Zelf groenten oogsten: dit jaar kan het voor het eerst bij Land in Zicht

Zelf groenten oogsten: dit jaar kan het voor het eerst bij Land in Zicht

Zorgerf Land in Zicht is sinds begin dit jaar begonnen met een zelfoogsttuin. Wat aan het begin van het jaar nog een braakliggend stuk grond aan de rand van Vathorst was, is inmiddels een stevig stuk grond met vier grote kassen, groentebedden en een bloemenpluktuin. De zelfoogsttuin gaat aan de hand van abonnementen werken waarbij de abonnementhouders wekelijks langs kunnen komen om hun biologische seizoensgroenten zelf uit de grond te halen. Dit project is onder leiding van Nienke Boone. Zij is de tuinder van Land in Zicht en heeft het project opgezet, waarover zij meer verteld.

Hoe is het idee tot stand gekomen?

Ik heb altijd al de droom gehad om bij te dragen aan een duurzame voedseltransitie in Nederland. Ik heb de deeltijdopleiding Bio-Dynamische Landbouw aan de Warmonderhof in Dronten afgelopen zomer afgerond en als afsluitproject heb ik toen een businessplan geschreven voor een tuinderij in Amersfoort. Hier richtte ik mij op lokaal, biologisch en seizoensgebonden verbouwing van gewassen met aandacht voor de bodem en de biodiversiteit. Ik ben toen bij toeval in contact gekomen met Yuri Cohen, de eigenaar van Land in Zicht. Land in Zicht had plannen om een tuinderij op te starten en een hectare grond beschikbaar voor het project en vanaf toen is het balletje gaan rollen. Aan het begin van het jaar was de grond hier nog helemaal braak en lagen er grote plassen. Ik zag van tevoren dus in dat het een grote klus zou worden om dit om te bouwen tot een vruchtbaar stuk land. Maar inmiddels is er al veel veranderd en hebben we al de eerste groenten gezaaid. In de kassen liggen ook al veel ingezaaide bloemen en groenten klaar die van de zomer de grond in kunnen.

Waarom kiezen mensen voor een zelfoogst-abonnement?

Het is een stukje bewustwording waar je eten vandaan komt en wat dit je waard is. Alles hier is lokaal, biologisch en gebeurt handmatig. Dat kost veel tijd en moeite maar is wel heel goed voor het milieu. Zo dragen mensen bij aan een mooi stukje Amersfoort. Daarnaast heb ik hiervoor ook in Utrecht bij een zelfoogsttuin gewerkt die goed is voor 200 abonnementen. Ouders van jonge kinderen kwamen wel eens terug om te vertellen dat hun kleintjes ineens wel wortels aten terwijl ze dat eerst niet lustten. Allemaal doordat ze het zelf uit de grond hebben getrokken en hebben geleerd waar het vandaan komt.

Hoeveel abonnementen kunnen er vergeven worden?

Dit jaar zijn er 50 abonnementen beschikbaar, maar we verwachten dat we in komende jaren kunnen uitbreiden en dat dit aantal dan hoger wordt. Dit wil ik doen door het stuk grond waar de groenten op worden verbouwd uit te breiden. Er is nog een stuk grond achterop het terrein waar momenteel nog niks groeit. Hier heb ik groenbemester geplant. Dit zijn plantjes die je niet zaait om op te eten maar die wel heel goed zijn voor de structuur en vruchtbaarheid van de bodem, zoals zomergerst, rode klaver en triticale. Volgend jaar kunnen we dit stuk grond dan gaan bewerken.

Hoe gaat een zelfoogst-abonnement te werk?

Iedereen die een abonnement neemt krijgt van mij elke week een mail. In die mail staat wat ze die week mogen oogsten. Ik heb daar een planning voor en weet precies wat wanneer klaar is. Ik zorg er dus elke week voor dat er vier á vijf groenten klaar zijn, goed voor 50 abonnementen. Op het oogstveld geef ik dan aan de hand van bordjes aan tot waar iedereen mag oogsten. Het is dus best een organisatie. Maar aan de andere hand is het ook wel flexibel omdat je soms meer of soms juist minder groenten hebt die al klaar zijn om te oogsten. Naast de abonnementen voor de groenten hebben we straks ook nog een bloemenpluktuin en een veld met klein fruit als bessen, bramen en frambozen. Deze zijn voor de losse verkoop. Bezoekers mogen dan bloemen komen plukken of een bakje met fruit verzamelen en op basis van de grootte betalen zij een bepaald bedrag.

Wat doe je als de oogst mislukt?

We zijn hier een Community Supported Agriculture (CSA). Als de oogst tegenvalt delen we in de schaarste, maar als er juist een overvloed is, delen we hier ook in. We beheren dus met elkaar het stuk grond en delen uiteindelijk ook in de opbrengst hiervan. Er zullen zeker ook tegenslagen zijn, maar tegelijkertijd kan het met het ene gewas wat minder gaan en met het andere gewas juist heel goed. Uiteindelijk is het dus echt prima te doen. Dit ook omdat ons assortiment aan groenten heel gevarieerd is: we hebben wel 50 verschillende soorten.

Wat zijn de toekomstplannen van Land in Zicht voor de zelfoogsttuin?

Binnenkort wordt er ook nog een hoeve gebouwd voor dagbesteding, het is en blijft natuurlijk een zorgbedrijf. Deze mensen hebben een aftand tot de arbeidsmarkt en kunnen hier dan meehelpen in de tuin. Voor hen is dit een toffe plek want ze zijn hier lekker buiten en onder de mensen. Ze voelen zich zo ook nuttig en voor mij is het ook fijn, want ik kan alle hulp goed gebruiken.

“Ik verwacht dat het er komende jaren nog veel mooier uit komt te zien. Kom over een jaar terug en je weet niet wat je ziet!”

Over de auteur

Rachel Willering

De Zwolse Rachel Willering (2001) studeert sinds 2021 Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze interesseert zich in kunst, cultuur en de maatschappij en hoopt in de toekomst door middel van kritische artikelen haar stempel op de Nederlandse samenleving te drukken. Naast dat ze een kritische blik heeft, zoekt ze ook graag de nuance op en kan ze altijd de humor van dingen inzien. Ze heeft passie voor schrijven en beeldende kunst maar blijft zich ook ontwikkelen op andere vlakken binnen de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.