De Avondvierdaagse is terug maar wel met minder deelnemers

De Avondvierdaagse is terug maar wel met minder deelnemers

De Avondvierdaagse van Amersfoort kon na twee jaar afwezigheid op maandag 16 mei weer van start, maar dit jaar wel met minder deelnemers dan voor de corona lockdowns. Er zijn in de jaren wel veel nieuwe kinderen bij gekomen die dit jaar voor het eerst meelopen volgens Wytze Dijkstra de organisatie van deze Avondvierdaagse. “De vermindering van lopers komt vooral, omdat niet alle scholen zich op tijd hebben aangesloten.”

Dit jaar doen er wel minder mensen mee dan bij de 76ste editie. In 2019 liepen er in totaal bijna 3300 mensen de Avondvierdaagse van Amersfoort. “Dit jaar zijn het er ongeveer 3000 mensen waarvan 2500 kinderen die elke avond meelopen. Er zijn wel meer lopers maar die lopen niet elke avond of zijn niet ingeschreven bij de organisatie.”

Scholen te laat ingelicht

Een van de redenen dat er dit jaar minder deelnemers zijn aan de Avondvierdaagse is dat de scholen te laat zeker wisten of de Avondvierdaagse door ging. Die bevestiging kwam dit jaar begin april. “Kijk wij kunnen wel alles regelen binnen een maand, maar voor de scholen is dit veel werk.” Scholen moeten eerst opvragen aan alle kinderen of ze mee willen lopen en het startgeld ophalen. “Ja voor sommige scholen was het dit jaar niet haalbaar, hopelijk zijn ze er volgend jaar weer bij.”

Meer jongere groepen

Wegens de reden dat de scholen pas laat wisten of de Avondvierdaagse dit jaar door ging of niet zijn er ook scholen in deze week op schoolkamp. “We zien in onze deelnemers terug dat sommige scholen alleen met de jongere groepen meelopen, we missen dan de oudere kinderen in ons deelnemingsveld.” Ivo van der Linden is wel een jongen uit groep acht die dit jaar meeloopt. “Ik vind het heel leuk om dit jaar weer te lopen, anders heb je toch niks te doen. Ik vond de Avondvierdaagse het leukste toen ik klein was dan beleefde je het wat meer van onderaf en leek alles groter,” zegt Ivo.

Medailles

Doordat er dit jaar veel nieuwe lopers zijn beteken dit ook meer medailles met een één erop, want bij de Avondvierdaagse krijg je elk jaar als je hem uitloopt een nieuwe medaille. Door de corona lockdowns is er twee jaar niet gelopen, daarom zijn er veel nieuwe kinderen in de lagere klassen gekomen die nu voor het eerst meedoen. “Ik merk vooral dat er corona is geweest aan de eentjes en de hogere getallen zes zeven en acht. Ik heb dit jaar 1100 eentjes terwijl de vorige keer dit ongeveer 750 stuks waren,” zegt Wytze Dijkstra. “Er waren duidelijk minder hoge getallen als zes zeven en acht.”

Blijdschap dat het weer kon

Op het Juliana van Stolbergpark was een blije sfeer te proeven nu de mensen weer gezamenlijk met ze allen vier avonden plezier kunnen maken en bewegen. “Die lach op het gezicht van de kinderen is waar je dit allemaal voor doet,” zegt Wytze Dijkstra. “Ik ben heel blij dat we het dit jaar weer konden organiseren, met al deze fantastische vrijwilligers is het elk jaar weer een plezier om het te mogen doen.”

Over de auteur

Bas van den Brink

Hey, ik ben Bas van den Brink, 18 jaar oud en ben geboren en getogen in Amersfoort. Ik woon al mijn hele leven in de wijk Vathorst en ben dus zeer op de hoogte wat er zich afspeelt in Amersfoort-Noord. Ik doe nu de studie Journalistiek in Utrecht en maak artikelen voor het Amersfoort-Noord nieuws. Mijn interesses liggen vooral bij sport, ik volg de sporten: voetbal, wielrennen, formule 1 en handbal. Naast sport vind ik de geschiedenis van Europa en politiek ook heel interessant.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *