Het grote belang van vrouwen in de gemeenteraad

Het grote belang van vrouwen in de gemeenteraad

Het is al even geleden dat we gestemd hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen en deze week kwamen er nieuwe ontwikkelingen naar buiten rondom de formatie van de raad in Amersfoort. Laten we teruggaan naar een aantal maanden terug, toen Marjolein Perdok van D66 vertelde over haar initiatief. Het doel, meer vrouwelijke raadsleden in de gemeenteraad.

 

“Mijn naam is Marjolein Perdok, ik ben 42 jaar oud en ben nu 4 jaar raadslid bij D66 in Amersfoort. Afgelopen periode was nog minder dan één-derde van de raadsleden vrouw. Dit is vreemd, aangezien er geen specificaties zitten aan het worden van een volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad. We willen graag meer vrouwen in de politiek. Vrouwen die mee willen denken om hun stad nog mooier te maken. Dus is het belangrijk dat vrouwen in alle lagen van de politiek vertegenwoordigd zijn, en niet alleen als raadslid of wethouder. De helft van de volksvertegenwoordigers zou vrouw moeten zijn, maar dit is dus niet zo. Meerde vrouwelijke raadsleden hadden bij de griffie aangegeven dat dit een punt van aandacht moest worden. Hieruit kwamen meerdere ideeën en initiatieven. Samen met andere raadsleden en wethouder Astrid Janssen hielden we op woensdag 24 maart de online-bijeenkomst: ‘De Zij-kant van de lokale democratie.’ Dit is gelinkt aan het boek ‘De Zij-kant van de macht’, geschreven door Julia Wouters. Deze bijeenkomst was gericht op het warm maken van Amersfoortse inwoonsters voor een carrière in de lokale politiek. De helft van de Amersfoorters is vrouw. De politiek moet een afspiegeling zijn van onze stad. Vrouwen brengen een heel andere dynamiek. Een andere invalshoek dan mannen.

De uitslagen van de verkiezingen laten zien dat het zin heeft gehad. Dit heeft ook te maken met de initiatieven van stichting ‘Stem op een Vrouw.’ Zij zetten zich tijdens alle verkiezingen in voor het stemmen op een vrouw en geven hier uitleg over. Bijvoorbeeld het advies om niet stemmen op de eerste vrouw die verkiesbaar is, waardoor mensen met voorkeursstemmen een plek krijgen. Nummer 6 in D66 is boven nummer 5 verkozen door voorkeursstemmen. Bij GroenLinks en Amersfoort2014 is dit hetzelfde. Zulke campagnes en initiatieven werken dus wel degelijk. Dit is aan de uitslagen goed te zien. Amersfoort heeft nu een sterkere man-vrouwverdeling, blijkt uit de cijfers: 43,6 procent van de raadsleden (17 om 22) is nu vrouwelijk. Voor 16 maart was dat 30,8 procent. Op landelijk niveau is het van 31% naar 36% vrouw gestegen.

Eigenlijk is het hebben van een gelijke man-vrouw verdeling net zo belangrijk in de gemeenteraad, als in de Tweede Kamer. De beste beslissingen worden genomen met een divers team. Dus niet alleen vrouwen, maar op alle terreinen divers. Leeftijd, afkomst, geaardheid etc. Intern bij D66 hebben we een speciaal netwerk voor vrouwen (Els Borst-netwerk) waar we proberen vrouwen te faciliteren om verder te komen in de politiek. Het is zeker mijn ambitie om er deze raadsperiode ook verder mee bezig te gaan. Ook buiten mijn eigen partij en verspreid over de gehele raad.”

Over de auteur

Anna-Britt Ruijgers

Anna-Britt Ruijgers (2001) is student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.