Buddy to Buddy Amersfoort: elkaar helpen en vriendschappen creëren

Buddy to Buddy Amersfoort: elkaar helpen en vriendschappen creëren

Over acht dagen gaat de nieuwe matchingsronde van Buddy to Buddy Amersfoort van start. Nieuwkomers in de stad worden gekoppeld aan Amersfoorters om tijdens een traject van vier maanden elkaar te leren kennen en activiteiten met elkaar te doen. Projectleider Caitlin is eindverantwoordelijke bij de organisatie en vertelt hier meer over.

 

Hoe ben jij bij de organisatie terecht gekomen?

Ik deed tijdens mijn studie een honours-programma voor sociale innovatie en kwam zo met de organisatie in aanraking. Ik raakte geïnspireerd door een van de oprichters. Mijn taak is het mogelijk maken van gelden en de coördinator voor het contact met de buddy’s.

Hoe werkt het koppelen van de buddy’s?

De coördinator koppelt de buddy’s aan elkaar en ik help daar ook bij.

We matchen mensen op de interesses die zij hebben. Ze krijgen na aanmelding een gesprek met de coördinator over wie ze zijn en wie ze naast hunzelf zouden zien als buddy. Sommigen hebben liever een gezin bijvoorbeeld, zodat de kinderen samen kunnen spelen. Wij matchen 1% en de rest van het matchen doen ze samen. Op papier kan alles kloppen, maar het moet ook matchen in het echt.

De nieuwkomers zijn heel erg verschillend. Vanuit de nieuwkomers zijn het de laatste tijd wat jongere mannen tussen de 20 en 40 jaar, maar we hebben ook veel vrouwen. De leeftijden lopen uiteen van 19 tot 80 jaar. In Utrecht zijn het bijvoorbeeld veel studenten en in Bronckhorst zijn het vooral 50-plussers. Deze zijn dus ook van allemaal verschillende nationaliteiten, in deze ronde zitten meer dan tien verschillende afkomsten. Wij hebben bijvoorbeeld relatief veel mensen uit Syrië, van de 25 koppels komen er ongeveer zes of zeven uit Syrië en de rest uit andere gebieden.

Hoe verloopt het traject?

In vier maanden leren ze elkaar kennen en hebben ze drie zogeheten buddytalks. Talk 1 en 3 zijn als gescheiden buddy’s, zodat de Nederlanders en de buddy’s afzonderlijk van elkaar kunnen praten en ervaringen kunnen delen met elkaar. Buddytalk 2 is ‘vraag maar raak’, Hier kunnen de nieuwkomers alle vragen stellen die ze hebben over bijvoorbeeld de Nederlandse cultuur. Zoals: waarom gaan Nederlanders op de fiets door de regen? Voor heel veel mensen is het ook een raadsel waarom de agenda hier zo heilig is. We bieden elke maand een activiteit aan en het traject sluiten we af met een slotfeest. Daarbuiten hebben de buddy’s dus wekelijks contact door samen leuke dingen te doen.

En daarna?

Daarna kunnen ze zelf bepalen of ze elkaar blijven zien. We verwachten dat ze elkaar wekelijks zien tijdens het traject, zodat ze echt een band kunnen opbouwen. Uit onderzoek is gebleken dat na een jaar bijna 70% nog contact met elkaar heeft. Ons traject is een houvast. In een kwartjaar tijd zie je elkaar redelijk intensief en tijdens de spelletjesavonden is er dus ook contact buiten de buddy’s.

 

Hoe ziet de toekomst eruit? Blijven jullie dit nog lang doen?

Zolang er helaas nog nieuwkomers zijn die eenzaam zijn, kunnen wij blijven bestaan. Als we merken dat het minder wordt, dan doen we bijvoorbeeld drie rondes per jaar in plaats van vier per jaar. Wanneer jij als nieuwkomer hier komt heb je alleen formeel contact met Nederlanders en wij zijn er met iemand die ook echt interesse heeft om jouw cultuur te leren kennen. Vanaf dit jaar hebben we maatschappelijke diensttrajecten waar wat extra van je gevraagd wordt met leerdoelen bijvoorbeeld, bedoeld voor jongeren tussen 14 en 27 jaar. Zij krijgen na afloop een certificaat die ze op hun CV kunnen zetten. Zo maken we ook jongeren enthousiast.

Als laatste: heb je nog leuke ervaringen van buddy’s die je zou willen delen?

Laatst kreeg ik een appje van een buddy-koppel wat samen naar de kinderboerderij ging. Beiden zijn al met pensioen en de nieuwkomer heeft door zijn leeftijd niet officieel meer recht op taalles. Daarom zijn ze samen naar de kinderboerderij gegaan om elkaar de dierennamen te leren in ieders taal. Je helpt elkaar en komt in contact met elkaars cultuur, dat vind ik heel leuk. Met de Ramadan deden we ook een Iftar bijvoorbeeld.

“Iedereen is welkom en alles is vrijwillig, dat maakt het zo leuk.”

Over de auteur

Anna-Britt Ruijgers

Anna-Britt Ruijgers (2001) is student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.