Oekraïense vluchtelingen kunnen nu naar school in Amersfoort

Oekraïense vluchtelingen kunnen nu naar school in Amersfoort

Foto: Unsplash

In Amersfoort zijn er Oekraïense vluchtelingen opgevangen, maar die mensen moeten ook verder en daarom biedt Amersfoort nu ook scholing aan de kinderen uit Oekraïne. Drie keer per week wordt er een dag school georganiseerd voor deze Oekraïense vluchtelingen. Over dit onderwerp sprak ik met Brigitte Visser. Zij is directeur bestuursbureau bij KPOA, dat is de gemeenschap waar primaire katholieken scholen onder vallen. Ze beheren 17 scholen met ongeveer vijf duizend leerlingen. Zo ook de school waar de lessen begonnen zijn voor Oekraïense vluchtelingen, namelijk De Kameleon in Zielhorst.

 

Wie geven op dit moment de lessen?

“Op de Kameleon hebben we nu een aantal Nederlandse docenten, die zijn of gepensioneerd of gewoon nog in dienst. Naast deze docenten hebben we in iedere klas ook een aantal Oekraïense vrouwen uit de Amersfoortse Oekraïense gemeenschap. We hebben deze mensen nodig om te talken, want onze docenten spreken hun taal niet. Er zijn zelfs een paar Oekraïense vluchtelingen die een baan hebben gevonden door deze manier van lesgeven.”

Wat is de taak van de Oekraïense vluchtelingen die bij u werken?

“Wij hebben de lessen en drie onderdelen gedeeld, dit zijn: een Nederlands gedeelte gegeven door onze eigen docenten, een Oekraïense gedeelte hierin wordt de les in het Oekraïens gegeven, en we hebben handvaardigheid en beweging. In dat Oekraïense gedeelte komen de Oekraïense vluchtelingen ook aan bod. Hierin kunnen de vrouwen helpen, door met de kinderen te praten of dingen uit te leggen.”

Zorgt het er niet voor dat de kwaliteit naar beneden gaat door de lessen te laten geven door Oekraïense vluchtelingen?

“Nee, want al deze Oekraïense vluchtelingen waren daar hoogopgeleide docenten, die ook al in Oekraïne les gaven aan kinderen. Helaas mogen deze mensen niet alleen voor de klas, want daar zijn ze niet bevoegd voor. Ze hebben namelijk geen Nederlands diploma voor het primaire onderwijs. Wel kunnen ze dus dat Oekraïense gedeelte op zich nemen en zo kinderen dingen leren.”

Wat leren jullie de kinderen precies?

“We proberen zoveel mogelijk de kinderen mee te nemen in de standaard onderwijsprogramma van de Nederlandse scholen. Dan moet je denken aan taal, rekenen, creatieve vakken en sport en beweging. We proberen een zo normaal mogelijk onderwijs dag aan te bieden zoals we die kennen. Dat is wel ingewikkeld, want er zijn heel veel verschillende niveaus bij elkaar. We hebben namelijk 25 kinderen, maar twee bouwen een onderbouw en bovenbouw. De kinderen van vijf tot en met acht jaar zitten samen en de kinderen van negen tot en met twaalf. Dat is best ingewikkeld voor de leerklachten, daarom hebben we ook bevoegde Nederlandse docenten nodig.”

Zijn er genoeg bevoegde Nederlands docenten om dit te kunnen doen?

“Eigenlijk niet, want we kunnen de leerlingen nu maar drie dagen lesgeven terwijl we eigenlijk vijf willen geven. Dat kunnen we alleen niet doen door het tekort aan leerkrachten.”

Op dit moment worden er dus drie dagen lesgegeven aan Oekraïense vluchtelingen?

“Dat klopt ja.”

Hoe bent u van plan om toch vijf dagen les te gaan geven?

“Dat zal waarschijnlijk niet lukken, want dan hebben we meer bevoegde docenten nodig en die zijn er gewoon niet. We kunnen elke part time of gepensioneerde docent die dit wil doen goed gebruiken. Zodat wij verder kunnen.”

Over de auteur

Bas van den Brink

Hey, ik ben Bas van den Brink, 18 jaar oud en ben geboren en getogen in Amersfoort. Ik woon al mijn hele leven in de wijk Vathorst en ben dus zeer op de hoogte wat er zich afspeelt in Amersfoort-Noord. Ik doe nu de studie Journalistiek in Utrecht en maak artikelen voor het Amersfoort-Noord nieuws. Mijn interesses liggen vooral bij sport, ik volg de sporten: voetbal, wielrennen, formule 1 en handbal. Naast sport vind ik de geschiedenis van Europa en politiek ook heel interessant.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *