Sander de Brito Roque: “Als je deze wedstrijd krijgt aangewezen geeft dat best een goed gevoel”

Sander de Brito Roque: “Als je deze wedstrijd krijgt aangewezen geeft dat best een goed gevoel”

Sander de Brito Roque wordt al jaren beschouwd als één van de betere scheidsrechters in het amateurvoetbal. Het is dan ook niet verrassend dat de arbiter met enige regelmaat een derby mag fluiten. Zo fluit De Brito Roque zaterdag 14 mei ook de derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels: “voor deze wedstrijden fluit je.”

De Brito Roque begon in 2004 met fluiten in Capelle aan den IJssel en is sinds 2007 scheidsrechter bij de KNVB. Het begin van zijn scheidsrechterscarrière kwam eigenlijk door noodzaak tot stand: “er was een tekort aan scheidsrechters bij mijn club in Capelle, dus toen ben ik op de zaterdagochtenden, voorafgaand aan mijn eigen wedstrijden, begonnen met fluiten bij de jeugd. Dit vond ik zo leuk dat ik dit steeds wat verder heb uitgebouwd en zo ben ik een beetje in het wereldje gerold.”

‘Derde klasse onderbond broodje gehaktstaafwedstrijden’

De Brito Roque heeft als scheidsrechter een aardige ontwikkeling doorgemaakt. “Je begint natuurlijk in de ‘derde klasse onderbond broodje gehaktstaafwedstrijden’, zeg maar. Dat is natuurlijk heel goed, want daar leer je echt fluiten. Als je het hebt over weerstand of hoe je jezelf moet verhouden tot spelers, leer je daar wel de fijne kneepjes van het vak. Ik heb de mazzel dat ik elk jaar gepromoveerd ben. Jaartje vierde klasse, jaartje derde klasse, enzovoort. Je moet er wat geluk bij hebben, maar je ontwikkelt je het best als je elk niveau meemaakt.”

De scheidsrechter komt tegenwoordig uit in de Tweede en Derde Divisie. Een favoriete competitie heeft De Brito Roque niet, maar hij merkt wel een verschil tussen de twee competities: “de Tweede Divisie is niet per se professioneler, maar wel wat tactischer. In de Derde Divisie heb je weer wat meer open wedstrijden, met grotere uitslagen. Qua spektakel is dat soms wat leuker, maar het maakt mij niet uit in welke competitie ik moet fluiten.”

Ondanks het niveauverschil tussen de bovenste twee amateurcompetities, ziet de scheidsrechter het fluiten in de Derde Divisie niet als een stap terug: “dat vind ik net zo leuk als een mooie kraker in de Tweede Divisie. Natuurlijk is er in die hogere klasse wat meer exposure en is het veel groter, maar het gaat erom dat je gemotiveerd blijft. Het gaat mij ook meer om de afwisseling; als ik deze week in de Derde Divisie fluit, weet ik dat ik volgende week weer in de Tweede Divisie actief ben.”

Voorbereiding

Bij een derby als Spakenburg tegen IJsselmeervogels zijn de belangen groter dan bij een normale wedstrijd. Desondanks bereidt De Brito Roque zich niet anders voor op zo’n topaffiche. “Ik ben meestal anderhalf uur van tevoren op de club aanwezig en vanaf daar is het een beetje terugrekenen. ’s Ochtends laat ik nog de hond uit en vrijdagavond kijk ik meestal voetbal. Doordeweeks train ik zo’n vier keer; drie keer buiten op het kunstgrasveld van vv Woudrichem en daarnaast ga ik nog een keer naar de gym. De verhouding tussen gym en buiten sporten is een beetje afhankelijk van wanneer ik een wedstrijd fluit.”

“Ik heb bijna alle amateurderby’s in Nederland gefloten en ik weet een beetje wat er van je gevraagd wordt. Bij de aanstelling weet je al dat het spannend kan worden en dat het leeft. Bij een degradatiekraker leeft het soms nog veel meer, omdat dat echt een momentopname is.” De Brito Roque is zich er dus van bewust dat deze wedstrijden ‘leven’, maar hij past zijn routine er niet op aan. “Het is niet meer zo dat ik in zo’n wedstrijd anders denk. Het gaat erom dat je kan handelen, als er iets gebeurt.”

Eergevoel

Eerder dit seizoen floot De Brito Roque de derby tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys. De aankomende derby is dus zeker niet zijn eerste, maar de arbiter ziet het wel nog steeds als een eer om dit soort wedstrijden te fluiten. “Scheidsrechters zijn zo ijdel als de pest, iedereen wil die wedstrijden fluiten. Als je dan je naam op dinsdag uit die koker ziet rollen, dan geniet je daarvan. Je wil het elke week goed doen, maar dat zijn een beetje de krenten in de pap. Als je dan voor een wedstrijd als Spakenburg – IJsselmeervogels wordt gekozen, is dat best lekker.”

Of de spelers anders reageren in een derby? “Dat ligt er een beetje aan. Derby’s zijn soms ook enorm sullige wedstrijdjes. Zo heb ik in 2019 Katwijk – Quick Boys gefloten, een hele saaie wedstrijd waarin niks gebeurde. Terwijl je van tevoren denkt ‘dat wordt bloed aan de paal’. Je herkent wel eerder emotie in de wedstrijd. Bij het publiek is het verschil bijna niet te missen, het is veel massaler. Ik doe mijn warming-up soms bij publiek en soms waar het leeg is, maar in Bunschoten heb ik geen keuze. Dan staat er overal publiek en dat is mooi, dat is geweldig.”

Kritiek

Scheidsrechters krijgen veel kritiek over zich heen tijdens de wedstrijden, maar De Brito Roque geeft aan dat hij hier niet al te veel mee bezig is. “Als scheidsrechter sta je vaak vooraan om complimenten te ontvangen als het goed gaat, dus je moet ook niet te beroerd zijn om kritiek een keertje te innen. Dat is inherent aan het vak. Ik kijk ook graag samenvattingen terug van mijn wedstrijden, want daar kan je altijd wat van opsteken. Maar meestal heb je zelf wel door of je goed hebt gefloten of niet.”

Jason Glas filmde het gesprek, kijk hieronder verder:

Over de auteur

Gert Barnhoorn

Gert Barnhoorn is een journalist met de ambitie om door te breken in de sportjournalistiek. Gert geeft wedstrijdcommentaar bij RTV Katwijk Sport en schrijft daarnaast regelmatig verslagen voor leidenamateurvoetbal.nl en topamateurvoetbal.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.