Koningsdag om nooit te vergeten in De Nieuwe Stad

Koningsdag om nooit te vergeten in De Nieuwe Stad

Het is bijna weer zover; koningsdag komt eraan. Al jaren wordt koningsdag uitgebreid gevierd in Nederland; het is immers een nationale feestdag. De afgelopen twee jaar hebben veel feestorganisaties, gemeenten en festivals hun koningsdag-plannen stop moet zetten in verband met het coronavirus. Ook de organisatie van De Nieuwe Stad Amersfoort heeft heel wat in te halen, er zijn dit jaar dan ook grootse plannen. Ik sprak Marike de Meester, gebiedsmanager van De Nieuwe Stad, over wat er allemaal te doen valt dit jaar.  

‘’De Nieuwe Stad is een bedrijventerrein in Amersfoort waar al zeker vier jaar activiteiten worden georganiseerd ontremd koningsdag. We doen dit in samenwerking met andere organisaties, o.a. Fluor en het is elk jaar een groot succes. De Nieuwe Stad is officieel een bedrijventerrein, maar zo zien wij dit zelf niet, het is zoveel meer dan dat. Zo zitten hier restaurants, winkeltjes en worden er dus vaak dingen georganiseerd. Dit is eigenlijk ook de reden dat wij zijn begonnen met het organiseren van een koningsdag-event, omdat men bij Amersfoort al gauw alleen aan de binnenstad denkt. We hebben zo’n mooi terrein hier, waar zoveel mogelijk is, en dit willen we zo goed mogelijk benutten om mensen te laten zien hoe leuk het is in de Nieuwe Stad. Wat wij zelf vooral leuk vinden aan koningsdag hier, is de sfeer. In de binnenstad is een groot feest, met harde muziek en veel feestgangers die soms een glaasje te veel op hebben. Dit is natuurlijk hartstikke gezellig, maar voor gezinnen met jonge kinderen niet ideaal. Soms wil men een wat rustigere koningsdag hebben, ergens waar het niet barst van de drukte, maar wel van de gezelligheid; en dat is precies ons doel. Toch is koningsdag in De Nieuwe Stad door het brede aanbod van activiteiten niet alleen voor gezinnen met kinderen, maar voor iedereen. Jong en oud, iedereen is welkom! 

Wij staan het meest bekend om onze kleedjes- en kraampjesmarkt. De oude fabrieksstraat, de lange straat die door het midden van de Nieuwe Stad loopt, staat op 27 april vol met mensen en kinderen die dingen verkopen. Door de grote drukte werken wij met een systeem waarbij mensen hun kleedjesplek zelf betalen, hier staat dan een kraampje voor ze klaar en hun kleedje nemen ze zelf mee. Ze kunnen natuurlijk ook kiezen om alleen een kleedjesplek te kopen, dus zonder kraampje. Voor de mensen die liever zittend toekijken met wat lekkers is er genoeg plek bij het horecagebied, inclusief een biertentje voor de bierdrinkers. Naast de kleedjesmarkt kunnen kinderen zich ook even lekker laten gaan op de kinderdisco. Deze editie van koningsdag in De Nieuwe Stad is natuurlijk bijzonder omdat het de afgelopen twee jaar niet heeft gekund. In 2020 hebben we een kleine bingo georganiseerd op 27 april, maar dit tipt natuurlijk niet aan hoe het hier normaal gaat. De activiteiten zijn vrijwel hetzelfde als voor corona, maar we hebben nu meer plekken voor de kleedjesmarkt e verwachten ook dat deze bomvol staat. We denken een hele hoop bezoekers te krijgen en hopen stiekem ook een beetje op een recordaantal. Er zijn al weken voorbereidingen bezig en iedere activiteit zal op en top verzorgd zijn. Als het weer ook nog eens meezit, wordt dit een koningsdag om nooit te vergeten. Wij hebben er zin in!’’ 

Over de auteur

Carlijn Muller

Mijn naam is Carlijn Muller, 19 jaar oud en ik ben sinds dit jaar journalist vanuit de SVJ waar ik bezig ben met het publiceren voor Keinieuws. Ik ben een nieuwsgierig, enthousiast en spontaan persoon en ik wil alle nieuwtjes altijd tot op de bodem uitzoeken. Het geeft me veel energie om mensen aan te spreken en te interviewen maar uiteindelijk ligt mijn hart toch bij het schrijven van stukken. Ik kan mijn nieuwsgierigheid en kennis kwijt in wat ik schrijf en heb zin om me nog verder te ontwikkelen tijdens mijn tijd op de SVJ en uiteraard daarna.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.