Documentaire SC Amersfoort komt naar de bioscoop

Documentaire SC Amersfoort komt naar de bioscoop

Foto: Nationaal Archief HVC op Birkhoven in 1967

SC Amersfoort de oud betaald voetbalclub van Amersfoort is dit jaar veertig jaar in faillissement. Op woensdag 18 mei komt de documentaire ‘Langs de Pijngrens’ in première in het Lieve Vrouw theater.  De documentaire laat de hoogtijd jaren van de voetbalclub zien aan de hand van leuke anekdotes, maar laat ook zien hoe SC Amersfoort kapot is gegaan en hoe ze in faillissement zijn terecht gekomen.

De documentaire is gemaakt door Stadsbron journalist Arjan Klaver en Historicus Addy Schuurman. “Ik kwam niet gelijk met het idee om een documentaire ervan te maken, ik wou vooral onderzoeken hoe de club was en weten waaraan de voetbalclub uiteindelijk kapot is gegaan,” zegt Addy Schuurman. “Arjan is uiteindelijk met het idee gekomen om er een documentaire van te maken. Ik zelf wil dit verhaal ook nog op papier gaan zetten. Dit zal dan in een reeks artikelen komen en later misschien ook als boek.”

Inhoud documentaire

De documentaire is verdeeld in twee delen. Het eerste gedeelte zijn anekdotes over de hoogtijdagen van SC Amersfoort. Het tweede deel focust zich vooral op de vraag hoe de club kapot kon gaan en de redenen hier achter. “We vertellen bijvoorbeeld anekdotes over de voetbalschool van de oude trainer van SC Amersfoort Hans Croon, die voetbalschool zorgde ervoor dat rond 1970 SC Amersfoort de beste jeugdopleiding van Nederland had. Een andere mooie anekdote is over de hoofdsponsor van de club Ben Pon groot autohandelaar van Volkswagens. Hij had tegen Bennie Marcus speler van SC Amersfoort gezegd dat als hij zich drie jaar kon gedragen en niet ging roken en drinken hij een Volkswagen kreeg van Pon. Marcus Gedroeg zich totaal niet maar kreeg als nog de Volkswagen en kwam daarmee in allemaal kranten, allemaal gratis reclame voor Pon.”

Chaos bij de club

Het andere deel gaan de makers meer in op waar de club kapot aan gegaan is. Schuurman zei er dit van: “De club is aan een paar verschillende dingen kapot gegaan,  maar de belangrijkste reden was dat de salaris van spelers in het betaald voetbal erg omhoog gingen en daar tegenover stond dat er steeds minder supporters kwamen naar SC Amersfoort.” De kosten liepen op bij de club en het inkomen werd minder. Voetbalclubs draaien soms verlies, dit lossen ze dan op aan de hand van transfers. “Die transfers gingen mis bij de club, ze kochten te dure spelers en deze waren ook nog vaak oud. Oude spelers kan je vaak niet meer goed doorverkopen, waardoor je dus vooral verlies op ze maakt.” De club was eind december 1982 officieel in faillissement.

Betaald voetbal terug in Amersfoort

Na het faillissement is er nooit meer een betaald voetbalclub geweest in Amersfoort. “Ik denk ook niet dat die er heel snel meer gaat komen. Het is erg van belang dat er een goede eigenaar is die echt geld in de club wil steken, kijk naar FC Utrecht met Frans van Seumeren die heeft echt een hart voor de club en de stad. Zo iemand zie ik hier niet in Amersfoort. Bedrijven gaan tegenwoordig ook veel sneller weg uit een stad, als ze ergens anders een beter kantoorpand kunnen krijgen gaan ze daarheen. Vroeger was dat anders.’’

Over de auteur

Bas van den Brink

Hey, ik ben Bas van den Brink, 18 jaar oud en ben geboren en getogen in Amersfoort. Ik woon al mijn hele leven in de wijk Vathorst en ben dus zeer op de hoogte wat er zich afspeelt in Amersfoort-Noord. Ik doe nu de studie Journalistiek in Utrecht en maak artikelen voor het Amersfoort-Noord nieuws. Mijn interesses liggen vooral bij sport, ik volg de sporten: voetbal, wielrennen, formule 1 en handbal. Naast sport vind ik de geschiedenis van Europa en politiek ook heel interessant.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.