Jonge ‘paardrijfanaten’ rijden hun eerste wedstrijd in Nijkerk

Jonge ‘paardrijfanaten’ rijden hun eerste wedstrijd in Nijkerk

Foto: Unsplash

NIJKERK – Afgelopen weekend is er een paardrijwedstrijd geweest in manege Slichtenhorst. Hierbij hebben kinderen op pony’s en paarden gereden in de zandbak. Het was voor de kinderen leuke dag waarbij ook veel kinderen voor het eerst op een paard hebben gereden.

Voorbereiding

Romy Duitscher is vrijwilliger bij de manege. Zij heeft de kinderen begeleid bij het proefrijden. ‘’Ik vind het altijd leuk om de kinderen kennis te laten maken met paarden’’. De paardrijwedstrijden begonnen om 12 uur s middags, maar voor Romy begint de dag eerder. ‘’Ik begin om 9 uur met alle voorbereidingen treffen’’. Duitscher haalt eerst de paarden van stal waarna ze daarna voert. Ze doet het voorbereidende werk met meerdere vrijwilligers. Vervolgens kijkt ze in het systeem welk paard voor welke persoon is en geeft de paarden een nummerbord. Tot slot maakt ze de bakken gereed voor de kinderen die er gaan rijden en legt ze parcourtjes uit. ‘’Het voorbereidende werk vind ik wel een beetje saai, maar daarna begint het leuk te worden’’, Vindt Romy zelf. Rond kwart over 11 komen de eerste kinderen met hun ouders binnen en krijgen ze hun nummer.

Reden evenement

In verschillende bakken worden de wedstrijden gereden. in totaal zijn dat er vier. Per bak staat dan ook 1 vrijwilliger. Volgens de manege zelf is dit voldoende. ‘’Je moet als vrijwilliger best veel in de gaten houden, maar hier worden ze van tevoren genoeg op voorbereid’’, aldus Lucie Beukers. ‘’We organiseren dit elk jaar, met als doel om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met paarden’’. Volgens Beukers melden zich vooral kinderen aan die meestal daarna ook nog lang doorgaan met paardrijden. ‘’Je ziet vaak dat de kinderen hier zoveel plezier uit halen, dat ze nog jaren door rijden’’, zegt Beukers. 

Wedstrijd

De wedstrijden beginnen om 12 uur. De kinderen rijden eerst een proefrondje voordat het voor het echt begint. ‘’Dit doen we om de kinderen en paard rustig met elkaar kennis te laten maken’’, zegt Romy Duitscher. Na het proefrijden begint de wedstrijd. De kinderen rijden in groepen van acht. Onder deze acht worden er prijzen uitgedeeld aan de nummers 1 tot en met 3. De kinderen worden beoordeeld op de netheid van het rijden. De jury bestaat uit drie mensen. Jurylid Yara Verschuren doet dit al zeven jaar. ’’Het is leuk om te zien dat het nog altijd goed bezocht wordt en ook steeds meer groeit’’ legt Verschuren uit waarom ze al zo lang jury is. ‘’Veel kinderen die 7 jaar geleden meededen, zitten nog steeds op de manege en sommige zijn zelfs vrijwilliger geworden’’. Volgens Yara staat de netheid van het rijden voorop in haar beoordeling. ‘’Ik beoordeel wel kritisch, maar ik houd in acht dat het kinderen zijn en ik vind dat ze genieten het belangrijkst’’, aldus Verschuren. Rond twee uur s middags zijn alle wedstrijden klaar en bespreken de juryleden hun kritieken. Dit duurt ongeveer een half uur. ‘’Vaak komen we er snel uit’’ vindt Yara Verschuren. ‘’We hebben met zn allen ongeveer dezelfde blik op paardrijden dus dat maakt het uitkomen op een beoordeling wel makkelijk.

3e helft

Na de uitslagen blijven de kinderen vaak nog even op de manege voor de zogenaamde ‘’derde helft’’. Dit is geen derde helft met bier, maar met Fristi, Chocomel en patat in de kantine. Zo heeft elk kind toch wat te vieren na een pittige inspanning.

Over de auteur

Marc Mijnlieff

Marc Mijnlieff (18 jaar) is journalist van KeiNieuws. Ik ben geïnteresseerd in sport, politiek en misdaad. Deze keientrekker woont in Nieuwland en zal jullie van veel interessant nieuws voorzien over onze mooie gemeente Amersfoort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.