Tentoonstelling ‘van Suijk’ in museum Nijkerk verlengt

Tentoonstelling ‘van Suijk’ in museum Nijkerk verlengt

Foto: Gerrit van Suijk

Tentoonstelling ‘van Suijk’ in museum Nijkerk verlengt 

De fototentoonstelling ‘Van Suijk’ is verlengd. Deze expositie is een tijd gesloten geweest door de lockdown. De tentoonstelling is verlengd tot 16 juli 2022. Ik sprak met Saskia van den Berg – Ebbenhorst, conservator bij Museum Nijkerk.  

Nu de lockdown steeds weer wat minder streng is, mag Museum Nijkerk ook weer open. Dit betekent dat de fototentoonstelling van Gerrit van Suijk weer verder mag gaan. Museum Nijkerk, dat zich bevindt op de Venestraat 16, is hier erg enthousiast over, vertelt Van den Berg – Ebbenhorst. ‘Veel van de landelijke fotojournalistiek is openbaar,’ vertelt Van den Berg – Ebbenhorst. ‘Maar die onbekende lokale fotojournalistiek staat echt in de belangstelling, ook landelijk, dus dit is het echt waard.’ 

‘Er is heel veel werk gestoken in het scannen van al deze foto’s, daarom is het ontzettend zonde dat een museum zo snel na de opening weer dicht moet,’ zegt Van den Berg – Ebbenhorst. Ook heeft het museum al heel veel reacties gehad en van veel mensen gehoord dat ze willen komen. Volgens het museum zou het heel erg zonde zijn als deze mensen niet kunnen komen. ‘Veel mensen herkennen hun jeugd hierin,’ vertelt Van den Berg – Ebbenhorst hier over. ‘Nijkerkers zien dingen die ze jaren niet hebben gezien, de veranderingen op het plein en de brand in de Kruiskerk zijn hier voorbeelden van,’ vertelt van den Berg – Ebbenhorst. ‘Er is ook veel verassend, een deel van de foto’s is nog nooit ontsloten geweest op deze manier, hierdoor ga je zien dat er gebeurtenissen zijn die bij mensen heel erg achterin de herinneringen nog aanwezig zijn, weer naar voren komen,’ vertelt van den Berg – Ebbenhorst over de verschillende reacties op de tentoonstelling.  

De fototentoonstelling, die plaatsvindt op de onderste verdieping van het museum, vertelt het verhaal van het groeiende Nijkerk tussen 1950 en 1990. In de foto’s zie je de ontwikkelingen in de binnenstad, de opkomst van de uitbreidingswijken en de aanpassingen voor het toenemende verkeer. Ook filmde Van Suijk af en toe. Bij de tentoonstelling zijn beelden te zien van de bouw van de Oranjebuurt en de aanleg en asfaltering van verschillende wegen.    

Anja van de Bunt-Suijk, de dochter van Gerrit van Suijk, vond het grote archief van haar vader. Bibliotheek Nijkerk en Museum Nijkerk zijn toen samen aan de slag gegaan om verschillende dingen te doen met deze foto’s. Eén van deze dingen was de tentoonstelling van Suijk.  

‘Gerrit Suijk is veel voor Nijkerkers een bekende naam,’ vertelt Van den Berg – Ebbenhorst. ‘Naast dat hij journalistieke foto’s maakte ging iedereen ook naar zijn fotostudio om familiefoto’s te laten maken.’ Gerrit Suijk verhuisde in 1950 naar Nijkerk, hier heeft hij toen de fotostudio van Kappen overgenomen. ‘Langzamerhand heeft hij de zaak uitgebreid en is hij foto’s gaan maken voor de Nijkerkse Courant en voor De Stad Nijkerk,’ legt Van den Berg – Ebbenhorst uit. Hij was hier actief mee bezig tussen 1950 en 1990. In het totaal zijn er ongeveer 20.000 negatieve foto’s gevonden. Sommige op rolletjes en andere op in mapjes. 

Over de auteur

Romy Duitscher

Romy is een achttien jarige upcoming journalist uit de omgeving Amersfoort/Nijkerk. Als journalist schrijft zij voor Amersfoort-Noord Nieuws. Haar interesses liggen vooral bij kunst en cultuur. Romy is erg gedreven en is zeker niet bang om verhaal te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *