Nederland op de fiets

Nederland op de fiets

In de maand mei wordt in Nederland het fiets seizoen afgetrapt door de mei maand fietsmaand. Heel Nederland haalt de fiets uit de schuur en fiets uitgestippelde of zelfgemaakte routes door Nederland heen. Ook in Amersfoort worden er in deze maand veel initiatieven genomen om de fiets aan het daglicht te brengen.

 033opdefiets is een van de initiatiefnemers in Amersfoort die in het teken staat van de fiets. “De fiets in de hoofdrol”, zoals Jocelyn Kemker, eigenaresse van 033opdefiets, het zelf graag ziet. 033opfiets is een platform die graag de regio Amersfoort en omstreeks helpt bij het vitaler, gelukkiger en ouder te worden. Daarnaast is dit platform ook druk bezig met de regio Amersfoort en omstreeks groener te maken.

Waarom zijn initiateven zoals 033opdefiets en mei maand fietsmaand nog nodig in 2022?

 “Je zou denken half Nederland fiets al maar nog niet iedereen fiets, veel mensen pakken nog de auto om naar hun werk te gaan. Dit is opzich niet erg maar het is natuurlijk veel leuker om op de fiets te gaan, je bent dan lekker buiten en je kunt je hoofd leeg maken. Veel mensen zitten in vaste patronen en daarom is het goed om initiatieven als 033opdefiets te hebben. Deze initiatieven helpen om mensen weer te laten zien hoe leuk het om op de fiets te stappen.”

 

Wat maakt het lastig om mensen in beweging te krijgen?

 “Vanuit ons natuurlijke gedrag zijn wij gewend om pas te gaan bewegen als we echt moeten, dit komt nog vanuit ons jachtinstinct. Vroeger ging je pas jagen op het moment dat we eten nodig hadden om zo je energie te besparen. Het is dus eigenlijk een continu gevecht tegen je eigen instinct in. Dit maakt het lastig om mensen in beweging te krijgen.”

 

Werkt 033opdefiets nog samen met andere instanties in Amersfoort om de Amersfoorters vitaler te krijgen?

 “Ja we proberen voor iedereen bereikbaar en aanspreekbaar te zijn. Ik doe veel lang tijdige trajecten met bijvoorbeeld de gemeente, we worden ook gezien als samenwerkingspartners van de gemeente. We zijn met elkaar bezig voor een groener en vitaler Amersfoort en omstreek, want hoe meer handen hoe lichter het werk is. Mijn missie is om meer mensen veilig op de fiets te krijgen en hoe meer mensen hier een bijdrage in willen leveren hoe beter.”

 

 Amersfoort wordt steeds autoluwer, hebben jullie hier al een verschil in gemerkt als platform die de fiets als hoofdrol heeft?

 “In drukte bij mijn platform merk ik het niet direct, wel merk ik het als fanatieke fietser die veel door Amersfoort fiets. Hierdoor zie ik veel veranderingen en verbeteringen binnen de stad. Een mooi voorbeeld hiervan is de Kamperbinnenpoort die is recentelijk autoluw geworden. Hier was het vroeger erg druk met auto’s en scooters maar nu is het een plek geworden waar mensen even tot rust kunnen komen.

Doet 033opdefiets nog speciale acties voor mei maand fietsmaand?

 “Wat ik altijd probeer te doen in deze periode is meer content plaatsen, zoals filmpjes en foto’s op mijn socials. Zo probeer ik mensen te inspireren en ze te laten denken van: “Owh ja het is de maand mei, ik kan weer vaker de fietsen pakken.”

Wat is uw persoonlijke favoriete route in Amersfoort die u het liefst fiets?

“Ja dit vind ik een hele mooie vraag, ik vind de route langs de Eem heel fijn fietsen.

Deze route gaat lekker langs het water en het bos, erg afwisselend dus. Een mooie route om lekker van de stad naar Hoogland te fietsen. Deze route is ongeveer vier km, niet zo ver maar wel erg lekker.”

 

 

Over de auteur

Savannah Dekker

De Hillegomse Savannah Dekker (1999) is journalist en studeert sinds 2021 aan de Hogeschool van Utrecht. Hier vervult zij de taken audio, tekst en fotografie voor KeiNieuws. Ze heeft ambitie om een bekende journalist te worden om zo de waakhond van de Nederlandse samenleving te zijn. Ze is erg kritisch en zit altijd boven op de feiten. Buiten journalistiek om speelt Savannah rugby bij The Bassets in Sassenheim, dit helpt haar om haar hoofd leeg te maken na een drukke dag op de redactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *