Verrijking van De Kamp door een kunstproject met oog voor de geschiedenis

Verrijking van De Kamp door een kunstproject met oog voor de geschiedenis

De Kamp is een straat in het centrum van Amersfoort en loopt vanaf de Kamperbinnenpoort tot de Kruiskamp. Tegenwoordig is de Kamp een eenrichtingsstraat met winkels, maar De Kamp telt maar liefst 22 rijksmonumenten. De herinrichting van het gebied is een groots project van de gemeente, in samenwerking met ‘Vrienden van De Kamp,’ verschillende opdrachtgevers en projectleiders. Door middel van verschillende projecten wordt De Kamp vernieuwd en verbeterd, zo ook het project van Anna Skubisz wat vandaag onthuld werd.

Vernieuwing van De Kamp

 Drie dagen voor deze onthulling vertelt landschapsarchitect Siske van Hoof over het project: “De Kamp is al veel verbeterd. Van een traditionele straat met trottoir, is het omgebouwd naar een straat met alles op één niveau. Dit zorgt ervoor dat het verkeer goed verloopt, puur omdat mensen beter opletten. Daarnaast vinden we kunst een belangrijk onderdeel van het vernieuwen van de stad. Samen met Kunst en Cultuur hebben we hier een budget voor vrijgemaakt. Vervolgens hebben we bedacht om verschillende kunstenaars te benaderen om hier invulling aan te geven.”

De opstart van het project

 Kunstenares Anna Skubisz en drie andere kunstenaars pitchen midden in de coronatijd hun ideeën bij de gemeente, die hen heeft gevraagd om een kunstproject te creëren voor De Kamp en de Kamperbinnenpoort. Anna vertelt hierover: “Aangezien ik 3D-kunstenaar ben, heb ik ook 3D-schetsen gemaakt voorafgaand aan de pitch. Eigenlijk waren ze zelfs al bijna af toen ik ze presenteerde.” Anna wordt uiteindelijk uitgekozen om haar project te gaan realiseren. Dit zijn munten in de grond geworden, die verwijzen naar de geschiedenis van De Kamp.

“Wat is het verhaal en hoe verwerk ik het in kunst?”

Het idee achter de munten

 “Het idee van de munten komt vanuit de oude handelsroute voor koeien. Deze liep vanaf Denemarken en door Amersfoort. De koeien kwamen hier doorheen en werden verkocht op De Kamp. De munten liggen op verschillende plekken maar vallen als het ware vanaf de Kamperbinnenpoort naar beneden, alsof ze uit iemands broekzak zijn gevallen. Eén kant van de munten heeft de poort en de andere kant heeft een stierenkop, deze verwijst naar het beeld van de stier aan het begin van De Kamp. De originele versies zijn met klei gemaakt en deze vormden een mal die gegoten werd in was. Vervolgens zijn ze naar de bronsgieterij gebracht in Tiel.” De munten vallen op en ze zorgen ervoor dat voorbijgangers even stilstaan en bedenken wat het verhaal hierachter zou kunnen zijn. Zo hebben Siske en Anna ook de plaatsing van de munten bepaald. Er liggen bijvoorbeeld ook een aantal bij de speelgoedwinkel, alsof kinderen voor de etalage deze hebben verloren. Zo is het kunstwerk ook interessant voor kinderen, die met hun rijke fantasie een bijpassend verhaal kunnen bedenken bij de munten die ze tegenkomen.

De dag van de onthulling

 Terug naar vandaag, de dag van de onthulling. Verschillende buurtbewoners, wethouders en projectleiders zijn aanwezig. Velen zijn heel enthousiast over het project en de betekenis die het heeft voor de vernieuwing van De Kamp. Ook wordt er besproken wat er verder nog verbeterd kan worden aan het gebied, bijvoorbeeld het verder verbeteren van de loop van het verkeer en de omgang met de Amersfoortse jongeren die zich hier bevinden tijdens het uitgaan.

Na de onthulling spreek ik betrokkenen over het project

Over de auteur

Anna-Britt Ruijgers

Anna-Britt Ruijgers (2001) is student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *