Bewustwording met watersport, Sup Clean up zorgt ervoor

Bewustwording met watersport, Sup Clean up zorgt ervoor

Zaterdag 21 mei gaat organisatie Sup Clean Up met suppers het water op om afval uit het water te halen. Zo probeert de organisatie de bijdrage aan de Plastic soup te verkleinen. Ervaren, maar ook onervaren suppers kunnen zich aanmelden om het water op te gaan. De hoeveelheid geproduceerd plastic per jaar is wereldwijk enorm gestegen. Een groot deel van al dat plastic wordt gebruikt voor verpakkingen, maar ook voor de bouw en de auto-industrie. Van de 9,2 miljard ton plastic dat tot nu is geproduceerd, stroomt wereldwijd tussen de vijf en dertien miljoen ton jaarlijks de grote oceaan in blijkt uit onderzoek van Science Advances. Ik sprak met medeoprichter Isabella Diederich over de Sup Clean Up

“De Sup Clean Up is een stichting waarmee wij mensen zoveel mogelijk proberen aan te sporen om afval uit het water te halen wanneer je aan het suppen bent. Zo proberen wij bewustwording te creëren voor het afval probleem, om op die manier de plastic soup zo klein mogelijk te maken. Dit is heel belangrijk, want het geeft schade aan de natuur en aan de dieren die in het water leven. Wanneer bijvoorbeeld de vissen het afval gaan eten, krijgen wij het uiteindelijk ook op ons bord. Dat is niet goed voor zowel de vissen als voor de mens. Wij proberen om met zoveel mogelijk bedrijven het water op te gaan. Zo willen wij binnen de bedrijven ook bewustwording creëren. Om deze bewustwording te creëren, hopen wij hopen dat dit in meer gemeente kan plaatsvinden. Stel het lukt niet via de gemeente, dan proberen wij contact op te nemen met bedrijven. Bij bedrijven begint het vaak als een leuk personeelsuitje op de supplank. Vaak stellen wij dan voor of het hen ook leuk lijkt om het een maatschappelijk verantwoord uitje te maken door met de emmers en knijpers het water op te gaan. Door supscholen ook aan te sporen dit te doen, hebben wij gelijk een veel groter bereik door heel Nederland om dit probleem aan te pakken. Als alle 40 supscholen in Nederland afval gaan vissen, dan is de bijdrage aan de plastic soup vanuit Nederland zo klein mogelijk. Het idee van de Sup Clean Up is eigenlijk ontstaan doordat wij allerdrie van de organisatie een supschool hebben. Wij stoorde ons tijdens het suppen aan al het afval wat in het water lag. Het begon met een keer een flesje meenemen, of een blikje of stuk plastic wat we tegenkwamen. Toen we merkte dat het afval steeds meer werd, begonnen we het gesprek over het probleem. Toen kwamen we erachter dat we alle drie hetzelfde deden; afval meenemen tijden het suppen. Zo kwamen we op het idee van de Sup Clean Up. Mijn collega Janneke Smits begon is april 2018 met de eerste cleanup in Gouda. Via het project The Righ To Challenge heeft ze een betaalde opdracht gekregen om twaalf uur per week het water in Gouda schoon te houden. Sindsdien heeft de Sup Clean Up een enorme groei doorgemaakt. Wij merken ook dat mensen vaak enthousiast worden na één keer meedoen, met als gevolg dat ze het vaker gaan doen.”

Verslaggever Vera van Huijstee ging langs bij Optimist on Tour in Amersfoort

Over de auteur

Vera van Huijstee

Vera van Huijstee (2001) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze is journalist voor KeiNieuws. Door haar nieuwsgierigheid in diverse onderwerpen wilt ze alle nieuwtjes tot de bodem uitzoeken. Voor KeiNieuws schrijft Vera en neemt ze audio en fotografie op zich.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.