Gaat door het verlaten van deze toelatingstoetsen op de pabo de kwaliteit van de leraren achteruit

Gaat door het verlaten van deze toelatingstoetsen op de pabo de kwaliteit van de leraren achteruit

In februari van 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet de instroomeisen voor de pabo voor drie jaar gaat verlagen. Het gaat hierover de toelatingstoetsen geschiedenis, aardrijkskunde en natuur&techniek. Voorheen moesten alle leerlingen deze toelatingstoetsen met een voldoende afronden om in aanmerking te komen voor de toelating op de pabo. Het kabinet gaat deze eis van tafel gooien en geeft de mogelijkheid tot het behalen van deze toetsen in het eerste jaar van de pabo.

Dit is één van de oplossingen die het kabinet inzet voor het landelijke lerarentekort. Alleen zijn er veel verschillende meningen over deze oplossing binnen de sector onderwijs. Op 9 mei 2022 sprak ik met Annemarie van Dam, directeur van basisschool ASV Daltonschool.

Wat is de kwestie precies?

“Er is natuurlijk een groot lerarentekort in Nederland. Ondanks dat er heel veel nieuwe instroom op de pabo is er ook veel uitstroom. Deze uitstroom is zelfs al aanwezig voordat er begonnen wordt aan de opleiding. Dit komt door de toelatingseisen die gelden maar niet aansluiten op de praktijk.”

 Wat is uw visie op deze kwestie?

“Ik vind dat ze deze toetsen volledig overboord moeten gooien voor iedereen die al bewezen heeft het hbo-denkniveau aan te kunnen, het zijn naar mijn menig de meest waardeloze toetsen die er zijn.”

Waarom vindt u dit zulke waardeloze toetsen?

“Ten eerste is basisonderwijs zo breed en iedere methode behandelt andere onderwerpen dat ik denk dat je met een algemene vaardigheid toets/kennistoets voldoende zal moeten zijn. Ik zie het bij mij op school ook, ik heb veel startende leerkrachten en deze leerkrachten hebben 0,0 waarden door die toetsen.”

Hoe zou u zo een kennistoets voor u zien?

“Een hele algemene toets die niet specifiek in gaat op jaartallen en om te zien of leerkrachten weten waar ze informatie vandaan moeten halen.”

Wat zijn uw argumenten voor het weghalen van de toelatingseisen?

“Wat ik zie in de praktijk is dat ze de kennis halen wanneer ze het nodig hebben. Daarvoor jou een kennistoets die leerkrachten toets om te zien of leerkrachten weten waar ze informatie vandaan moeten halen goed bij passen. Maar als je vandaag een toets zou maken zoals ze nu nog van toepassing zijn dan ben je grotendeels morgen alweer vergeten. De hele pabo met al hun toetsen zouden eigenlijk helemaal verandert moeten worden.”

 Waarom is het een probleem en hoe erg is dit probleem?

Het is een groot probleem omdat deze toetsen één van de struikelblokken is die ervoor zorgt dat er minder mensen leraar in opleiding zijn. En deze leraren in opleiding hebben we hard nodig, er is al een groot lerarentekort in Nederland en deze wordt met de jaren alleen maar meer en meer.

 Bij wie speelt deze kwestie allemaal en hoezo raakt het hun?

Dit toelatingstoetsen raakt vooral de leraren in opleiding. We zien in de praktijk terug dat deze toetsen een struikelblok is voor deze doelgroep. Er moet meer per individu gekeken worden naar wat ze kunnen. Als ze al aangetoond hebben op het denkniveau te zitten van hbo hoezo moeten zij dan nog deze toetsen doen?  Er wordt namelijk wel verwacht in het basisonderwijs dat er per individu onderwijs wordt gegeven terwijl dit een utopie is en niet kan. Maar iets meer van dat op de pabo schijnt niet te kunnen.”

 Wat voor mogelijke oplossingen zou u zelf graag willen zien?

“Kijk individueel wat iemand nodig heeft en ga daaropaf.”

Denkt u dat dit wel haalbaar is voor de pabo’s?

“Nee dat is natuurlijk een utopie maar je zou op ze minst drie selecties kunnen maken en daarin de leerlingen onderverdelen.”

Welke drie selecties ziet u dan voor zich?

“De selecties zullen dan vanuit niveau bepaald worden, een groep die gelijk door kan en die hoeven de toets niet te maken, denk hierbij aan de groep die al heeft laten zien dat zij het hbo-denkniveau aan kunnen, een groep die gaat eerst stagelopen en vanuit stage kijk je of ze deze toetst nog moeten maken of niet en de laatste groep zullen dan de mbo’ers zijn die sowieso de toets moeten maken om aan te tonen dat ze het hbo-denkniveau aan kunnen.

Gaat door het verlaten van deze toelatingstoetsen op de pabo de kwaliteit van de leraren achteruit?

“Nee absoluut niet het heeft namelijk totaal geen relatie met elkaar. Dat durf ik echt wel te zeggen.”

 

Over de auteur

Savannah Dekker

De Hillegomse Savannah Dekker (1999) is journalist en studeert sinds 2021 aan de Hogeschool van Utrecht. Hier vervult zij de taken audio, tekst en fotografie voor KeiNieuws. Ze heeft ambitie om een bekende journalist te worden om zo de waakhond van de Nederlandse samenleving te zijn. Ze is erg kritisch en zit altijd boven op de feiten. Buiten journalistiek om speelt Savannah rugby bij The Bassets in Sassenheim, dit helpt haar om haar hoofd leeg te maken na een drukke dag op de redactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.