Kunst inspireert en verbindt mensen

Kunst inspireert en verbindt mensen

Sinds 2019 zit de organisatie 033fotostad in het Rietveldpaviljoen dichtbij het centrum van Amersfoort. Samen met nog twee andere medewerkers zit Erma Prins in het organisatieteam van de expositiehal. Het is een enorm succes, de lokale kunstenaars voelen zich thuis in het paviljoen en komen vaak zelf met ideeën voor de exposities. Ze zijn nog bezig met het inhalen van uitgestelde exposities van de afgelopen twee en een half jaar. ‘We hebben een programmateam die de ideeën beoordeeld. Kwaliteit staat bovenaan: het moet prikkelend blijven en een samenhang hebben, dus het kan weleens voorkomen dat we advies geven voor aanpassingen of nee zeggen.’

“Het Rietveldpaviljoen is de eerste kunsthal van Nederland, het is gebouwd in 1959. Na de komst van Kunsthal Kade wisten ze niet zo goed wat er met dit gebouw moest gebeuren, er was onder andere een idee om het tegen de vlakte te gooien, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Inmiddels is het gewaardeerd erfgoed, er zijn  drie Rietveldpaviljoenen, hier in Amersfoort, het paviljoen bij het Kröller-Müller museum en het Nederlandse Biënnalepaviljoen in Venetië. Met 033fotostad wilden we fotografie en beeld cultuur in de aandacht zetten in Midden-Nederland, maar in combinatie met andere kunstvormen, poëzie, muziek, literatuur. Een palet van kunstvormen die elkaar versterken en dat gaat heel erg goed. Laatst hadden we een zondagmorgenconcert. Dan zitten hier mensen om half elf een kopje koffie te drinken en te genieten van jazzmuziek, dat is heel erg leuk! We krijgen daardoor ook een heel divers publiek over de vloer, van vier tot honderdvier bij wijze van. Het paviljoen is anti-decoratief, de eenvoud en het overzicht maakt het vertrouwd voor bezoekers.

Hans van Helden noemt zich de startmotor van dit alles en is de drijvende kracht in de organisatie, hij heeft gezegd: ‘Geef ons maar die sleutel, wij gaan er iets moois van maken.’ Daar zitten natuurlijk voorwaarde aan verbonden, we hebben beloftes gedaan. Het komt er op neer dat wij een oogje in het zeil houden bij de particuliere initiatieven en exposities van andere organisaties. We hebben een kernteam, een team van gastvrouwen en -heren, communicatie en een technisch team. Alle exposanten krijgen advies van ons over wat er mogelijk is, het is al een oud gebouw, dus niet alles kan. De temperatuur wisselt hier, veel kunst kan dat hebben, maar een Rembrandt niet bijvoorbeeld. Er is een rapport uitgebracht inmiddels, in opdracht van de gemeente, om te kijken wat er verbeterd kan worden aan het gebouw. Eind 2024 zou de renovatie moeten plaatsvinden, de faciliteiten moeten verbeterd worden, bijvoorbeeld een lift voor mensen met een rolstoel zodat ze naar de bovenste verdieping kunnen. Bouwkundestudenten zijn met ideeën gekomen om het paviljoen te verfraaien, zoals een koepel over het gebouw heen of een verdieping er onder. Dat is verre toekomstmuziek.

Prachtige ideeën die in relatie staan met de principes van Gerrit Rietveld, de simpelheid en het streven naar harmonie en evenwicht. Burgemeester Hermen Molendijk vond destijds ook dat de kunst beleefd moest worden. Waarom is kunst belangrijk? Iedereen heeft daar zo zijn ideeën over, maar over het algemeen is het zo dat het mensen verrast. Het maakt je wereld breder, je wordt nieuwsgieriger. En persoonlijk, wat voor mij als ouwe opbouwwerker belangrijk is, is dat mensen zich verbonden voelen. In de jaren 70 moesten gemeentebesturen dichterbij de bewoners komen te staan, inspraak moest mogelijk zijn. Een opbouwwerker legt verbinding, zodat mensen elkaar weten te vinden. Ik vind dat kunst ook die mogelijkheid biedt en daarom voel ik mij aangetrokken om hier iets te betekenen. Soms komt hier bezoek dat geen idee heeft wat hen te wachten staat en ze lopen verrast de deur uit, ja mij kan je geen groter plezier doen!

Ik ben zelf geen uitvoerend kunstenaar, maar het kan mensen natuurlijk ook inspireren om zelf iets te gaan doen. Toen ik hier in Amersfoort kwam te wonen, eind jaren 90 op Het Havik, samen met mijn man hebben wij een grachtenconcert georganiseerd. Wat in Amsterdam kan, kan ook in Amersfoort dachten we. De Havikconcerten bestaat ook nog steeds! Kunst is enorm gegroeid in Amersfoort in de afgelopen 25 jaar. We hopen dat de nieuwe gemeenteraad en college ook oog hebben voor kunst en cultuur, om beginnende kunstenaars en hun initiatieven te ondersteunen, om iedereen er van te laten genieten in Amersfoort. Kijk wat er nu al bestaat, maak daar gebruik van en bouw het uit!

Tijdens de pandemie kwam Wilma Luigjes, oprichter van de Kunst Kijk Route, met het idee om in het Rietveldpaviljoen te exposeren met de lokale atelierhouders en kunstenaars. De route kon namelijk niet doorgaan, maar exposeren wanneer het paviljoen open kon wel. Nu is het plan om één keer per jaar, tijdens de Kunst Kijk Dagen, kunst te exposeren in het Rietveldpaviljoen, die tijdens de daaropvolgende Kunst Kijk Route te zien is in de ateliers en bij de mensen thuis. Op zondag 15 mei is de Kunst Kijk Route weer voor het eerst te volgen.”

Verslaggeefster Hanna Smith ging langs bij het atelier van Wilma Luigjes en interviewde haar over de Kunst Kijk Route:

Over de auteur

Anne-Marie Vos

Anne-Marie Vos is een journalist voor KeiNieuws uit Amersfoort. Ze studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Haar interesse in de journalistiek ligt bij internationale-, politieke- en onderzoeksjournalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.