en de drogist.

Over de auteur

Merel Zoomers

Merel Zoomers is een student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist schrijft Merel voor Amersfoort-Noord Nieuws. Iedere week houdt zij interviews met interessante mensen. Merel stort zich op onderzoek. Van een klein onderwerp kan zij een succesvol verhaal maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.