Waarom videogame FIFA volgend jaar geen FIFA meer heet

Waarom videogame FIFA volgend jaar geen FIFA meer heet

Er was veel over in het nieuws, gameproducent EA verliest de licentie voor de naam FIFA en zal in 2023 met een andere naam moeten komen. Jongeren kennen het videospel niet anders dan met deze naam, en dus het zal even gek voelen. Ik sprak met FIFA Coach John van Uden van FUTcoaching en we hadden het over de verandering, en wat dit doet met het spel en zijn bedrijf.

Wie ben je precies en wat doe je in de FIFA-wereld?

Ik ben John van Uden, oprichter van FUTcoaching. Ik heb mijn eigen bedrijf en daarin begeleiden wij zowel professioneel als niet-professioneel FIFA spelers in de wereld van de game met behulp van een hele hoop data. Wij helpen zowel jongens die prof-gamer willen worden als gasten die het gewoon leuk vinden om het spelletje te spelen. Hiervoor hebben wij programma’s die ons helpen wedstrijden en momenten goed te analyseren.

Kun je ons uitleggen wat er nou precies aan de hand is?

Simpel gezegd is de naam FIFA eigendom van de voetbalorganisatie FIFA. Die lenen hun naam uit aan studio EA Sports en vragen daarvoor veel geld. Als dat wordt betaald door EA mogen ze hun videospel FIFA noemen. Het ging om een tienjarige deal, en die is nu verlopen. Om de naam te mogen behouden willen ze de komende tijd 250 miljoen dollar per jaar van EA om de licentie te verlengen als het ware. EA heeft nu besloten dat geld niet meer te betalen en dan dat flinke bedrag ergens anders in te steken. Zo is er dus geen overeenkomst en wordt de naam vanaf 2023 niet meer gebruikt.

Wanneer gaat deze wijziging dan precies plaatsvinden?

In juli van 2023 verloopt de huidige deal, dus vanaf dat moment zal de naam niet meer gebruikt mogen worden. Dit betekent dat EA nog een FIFA 23 kan uitbrengen, maar 24 zal geen FIFA meer heten, en er is een kans dat als je in juli het spel opstart dat de naam FIFA ineens nergens meer te zien is. De naam zal dan EA Sports FC worden, dus denk aan EA Sports FC 24 i.p.v. FIFA 24.

Tot in hoeverre gaat deze wijziging invloed hebben op het spel zelf? Of word de naam alleen anders?

Je gaat het vooral merken in de naam, die is gewoon meteen anders. Verder gaat het het spel misschien wel vooruit helpen, want vanwege de FIFA zaten er best wel wat restricties aan wat er wel en niet mocht. Denk aan hoeveel geld mag er in het spel gestopt worden, welke formaties zitten er in het spel en wat voor spelmodi heb je in het spel. Het spel gaat dus vooral iets meer creatieve vrijheid tegemoet omdat de voetbalbond van bovenaf niks meer te zeggen heeft.

Is het dan niet ook een belemmering dat FIFA zo bovenop EA zit?

“De naam bracht natuurlijk een hoop sales met zich mee, maar in de creatieve vrijheid van de developers absoluut”.

En dan voor je eigen bedrijf, heeft deze verandering voor jou veel impact denk je?

Ik denk dat het wel een positieve verandering voor ons kan zijn. Zoals ik aangaf komt er wat meer creatieve vrijheid voor EA, en ook mogen ze dus bijvoorbeeld meer prijzengeld gaan uitkeren aan profspelers. Dat zorgt er natuurlijk weer voor dat meer spelers beter willen worden en dus komen ze misschien weer eerder bij ons terecht. Als het spel dan meer zelf mag bepalen en populairder wordt, denk ik dat onze diensten ook meer waard kunnen gaan worden.

Al met al, een positieve of negatieve verandering?

“Ik denk eigenlijk dat het goed voor het spel gaat zijn. De naam is dan even anders, maar er komt meer vrijheid voor EA, de clublicenties blijven en er mag gewoon veel meer zelf worden bepaald, zonder dat de FIFA van bovenaf nog invloed heeft. Ik ben erg benieuwd”.

Over de auteur

Jason Glas

Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Vooral sportliefhebber, maar maakt ook graag items over andere zaken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *